Saltar al contenido

Vad är ett värdnamn?

30 de junio de 2021
hello name sticker ehstock vetta getty images 56a6fab13df78cf772913f02

Ett värdnamn är en etikett som tilldelats en enhet (en värd) i ett nätverk. Det skiljer en enhet från en annan i ett specifikt nätverk eller via internet. Värdnamnet för en dator i ett hemnätverk kan vara ungefär som ny bärbar dator, Gäst-skrivbord, eller FamilyPC. Värdnamn används också av DNS-servrar så att du kan komma åt en webbplats med ett gemensamt, lätt att komma ihåg namn. På så sätt behöver du inte komma ihåg en rad siffror (en IP-adress) för att öppna en webbplats. En dators värdnamn kan istället kallas ett datornamn, sitenamn eller nodenamn. Du kan också se värdnamn stavat som värdnamn.

Exempel på ett värdnamn

Var och en av följande är ett exempel på ett fullständigt kvalificerat domännamn med värdnamnet avskrivet åt sidan:

  • www.google.com: www
  • images.google.com: bilder
  • products.office.com: Produkter
  • www.microsoft.com: www

Värdnamnet (som Produkter) är texten som föregår domännamnet (till exempel kontor), vilket är texten som kommer före toppdomänen (.com).

Hur man hittar ett värdnamn i Windows

Exekverar värdnamn från kommandotolken är det enklaste sättet att visa datorns värdnamn.

Har du aldrig använt kommandotolken förut? Se vår hur man öppnar kommandotolken för instruktioner. Den här metoden fungerar också i ett terminalfönster i andra operativsystem, som macOS och Linux. Använda ipconfig kommando att utföra ipconfig / all är en annan metod. Resultaten är mer detaljerade och innehåller information utöver värdnamnet som du kanske inte är intresserad av nettovy kommando, en av flera nätkommandon, är ett annat sätt att se ditt värdnamn och värdnamnen på andra enheter och datorer i ditt nätverk.

Hur man ändrar ett värdnamn i Windows

Ett annat enkelt sätt att se värdnamnet på den dator du använder är genom Systemegenskaper, som också låter dig ändra värdnamnet. Systemegenskaper kan nås från Avancerat system inställningslänk i System-appleten i Kontrollpanelen. Eller tryck på Vinn + R och skriv sedan kontroll sysdm.cpl för att gå till rätt skärm.

Dialogrutan Systemegenskaper

Mer om värdnamn

Värdnamn får inte innehålla ett mellanslag eftersom namnen bara kan vara alfabetiska eller alfanumeriska. Ett bindestreck är den enda tillåtna symbolen. De www del av en URL anger en underdomän på en webbplats, liknar Produkter vara en underdomän till office.com. För att komma åt bildsektionen på google.com måste du ange bilder värdnamn i webbadressen. Likaså www värdnamn krävs alltid om du inte är ute efter en specifik underdomän.

Till exempel in www.livetstrad.com krävs tekniskt alltid istället för bara livetstrad.com. Det är därför som vissa webbplatser inte kan nås om du inte anger www del före domännamnet. Men de flesta webbplatser du besöker öppnar utan att specificera www värdnamn – antingen för att webbläsaren gör det åt dig eller för att webbplatsen vet vad du är ute efter.