Saltar al contenido

Vad är Port 443?

19 de julio de 2021
https encryption 1bbe10851027445ab2d8f01613beb8a0

Det finns en massa olika typer av portar när man pratar om datorer. Nätverksportar är inte fysiska portar på en dator eller någon enhet. Istället är de virtuella. Nätverksportar är numrerade adresser, som port 80, port 443, port 22 och port 465, som datorer kan använda för att rikta rätt typ av nätverkstrafik till rätt plats.

Vad är portar för?

När du besöker en webbplats når din dator ut till servern som är värd för den. Det letar efter en anslutning på antingen HTTP- eller HTTPS-porten, eftersom de är de som är associerade med webbtrafik. Servern kommer att ansluta till endera porten och skicka tillbaka webbplatsinformation som din dator kommer att få i samma port.

Hamnar säkerställer inte bara att nätverksanslutningar gör det till rätt plats, de ser också till att trafiken inte blandas. Hamnar är också värdefulla av säkerhetsskäl. Du kan styra vilka som är öppna och tillgängliga, antingen på din dator eller på en server på Internet. Genom att blockera åtkomst till oanvända portar, antingen med en brandvägg eller någon annan mekanism, kan du minimera sätt som en angripare kan komma åt din dator.

Vad är Port 443 för?

Har du någonsin sett låsikonen bredvid en URL i webbläsarens adressfält? Du kanske till och med har märkt «https: //» snarare än «http: //» i början av en webbadress? I båda fallen har du anslutit till en webbplats med det säkra HTTPS-protokollet istället för HTTP.

HTTPS på port 443

HTTPS upprättar en krypterad anslutning med en webbserver, snarare än den okrypterade HTTP. Eftersom HTTP och HTTPS är två olika protokoll använder de två olika portar. HTTP är tillgänglig på port 80 och HTTPS finns på port 443. När du ansluter till en webbplats som börjar med «https: //» eller om du ser låsikonen ansluter du till den webbservern via port 443.

Varför är Port 443 viktigt?

Port 443 är standardporten för all säker HTTP-trafik, vilket betyder att den är absolut nödvändig för de flesta moderna webbaktiviteter. Kryptering är nödvändig för att skydda information, eftersom den tar sig mellan din dator och en webbserver. Den krypteringen förhindrar att saker som dina lösenord och känslig information som visas på sidor (som bankinformation) snoopas av någon under vägen. Med vanlig HTTP över port 80 är allt som utbyts mellan din dator och en webbplats tillgängligt för alla att se i klartext. Port 443 gör det också möjligt för webbplatser att vara tillgängliga via både HTTP och HTTPS. De flesta webbplatser är konfigurerade för att fungera med HTTPS över port 443, men om den inte är tillgänglig av någon anledning kommer webbplatsen fortfarande att vara live över HTTPS på port 80. Tidigare har inte alla webbläsare stött HTTPS, vilket betyder att den inte var ‘ t allmänt tillgänglig. Nu flyttar dock de flesta större webbläsare för att markera webbplatser som inte erbjuder HTTPS-trafik som osäkra.

Hur man använder port 443

När du surfar på webben finns det vanligtvis inget du behöver göra för att ansluta via port 443. Du kan ange «https: //» manuellt före webbadresserna du besöker, men det är vanligtvis inte nödvändigt. Om du vill se till att du använder HTTPS när det är möjligt, kolla in tillägget HTTPS Everywhere från Electronic Frontier Foundation (EFF). Den är tillgänglig för Chrome, Firefox och Opera.

HTTPS överallt webbläsartillägg

Serveradministratörer måste vara extra försiktiga för att se till att deras webbplatser är tillgängliga via port 443. Du måste konfigurera dina webbserverapplikationer (som Apache eller Nginx) för att kunna betjäna din webbplats på port 443; för att krypteringen ska fungera behöver du ett krypteringscertifikat. Du kan köpa dem från din webbhotell eller valfritt antal certifikatmyndigheter. LetsEncrypt är ett annat utmärkt alternativ för gratis SSL-krypteringscertifikat.