Saltar al contenido

Vad är en IP-webbkamera och hur man använder den

2 de noviembre de 2022
GettyImages 95467436 5bc4c9d74cedfd005147ec2c

Vad du ska veta

 • Ladda ner appen för din IP-webbkamera och använd den för att ansluta webbkameran till ditt Wi-Fi-nätverk.
 • Se till att webbkameran stöder Wi-Fi-protokoll som WPA2. Uppdatera säkerheten för routerns firmware.
 • Övervaka flera rum: Använd webbkameror som låter dig nätverka kameror och dela flöden.

Den här artikeln förklarar hur och när man använder en IP-webbkamera, en kamera som är ansluten till internet utan dator.

IP-webbkameror: Grunderna

En IP-webbkamera är vanligtvis en liten enhet som diskret kan döljas i ett område eller enkelt monteras. De måste dock vanligtvis anslutas till ett vanligt vägguttag eller byta batterier regelbundet.

De sträcker sig från enkla kameror som tar lågupplöst svart-vit video till fullfärgs HD-enheter som automatiskt kan spåra människor och djur inom deras synområde med servon inbyggda i deras fästen. De mest avancerade modellerna har funktioner som mörkerseende och batteribackup. De ansluter till ditt Wi-Fi-nätverk i hemmet via din router, och du kan titta igenom dem med en webbkameraapp. I allmänhet går allt genom appen. Du ansluter till ditt nätverk genom det, ställer in det med en steg-för-steg-process och tittar på video och liveströmmar genom appen. Som regel kommer de flesta märken av webbkameror att ha appar för både Android och iOS och ha en webbsida du loggar in på för bärbara och stationära datorer. Kontrollera förpackningen för App Store och Google Plays logotyper för att säkerställa att den är kompatibel med din enhet. Glöm inte att kontrollera att din telefon eller surfplatta stöder webbkameraappen.

Vilken IP-webbkamera ska jag köpa?

När du funderar på en webbkamera, fråga dig först hur du vill använda den. Om du till exempel är en amatörnaturforskare och undrar vad som händer på din bakgård på natten, behöver du förmodligen en mörkerseendeenhet med rörelseaktivering som tål vädret. Om du vill använda den för att ringa videosamtal, vill du ha något i färg med hög upplösning. På samma sätt skulle det hjälpa om du tittade noga på synfältet och var du planerar att installera din webbkamera. Om du behöver se många områden, kommer en webbkamera med «panorama» eller «fiskögon», som hänvisar till typen av lins, att visa ett stort utbud. Videon kan se förvrängd ut; detta är en konsekvens av linsen som används. Många webbkameror kommer dock att ha ett synfält som ungefär liknar din smartphones kamera och är bättre lämpade för att titta på enskilda rum. Om du behöver övervaka flera rum kan du behöva köpa flera av samma webbkameror. Leta efter webbkameror som låter dig «nätverka» kamerorna och dela många flöden med appen.

IP-webbkameror och säkerhet

Innan du köper någon IP-webbkamera bör du kontrollera dess säkerhet noga. Eftersom de är designade för att anslutas direkt till internet kan de vara sårbara för hackare och till och med snoops online. Även om du måste vidta åtgärder hemma för att skydda alla IP-webbkameror du köper, bör du kontrollera att den stöder en uppsättning funktioner innan du lägger ner några pengar.

 • Wi-Fi-protokoll: IP-webbkameran bör stödja aktuella, säkra Wi-Fi-protokoll, som WPA2. Varje webbplats den ber dig att gå till bör använda SSL/TLS för att säkra ditt lösenord; detta kan ses genom att titta på webbadressen, som börjar med «https://». Det ska tillåta dig att ställa in lösenord på webbplatsen för att titta på flödet och komma åt kameran och inställningarna. Denna information bör finnas på tillverkarens webbplats eller tillgänglig från deras hjälplinje. Sök också efter kritik av specifika märken och modeller av kameror online.
 • Uppdatera programvara och firmware: Du bör också söka efter säkerhetsuppdateringar för din routers firmware, som du kan hitta på webbplatsen för din routers tillverkare, du bör köra eventuella uppdateringar på din webbläsare och dator innan du installerar kameran, och du bör uppdatera din telefon till den senaste programvara. Om du gör detta säkerställer du att alla länkar i «kedjan» på din kamera är säkra.
 • Placering: När du placerar din webbkamera, överväg vem som kan ses av den. En kamera som är vänd ut mot din bakgård för att se vem som besöker fågelmataren är inget säkerhetsproblem, men en kamera som kan se säkerhetskoden du slår i din knappsats kan vara det. Diskutera med de andra medlemmarna i ditt hushåll var du placerar kameran och varför, så att de förstår behovet och kan se till att den placeras där den är mest användbar, inte påträngande.

FAQ

 • Hur kan jag använda en IP-kamera med Skype?

  Öppna Skype-skrivbordsappen, välj tre punkter > inställningar > Ljud video > välj Kamera rullgardinsmenyn och välj IP-kameran. Om din Skype-kamera inte fungerar kan du felsöka genom att se till att den är ansluten och påslagen och sedan uppdatera Skype-appen.

 • Hur ansluter jag min IP-webbkamera till OBS?

  För att lägga till en webbkamera till OBS studio, se till att kameran är på och gå sedan till Videoinspelningsenhet rullgardinsmenyn och välj din kamera. Namnge det sedan och placera det ovanför din bakgrund.