Saltar al contenido

Vad är en bra nedladdningshastighet och uppladdningshastighet?

15 de julio de 2021
001 what is a good download speed and upload speed b3cb6ea16b424cd8975b3b379259f407

Internetnedladdnings- och uppladdningshastigheter mäts i bitar per sekund (bps), med de flesta bostadsanslutningar i megabit per sekund (Mbps). De flesta internetleverantörer (ISP) erbjuder olika planer och tar vanligtvis högre priser för de snabbaste tillgängliga hastigheterna. Men under det senaste decenniet har de genomsnittliga bostadshastigheterna i USA ökat snabbt, till den punkt där din ISP: s toppnivåplaner kan erbjuda mer än du behöver. Den här artikeln hjälper dig att förstå vad en bra nedladdnings- och uppladdningshastighet är för vardagliga uppgifter så att du kan välja den internetplan som bäst passar dina behov. Enligt Federal Communications Commission (FCC) måste en bredbandsinternetanslutning i USA tillhandahålla en lägsta nedladdningshastighet på 25 Mbps och en lägsta uppladdningshastighet på 3 Mbps för att kvalificera sig som bredband. Om dina internethastigheter är högre än denna baslinje har du förmodligen «bra» internetprestanda.

 

Vad är en bra nedladdningshastighet?

Nedladdningshastigheter på 10 Mbps per person är för grundläggande uppgifter som webbsurfning och e-post. Bandbreddskrävande aktiviteter som videostreaming (Netflix, etc.) och onlinespel kräver dock 25 Mbps eller högre för optimal prestanda. Bandbredd och internethastighet används ofta omväxlande men hänvisar till två olika aspekter av internetprestanda. Bandbredd avser kapaciteten för en enskild anslutning, medan hastighet är måttet på informationsöverföring. Förutom de typer av aktiviteter du använder internet för, är det också bra att ha trängsel i nätet i åtanke. Om du delar ett nätverk med flera användare som gillar att streama Netflix eller ladda ner stora filer regelbundet, behöver du en snabbare anslutning för att undvika anslutningsflaskhalsar. Här är en grov uppdelning av nedladdningshastighetsnivåer och vad du kan göra med dem:

Hastighet Lämpliga aktiviteter
0 – 5 Mbps -Grundläggande surfning

-Kontrollerar e-post

-Streaming musik på en enhet

5 – 25 Mbps -Streaming standard definition video

-Online-spel för en spelare

-Videosamtal för en användare

25 – 100 Mbps -Streaming HD-video på flera enheter

-Online-spel för 1-2 spelare

-Hämta stora filer

100 – 500 Mbps -Streaming UHD-video på flera enheter

-Online-spel för flera spelare

-Ultra snabba nedladdningar

500+ Mbps -Simultan streaming, onlinespel och nedladdningar på nästan obegränsade enheter

 

Vad är bra uppladdningshastighet?

Medan höga nedladdningshastigheter är bra för nedladdning av stora filer och streaming från tjänster som Netflix, är goda uppladdningshastigheter viktiga för aktiviteter som videochatt eller sändning av livestreamvideo.

Medan Skype rekommenderar uppladdningshastigheter på 1,2 Mbps eller högre för HD-videosamtal, vill du ha mycket högre än detta om du regelbundet använder ditt hemnätverk för arbete, streaming eller online skolarbete. 25 Mbps är ett bra riktmärke att sträva efter, men om du behöver en hög uppladdningshastighet kanske du vill överväga en fiberoptisk anslutning om den är tillgänglig i ditt område. Fibernätverk har symmetriska uppladdningshastigheter, vilket innebär att de matchar dina nedladdningshastigheter.

 

Vad är en bra internethastighet?

Sanningen är att en bra internethastighet är vad som passar dina behov till ett pris du är bekväm att betala. Om du inte är en stor onlinespelare eller inte äger en 4K-TV behöver du kanske inte ett dyrt internetpaket. Men oavsett vilken plan du väljer är det viktigt att du ser till att din ISP levererar de utlovade hastigheterna. Du kan ta reda på hur snabb din internetanslutning är genom att använda en internethastighetstestwebbplats som Speedtest eller SpeedOf.Me. Om du upptäcker att dina hastigheter är lägre än de mål som din Internetleverantör ställer in, finns det några saker du kan göra:

  • Använd en kabelanslutning när det är möjligt. Ethernet-kablar ger i allmänhet snabbare nedladdnings- och uppladdningshastigheter än en trådlös anslutning.
  • Flytta din router. Wi-Fi-signaler blir svagare över längre avstånd, så du kan ofta få en hastighetsuppgång genom att vara så fysiskt nära din router som möjligt.
  • Uppdatera din routers säkerhetsinställningar. Oönskade anslutningar kan sänka dina internethastigheter, så se till att använda ett komplext lösenord och WPA2-säkerhet.
  • Återställ din router. Det låter kanske för enkelt, men om du kopplar ur routern och sätter i den igen kommer det att göras en hård återställning, vilket ibland löser avmattningsproblem.
  • Ring din ISP. Om ingen av lösningarna ovan hjälper, kontakta din internetleverantör.

 

Anses ett 100 Mbps snabbt internet?

För mindre hushåll är en internetanslutning som ger en nedladdningshastighet på 100 Mbps ganska snabb. Det räcker att strömma video i HD på en handfull enheter samtidigt utan ett märkbart dopp i prestanda. Men om du vill streama ultra HD på flera skärmar eller ha många människor i samma hushåll som spelar onlinespel samtidigt, kommer du troligtvis att trycka högre än 100 Mbps. Kabel- och fiberoptiska anslutningar är de bästa alternativen för de snabbaste internethastigheterna, med många leverantörer som erbjuder planer upp till 1 000 Mbps i utvalda områden.