Saltar al contenido

Vad är backup-set?

21 de marzo de 2023
collection of wall clocks peter dazeley photographers choice getty images 56a6facb3df78cf772913f92

En onlinetjänst för säkerhetskopiering eller ett lokalt säkerhetskopieringsverktyg som stöder säkerhetskopieringsuppsättningar är en som låter dig säkerhetskopiera olika filer och mappar enligt olika scheman. Om ett säkerhetskopieringsprogram inte stöder säkerhetskopieringsuppsättningar betyder det bara att allt som är markerat för säkerhetskopiering följer samma regler för hur ofta säkerhetskopiering sker.

Hur säkerhetskopiering fungerar

En säkerhetskopia är bara ett specifikt schema för en specifik uppsättning filer och mappar. I de flesta fall skulle du ge en ny säkerhetskopia ett namn, inkludera de filer och mappar du vill ha i den och sedan ställa in specifika säkerhetskopieringsregler för den samlingen. Till exempel kan en app som stöder lokala säkerhetskopieringsuppsättningar låta dig bygga en säkerhetskopiering som säkerhetskopierar alla dina bilder och videor varje dag i veckan, mellan 03:00 och 06:00. En annan säkerhetskopiering kan konfigureras för att säkerhetskopiera alla dina dokument varje timme varje dag. Dessa frekvenser kan naturligtvis ändras, och vad du kan och inte kan göra med en backup-set kommer att variera beroende på vilket backup-verktyg du använder. Vissa program har ytterligare alternativ för säkerhetskopiering utöver bara ett enkelt schema, som att utesluta filer med vissa filtyper från den säkerhetskopieringsuppsättningens schema, komprimera filerna i en viss säkerhetskopieringsuppsättning men inte de andra, och aktivera kryptering för en säkerhetskopieringsuppsättning men inte en annan.

Fördelen med att använda säkerhetskopior

Att använda backup-set är användbart eftersom du inte alltid behöver köra en backup för Allt dina filer, Allt tiden. Till exempel behöver du förmodligen inte ett backupprogram för att kontrollera din musiksamling varje timme för att se om det finns nya filer som ska säkerhetskopieras. Självklart, förmodligen du do vill att den ska övervaka dina dokumentfiler om du alltid skapar och redigerar den typen av filer. Å andra sidan kanske du föredrar att få din musiksamling kontrollerad ofta, och inte dina dokument eller videor. Poängen är att du kan definiera exakt när varje fil och mapp ska säkerhetskopieras, vilket verkligen anpassar säkerhetskopieringsupplevelsen utifrån vad som är viktigt för dig. Att använda säkerhetskopieringsuppsättningar för att definiera specifika säkerhetskopieringsscheman kan också spara på bandbredden. Om du har ett månatligt bandbreddstak som du inte vill överskrida, eller om du är orolig för att säkerhetskopieringar orsakar prestandaproblem under dagen medan du sitter vid datorn, kan du alltid anpassa vilka typer av filer som ska säkerhetskopieras under dagen, och lämna resten att säkerhetskopiera på natten eller när du är borta. Säg att du inte lägger till särskilt många nya videor till din dator varje månad, men du får ibland nya. I det här fallet kan du ha en säkerhetskopia som säkerhetskopierar dina videor en gång i månaden, men du behöver inte säkerhetskopiera dem lika ofta som dina foton. Att använda backup-set kan vara till stor hjälp i så fall. Om säkerhetskopieringsuppsättningar inte är en inkluderad funktion i din säkerhetskopieringsprogramvara, kommer du förmodligen bara att kunna välja ett schema som gäller för alla filer du säkerhetskopierar. Du kan till exempel säkerhetskopiera alla dina foton, videor och dokument, men du skulle bara kunna välja ett schema, och det kommer att gälla för Allt uppgifterna.