Saltar al contenido

Vad är en SSID (Service Set Identifier)?

11 de julio de 2021
001 816547 5b8d6c7846e0fb0050e2ecb5

Ett SSID (service set identifier) ​​är det primära namnet som är associerat med ett 802.11 trådlöst lokalt nätverk (WLAN), inklusive hemnätverk och offentliga hotspots. Klientenheter använder detta namn för att identifiera och ansluta trådlösa nätverk. Enkelt uttryckt är det namnet på ditt Wi-Fi-nätverk.

Hur ser ett nätverks-SSID ut

SSID är en skiftlägeskänslig textsträng som är så lång som 32 tecken som består av bokstäver och siffror. Inom dessa regler kan SSID säga vad som helst. När du ansluter till ett trådlöst nätverk ser du ditt nätverk och andra inom ditt område som kallas något annat. Alla namn du ser är SSID för dessa nätverk.

SSID-inställning på en trådlös router

Routertillverkare ställde in ett standard-SSID för Wi-Fi-enheten, som Linksys, xfinitywifi, NETGEAR, dlink eller standard. Eftersom SSID kan ändras har dock inte alla trådlösa nätverk ett standardnamn. På Wi-Fi-hemnätverk lagrar en bredbandsrouter eller ett bredbandsmodem SSID, men administratörer kan ändra det. Routrar sänder detta namn för att hjälpa trådlösa klienter att hitta nätverket.

Hur enheter använder SSID

Trådlösa enheter som telefoner och bärbara datorer skannar det lokala området efter nätverk som sänder sina SSID och presenterar en lista med namn. En användare kan initiera en ny nätverksanslutning genom att välja ett namn från listan. Förutom att få nätverksnamnet avgör en Wi-Fi-skanning också om varje nätverk har trådlösa säkerhetsalternativ aktiverade. I de flesta fall identifierar enheten ett säkert nätverk med en låssymbol bredvid SSID.

WiFi-anslutningsinställningar med SSID

De flesta trådlösa enheter håller reda på de nätverk som en användare ansluter sig till samt anslutningsinställningarna. I synnerhet kan användare ställa in en enhet för att automatiskt gå med i nätverk som har vissa SSID: er genom att spara den inställningen i sina profiler. Med andra ord, när enheten väl är ansluten frågar du vanligtvis om du vill spara nätverket eller återansluta automatiskt i framtiden. Du kan också ställa in anslutningen manuellt utan att ha tillgång till nätverket (du kan ansluta till nätverket långt ifrån så att enheten inom räckhåll vet hur man loggar in). De flesta trådlösa routrar erbjuder möjligheten att inaktivera SSID-sändningar som ett sätt att förbättra Wi-Fi-nätverkssäkerheten eftersom det kräver att klienterna känner till två lösenord: SSID och nätverkslösenord. Effektiviteten med denna teknik är dock begränsad eftersom det är lätt att sniffa ut SSID från rubriken på datapaket som strömmar genom routern. Anslutning till nätverk med SSID-sändning inaktiverad kräver att användaren skapar en profil manuellt med namn och andra anslutningsparametrar.

Problem med SSID

Tänk på dessa konsekvenser av hur trådlösa nätverksnamn fungerar:

  • Om ett nätverk inte har trådlösa säkerhetsalternativ aktiverade kan vem som helst ansluta till det genom att bara känna till SSID.
  • Att använda ett standard-SSID ökar sannolikheten för att ett annat närliggande nätverk kommer att ha samma namn, vilket förvirrar trådlösa klienter. När en Wi-Fi-enhet upptäcker två nätverk med samma namn kan den automatiskt ansluta till den som har en starkare radiosignal, vilket kan vara det oönskade valet. I värsta fall kan en person tappas från sitt hemnätverk och återanslutas till ett grannas nätverk som inte har inloggningsskydd aktiverat.
  • Det SSID som valts för ett hemnätverk bör endast innehålla generisk information. Vissa namn (som HackMeIfYouCan) lockar onödigt tjuvar att rikta vissa hem och nätverk över andra.
  • Ett SSID kan innehålla offentligt synligt stötande språk eller kodade meddelanden.

Vanliga frågor

  • Hur hittar jag mitt SSID? Öppna listan över Wi-Fi-nätverk på din enhet för att se SSID du är ansluten till. Det kommer antingen att ha en ikon, till exempel en bock eller Wi-Fi-symbol, eller så kommer den att vara Ansluten.
  • Hur döljer jag Wi-Fi SSID? I routerns inställningar kan du inaktivera SSID-sändning för att dölja ditt Wi-Fi-nätverk. Olika tillverkare har olika processer; Du kan behöva kontakta din routertillverkare för detaljerad information om hur du döljer SSID. Du kan till exempel gå till Linksys webbplats för instruktioner om en Linksys-router eller NETGEAR-sidan för en NETGEAR-router.
  • Hur ändrar jag mitt SSID-namn och lösenord? För att ändra SSID-namn och lösenord på en router, logga in på routerns administrativa konsol via en webbläsare. Leta sedan upp Wi-Fi-nätverkets konfigurationssida för att redigera namn och lösenord.