Saltar al contenido

SOHO-routrar och nätverk förklarade

17 de julio de 2021
GettyImages 600693140 58d0af403df78c3c4ff4a5ed

En SOHO-router är en bredbandsrouter som byggs och marknadsförs för små kontor och hemmakontor. Eftersom arbetsbelastningen för dessa företag huvudsakligen finns på internet kräver de ett lokalt nätverk (LAN), vilket innebär att deras nätverkshårdvara är strukturerad för detta ändamål. Ett SOHO-nätverk kan vara ett blandat nätverk av trådbundna och trådlösa datorer. Eftersom dessa nätverk är avsedda för företag kan de också inkludera skrivare och ibland Voice over IP (VoIP) och fax över IP-teknik.

SOHO kallas ibland för «virtuellt kontor» eller «företag med en enda plats.»

SOHO Routers vs. Home Routers

Medan hemnätverk övergick till övervägande Wi-Fi-konfigurationer för flera år sedan, fortsätter SOHO-routrar att ha trådbundet Ethernet. Typiska exempel på Ethernet-SOHO-routrar som ofta används är Ubiquiti EdgeRouter, Asus BRT-AC828 (8 portar) och Netgear Orbi Pro (4-port). Moderna SOHO-routrar kräver nästan samma funktioner som hembredbandsroutrar, och små företag använder samma modeller. Vissa leverantörer säljer också routrar med avancerade säkerhets- och hanteringsfunktioner, till exempel ZyXEL P-661HNU-Fx Security Gateway, en DSL-bredbandsrouter med SNMP-stöd. Ett annat exempel på en populär SOHO-router är Cisco SOHO 90-serien, som är avsedd för upp till 5 anställda och inkluderar brandväggsskydd och VPN-kryptering.

Andra typer av SOHO-nätverksutrustning

Skrivare som kombinerar funktionerna hos en grundläggande skrivare med kopierings-, skannings- och faxfunktioner är populära bland hemmakontorspersonal. Dessa allt-i-ett-skrivare inkluderar Wi-Fi-stöd för att ansluta till ett hemnätverk. SOHO-nätverk driver ibland ett intranätwebb, e-post och filserver. Dessa servrar kan vara avancerade datorer med extra lagringskapacitet (diskettmatriser med flera enheter).

Problem med Soho Networking

Säkerhetsutmaningar påverkar SOHO-nätverk mer än andra typer av nätverk. Till skillnad från större företag har småföretag i allmänhet inte råd att anställa professionell personal för att hantera sina nätverk. Små företag är också mer sannolika mål för säkerhetsattacker än hushåll på grund av deras ekonomiska och samhälleliga ställning. När ett företag växer kan det vara svårt att veta hur mycket man ska investera i nätinfrastrukturen för att möta dess framtida behov. Överinvestering för tidigt slösar bort pengar, medan underinvestering kan påverka företagens produktivitet. Övervakning av nätverksbelastningen och responsen hos företagets främsta affärsapplikationer kan hjälpa till att identifiera flaskhalsar innan de blir kritiska.

Hur liten är «S» i SOHO?

Standarddefinitionen begränsar SOHO-nätverk till de som stöder mellan 1 och 10 personer, men det finns ingen magi som händer när den 11: e personen eller enheten ansluter sig till nätverket. Termen SOHO används endast för att identifiera ett litet nätverk, så antalet är inte lika relevant. I praktiken kan SOHO-routrar stödja något större nätverk än detta.