Saltar al contenido

Vad är ett dolt nätverk?

20 de diciembre de 2022
what is a hidden network 5216350 e8f2eab9a4d24cc1b3afaabcd7b857c1

Ett dolt nätverk är ett trådlöst nätverk som inte sänder sitt nätverks-ID (även känt som SSID). Det betyder att det är osynligt för alla enheter som söker efter ett nytt nätverk att gå med i. Det är till hjälp att förstå hur de fungerar och om de kan gynna dig och ditt nätverk.

Vad betyder dolt nätverk?

Ett dolt nätverk är vad det låter som: Ett nätverk dolt från vanlig upptäckt. En gång populär bland säkerhetskunniga användare sågs det som ett bra sätt att se till att smutsiga källor inte kunde se ditt nätverk innan de försökte komma åt det. Det är som att ha en hemlig dörr till ditt hem, inte utställd för andra.

Men på senare tid har gömma ditt nätverk fallit i onåd eftersom många verktyg finns tillgängliga för att hjälpa användare att upptäcka dolda nätverk. Dessutom är det inte så säkert som du kan tro.

Vad används ett dolt nätverk till?

Människor använder ett dolt nätverk för att hålla saker lite säkrare. Medan verktyg finns tillgängliga för att upptäcka dessa nätverk, tänker den genomsnittliga användaren inte på att leta efter något de inte ens vet att existerar.

Vissa användare ställer också upp dolda nätverk för att hålla saker och ting snyggare när de surfar på nya nätverk. Istället för att behöva söka igenom en lång lista med routrar och anslutningar, till exempel när du är i ett hyreshus, kan det vara bekvämare att hålla det dold. Ett dolt nätverk kan dock göra det lite mer utmanande att ansluta till eftersom du måste känna till SSID för att hitta det. Det är några extra steg jämfört med att bara klicka på nätverksnamnet och ange lösenordet.

Vad betyder det när det finns ett dolt nätverk?

Att veta att det finns ett dolt nätverk tillgängligt betyder inte mycket. Det finns många anledningar till varför användare kan dölja ett nätverk.

Det kan vara så att någon har trott att gömma sitt nätverk gör det säkrare och säkrare från hackare. Personen som konfigurerade nätverket kanske också vill hålla det mer privat från andra användare i närheten.

Det kan också vara att nätverket sällan används, så det finns lite behov av att publicera det för andra användare.

Varför skulle någon ha ett dolt nätverk?

Dolda nätverk kan verka som om de har skapats i säkerhetssyfte, men det är sällan fallet. Det döljer SSID (nätverksnamnet) snarare än nätverkets lösenord.

Vissa användare kan känna sig säkrare genom att dölja sitt nätverk, även om det är mycket bättre att ställa in ett starkt lösenord och nätverksprotokoll. Sinnesro genom en kryssruta som gör ett nätverk dolt kan vara till hjälp.

Andra användare kanske föredrar att hålla sitt privata nätverk dolt för andra användare i sina hem, till exempel om de bor med rumskamrater och inte vill dela nätverk med dem. Om rumskamraten inte vet att nätverket finns, vill de inte ha tillgång.

I en arbetsmiljö kan det finnas ett gästnätverk för besökare och ett för internt bruk, med det senare dolt, så att besökarna inte blir förvirrade.

Är ett dolt nätverk säkert?

Ett dolt nätverk är varken mer eller mindre säkert än ett vanligt nätverk. Som med att ansluta till vilket nätverk som helst, är säkerheten upp till nätverksägaren och varför de konfigurerar det.

Som med alla nätverk bör du veta vad du ansluter till innan du gör det. Anslut inte till ett nätverk om du inte vet vem som kontrollerar det.

FAQ

  • Hur ansluter jag till ett dolt nätverk?

    För att ansluta till ett dolt nätverk, navigera till Windows inställningar > Nätverk & internet och välj Wi-Fi flik. Klick Hantera kända nätverk och välj Lägg till nätverk. Du måste ange nätverksnamn, säkerhetstyp och säkerhetsnyckelinformation som du kan få från nätverksadministratören och klicka sedan på Spara. Du bör då ansluta automatiskt till det dolda nätverket.

  • Hur tar jag bort ett dolt nätverk från mitt Wi-Fi?

    För att ta bort ett dolt nätverk, navigera till routerns administrativa panel och logga in. Hitta en Wi-Fi-inställningar alternativ och leta efter Dolda nätverk. Inaktivera Dolda nätverkoch starta sedan om routern för att ändringen ska träda i kraft.

  • Hur döljer jag ett Wi-Fi-nätverk?

    Du kommer att inaktivera SSID för att dölja ditt Wi-Fi-nätverk, och denna process kommer att vara något annorlunda beroende på din router. Logga in på din routers administrativa panel och leta efter ett alternativ som SSID-sändning. För att inaktivera SSID-sändning och dölja ditt Wi-Fi-nätverk, se din routers specifika instruktioner. Om du till exempel har en Linksys-router, gå till Linksys-webbplatsen för instruktioner. Om du har en Netgear-router, gå till Netgear-webbplatsen för instruktioner.