Saltar al contenido

Ska du ändra standardnamnet (SSID) för en trådlös router?

19 de julio de 2021
router 99275904 5abdb93bfa6bcc00379ff6c4

Trådlösa bredbandsroutrar och trådlösa åtkomstpunkter skapar ett trådlöst nätverk med ett SSID-namn (Service Set Identifier). Dessa enheter konfigureras med ett fördefinierat standard SSID-nätverksnamn av tillverkaren från fabriken. Vanligtvis tilldelas alla tillverkarens routrar samma SSID. Om du undrar om du ska ändra routerns namn är svaret enkelt. Ja det borde du.

Varför ska du ändra SSID

Typiska standard-SSID: er är enkla ord som Wireless, Netgear, Linksys och Default. Det finns en god chans att dina grannar har samma typ av router som du använder med samma standard-SSID. Det kan vara ett recept på en säkerhetskatastrof, särskilt om ingen av er använder kryptering. Kontrollera din routers SSID, och om det är en av dessa standardinställningar, ändra nätverksnamnet till något som bara du vet.

Hur man hittar SSID för en trådlös router

För att hitta routerns nuvarande SSID, ange dess IP-adress för att komma åt dess administratörskonfigurationssidor med hjälp av en dator. De flesta routertillverkare använder en standardadress som 192.168.0.1. Till exempel, om du har en Linksys WRT54GS-router:

  1. Stiga på http://192.168.1.1 (eller en annan adress till routern, om du ändrade standard) i en webbläsare. De flesta Linksys-routrar använder användarnamnet administration och behöver inget lösenord, så lämna lösenordsfältet tomt.

  2. Välj Trådlös menyalternativ.

  3. Visa det aktuella SSID-namnet i Trådlöst nätverksnamn (SSID) fält.

Andra routertillverkare följer en liknande väg till SSID. Kontrollera webbplatsen för din routertillverkare eller dokumentation för specifika standardinloggningsuppgifter. IP-adressen kan till och med skrivas längst ner på routern, men du behöver fortfarande användarnamn och lösenord om det finns.

Beslutar om du vill ändra ditt SSID

Du kan ändra ett SSID när som helst via routerns konfigurationsskärm. Om du ändrar det efter att ett trådlöst nätverk har upprättats kopplas alla trådlösa enheter från och de måste ansluta sig till nätverket igen med det nya namnet. Annars påverkar inte valet av namn alls ett Wi-Fi-nätverk. Om två nätverk med samma namn är installerade nära varandra kan användare och klientenheter bli förvirrade och försöka gå med i fel. Om båda nätverken är öppna (inte använder WPA eller annan säkerhet) kan klienter tyst lämna sitt rätta nätverk och gå med i det andra. Även med Wi-Fi-säkerhet på plats tycker användarna att dubblettnamnen är irriterande. Experter debatterar om användning av en tillverkares standard-SSID utgör en säkerhetsrisk för hemnätverket. Å ena sidan har namnet ingen betydelse för en angripares förmåga att hitta och tränga in i nätverket. Å andra sidan, med tanke på flera nätverk i ett grannskap att välja mellan, kan angripare rikta in sig på sådana med standardnamn troligtvis att dessa hushåll har tagit mindre hand om att sätta upp sina hemnätverk.

Välja bra trådlösa nätverksnamn

För att förbättra säkerheten eller användbarheten i ditt trådlösa hemnätverk kan du överväga att ändra routerns SSID till ett annat namn än standard. Ett SSID är skiftlägeskänsligt och kan innehålla upp till 32 alfanumeriska tecken. Följ dessa riktlinjer baserat på rekommenderade nätverkssäkerhetsmetoder:

  • Bädda inte in ditt namn, adress, födelsedatum eller annan personlig information som en del av SSID.
  • Använd inte något av dina lösenord för Windows eller internetwebbplatsen.
  • Fresta inte blivande inkräktare genom att använda spännande nätverksnamn som Gör min dag eller Topp hemligt.
  • Välj ett SSID som innehåller både bokstäver och siffror.
  • Välj ett namn så långt eller nästan lika länge som den maximala tillåtna längden.
  • Överväg att ändra ditt SSID regelbundet — minst en gång i några månader.
  • Skriv ner det nya SSID-namnet någonstans där du hittar det – kanske längst ner på routern.

När du väl har valt ett nytt nätverksnamn är det enkelt att göra ändringen. Skriv det i fältet bredvid Trådlöst nätverksnamn (SSID) för en Linksys-router eller i ett liknande fält för en annan tillverkare. Ändringen aktiveras inte förrän du sparar eller bekräftar den. Du behöver inte starta om routern. Du hittar instruktionsinformation på din routertillverkares webbplats eller i en steg-för-steg-guide online för att ändra SSID på en Linksys-router.