Saltar al contenido

Vad är Gigabit Ethernet?

3 de noviembre de 2022
ethernet cable socket 182148077 57a2244a3df78c3276eec2c6

Gigabit Ethernet är en del av Ethernet-familjen av standarder för datornätverk och kommunikation. Gigabit Ethernet-standarden stöder en teoretisk maximal datahastighet på en gigabit per sekund (1 000 Mbps). Informationen i den här artikeln gäller i stort sett en samling tekniker som används för att överföra data via Ethernet.

Hur fungerar Gigabit Ethernet?

Man trodde en gång i tiden att för att uppnå gigabithastigheter med Ethernet skulle det krävas användning av fiberoptiska kablar eller annan speciell nätverkskabelteknik. Lyckligtvis är de bara nödvändiga för långa avstånd. För de flesta ändamål fungerar Gigabit Ethernet bra med en vanlig Ethernet-kabel (specifikt kabelstandarderna CAT5e och CAT6). Dessa kabeltyper följer 1000BASE-T-kabelstandarden (även kallad IEEE 802.3ab).

Hur snabbt är Gigabit Ethernet i praktiken?

På grund av faktorer som nätverksprotokollsoverhead och återsändningar på grund av kollisioner eller andra övergående misslyckanden, kan enheter faktiskt inte överföra användbar meddelandedata med full hastighet på 1 Gbps. Under normala förhållanden kan den effektiva dataöverföringen nå 900 Mbps, men den genomsnittliga anslutningshastigheten varierar beroende på många faktorer. Till exempel kan hårddiskar begränsa prestandan för en Gigabit Ethernet-anslutning på datorer. Det finns också faktorn bandbredd som begränsar anslutningen. Även om ett helt hemnätverk kan få nedladdningshastigheter på 1 Gbps, halverar två samtidiga anslutningar direkt den tillgängliga bandbredden för båda enheterna. Detsamma gäller för valfritt antal samtidiga enheter. Vissa hemroutrar med Gigabit Ethernet-portar kan ha processorer som inte kan hantera den belastning som behövs för att stödja inkommande eller utgående databehandling med full hastighet för nätverksanslutningen. Ju fler klientenheter och samtidiga källor för nätverkstrafik, desto svårare blir det för en routerprocessor att stödja överföringar med maximal hastighet över vilken anslutning som helst. Det finns webbplatser som låter dig kontrollera din internethastighet i realtid.

Hur man avgör om ett nätverk stöder Gigabit Ethernet

Nätverksenheter ger samma RJ-45-anslutningstyp oavsett om deras Ethernet-portar stöder 10/100 (snabb) eller 10/100/1000 (Gigabit) anslutningar. Ethernet-kablar är ofta stämplade med information om de standarder de stöder, men de indikerar inte om nätverket faktiskt är konfigurerat att köra i den hastigheten. För att kontrollera hastigheten för en aktiv Ethernet-nätverksanslutning, hitta och öppna anslutningsinställningarna på din dator. I Windows 10, till exempel:

 1. Öppna Windows Kontrollpanel.

 2. Välj Nätverk och internet.

  En skärmdump av Windows-inställningar med avsnittet Nätverk och Internet markerat

 3. Välj Visa nätverksstatus och uppgifter.

  En skärmdump av nätverksinställningar i Windows 10 med alternativet "Visa nätverksstatus och uppgifter" markerat

 4. Välj Ethernet för att öppna statusfönstret och se hastigheten.

  En skärmdump av Windows 10-inställningar med Ethernet- och hastighetssektionerna markerade

Ansluta långsammare enheter till Gigabit Ethernet

Alla nyare bredbandsroutrar stöder Gigabit Ethernet tillsammans med annan vanlig datornätverksutrustning, men Gigabit Ethernet ger även bakåtkompatibilitet till äldre 100 Mbps och 10 Mbps äldre Ethernet-enheter. Anslutningar till dessa enheter fungerar normalt men fungerar med lägre nominell hastighet. Med andra ord, när du ansluter en långsam enhet till ett snabbt nätverk, kommer den bara att fungera lika snabbt som den lägsta nominella hastigheten. Detsamma gäller om du ansluter en gigabit-kapabel enhet till ett långsamt nätverk; den fungerar bara så snabbt som nätverket tillåter.

FAQ

 • Vad är en Gigabit Ethernet-switch?

  Gigabit Ethernet-switchar är en typ av nätverksswitch som stöder Gigabit Ethernet-hastigheter (1 Gbps) per ansluten enhet på ett lokalt nätverk (LAN). Dessa switchar kommer vanligtvis med fyra till åtta portar för konsumentanvändning, medan företagsväxlar kan hantera många fler anslutningar.

 • Vad är 10 Gigabit Ethernet?

  10 Gigabit Ethernet är en datornätverksstandard som är 10 gånger snabbare än Gigabit Ethernet. Den fungerar med 10 Gbps eller 10 000 Mbps och är vanligast i datacenter och företag. Medan typiska CAT5 Ethernet-kablar kan stödja Gigabit Ethernet, kräver 10 Gigabit Ethernet-anslutningar CAT6-kablar.