Saltar al contenido

Vad är Mewe och hur är det annorlunda?

25 de junio de 2021
mewe01 0b2789579e654f55a3339d9cc9ebbb08

Fakturera sig som ett «Next Generation Social Network», MeWe är utformat som ett alternativ till populära plattformar som Facebook. Det är inte riktigt den unga uppstarten som du kanske tror att den är, eftersom den ursprungligen grundades 2012, men lämnade bara sitt mindre beta-testinitiativ 2015. Sedan dess har den utökat sin funktionsuppsättning men behållit ett kärnvärde framför allt: Integritet. Det har sina plus och minus, med vissa användare som älskar den minskade tillsynen och datainsamlingen som MeWe erbjuder jämfört med andra sociala nätverk. Men det har också citerats som en eldstad för konspirationsteorier och felinformation.

Vad gör MeWe Social Network annorlunda?

När det gäller dess dagliga funktionalitet är MeWe inte väldigt annorlunda än de sociala nätverk som de såg ut att ersätta. Den har en tidslinje, grupper du kan gå med i, vänner du kan skapa, ett inbyggt meddelandeverktyg och en profilsida som du kan anpassa och skapa din egen.

Allt detta filtreras dock genom linsen för integritetsskydd. MeWe har lovat att aldrig utföra datautvinning på sina användare eller att sälja deras data vidare till andra företag. Det sätter det diametralt i motsats till plattformar som Facebook, som utvecklades till att vara stora nav för dataskörd, utan förmodligen webbplatsens sociala funktioner som fungerar som ett sidoföretag till tjänstens huvudfunktion att sälja riktad reklam. MeWe Pro är ett sekundärt premiumnivå av MeWe-konto, där du kan integrera ytterligare tjänster i ditt sociala nätverkskonto. För cirka 5 dollar i månaden (första 30 dagarna gratis) kan du få 100 GB molnlagringsutrymme och obegränsat röst- och videosamtal via MeWe-chattgränssnittet. Det låser också upp ytterligare emojis och klistermärken, anpassade profilteman och märken. Det är inte det enda sättet att anpassa hur din MeWe-upplevelse är när det gäller annonser. Medan MeWe tidigare erbjuder icke-anpassade annonser, men från och med 2020, erbjuder inga annonser alls, förlitar sig på Pro-prenumerationer och försäljning av andra digitala paket som klistermärken och märken från användare för att täcka sina räkningar.

MeWe Pro

Företag som vill representera sig på MeWe måste också betala en liten månadsavgift för att fungera på webbplatsen, och det finns alternativ för molnlagring och videosamtalspaket för att generera ytterligare medel. Det finns ingen postförstärkande mekanik på webbplatsen och ingen algoritmisk hantering av vad människor ser. Så om du gillar en sida, följer en artist eller går med i en grupp, ser du allt de lägger upp i kronologisk ordning. Du kan justera vad som visas på din tidslinjesida, men det kommer inte att blockeras eller filtreras av innehåll baserat på en godtycklig algoritm eller MeWe-personal. Du har kontroll.

MeWe Secret Groups and Concerns

Även om MeWe-fans älskar sitt praktiska tillvägagångssätt för att hantera sina flöden och bristen på påträngande datautvinning och reklaminriktning, har det lett till att webbplatsen stöder en mycket nischad kundkrets av grupper och individer som sannolikt skulle ha avvisats från andra sociala plattformar. På grund av hur MeWe tillåter att hemliga grupper skapas och hanteras, listar inte grupper eller deras medlemmar på vanliga sökmotorer och förhindrar att innehåll delas med icke-medlemmar har det sett en ökning av hatfulla grupper som hittar ett hem på MeWe. Rapporter har skrivits genom åren om hur vita supremacister, anti-vaxxers och andra nischkonspirationsteorier och hatgrupper har skapat butik på MeWe. Även om du inte behöver interagera med sådana grupper på webbplatsen och många finns på andra sociala plattformar, är det värt att tänka på när du överväger att gå med på webbplatsen. Ett argument kan dock göras att MeWe bara underlättar diskussionen om dessa slags nischvisningar bland redan radikaliserade eller konverterade individer. Eftersom det inte finns några algoritmer som driver dig mot grupper som kan uppmuntra mer extrema åsikter som det finns på Facebook, kommer du troligtvis inte att interagera med dessa samhällen om du inte letar efter dem.

Att hålla barnen säkra på mig

MeWe, som de flesta sociala nätverk, är inte utformat med tanke på små barn. Det har en åldersgräns på 16+ när du registrerar dig, även om du bara behöver kryssa i en ruta för att säga att du är över den åldern, vilket inte utgör mycket av ett hinder för uppsåt för barn. Med mindre tillsyn från webbplatsens administratörer och ingen verklig förmåga för föräldrakonton på webbplatsen att titta på vad deras barn går via offentliga inlägg eller profiler, är det bästa sättet att hålla dina barn säkra på MeWe att vara involverad i deras dagliga användning. Prata med dem om vad de ser och gör på sajten och se till att notera eventuella förändringar i deras beteende eller syn som kan antyda att de har sett eller läst något störande.