Saltar al contenido

Vad är WPS och hur fungerar det?

11 de julio de 2021
what is wps and how does it work 4842308 cad939f86c964e478576a940e0230ace

WPS står för Wi-Fi Protected Setup.

Vad betyder WPS?

WPS är en metod för att ställa in ett säkert Wi-Fi-nätverk hemma med ett minimum av ansträngning. Det innebär vanligtvis att du trycker ner WPS-knappen på din router för att aktivera den. WPS-knappen på många routrar skapades av Wi-Fi Alliance 2006. Syftet var att hjälpa hemanvändare som inte visste mycket om nätverkssäkerhet, att ställa in sina trådlösa hemnätverk säkert och säkert. Medan många användare kanske har undrat «vad gör WPS-knappen?», Var det en mycket enklare process för installation än att behöva dyka in i komplicerade nätverksinställningar någon annanstans.

Hur fungerar WPS?

Tidigare var användare tvungna att känna till nätverksnamnet de ville ansluta till (även känt som ett SSID) samt lösenordet (ibland kallat en WPA-PSK-nyckel). Detta tog tid och krävde ofta att man skrev in en ganska lång rad information.

Numera har de flesta routrar en WPS-knapp på enheten så att du helt enkelt trycker på knappen för att börja parkoppla. Det fungerar mycket som att para ihop en Bluetooth-enhet, vilket sparar dig besväret med att behöva ange komplexa inställningar. Vissa äldre modeller av routrar kan använda en PIN-kod istället för att användare måste ange ett PIN-nummer på enheter för att para ihop dem. Nyare enheter kan också innehålla kommunikationsmetoder nära fält så att du helt enkelt håller din smartphone (till exempel) bredvid en router för att snabbt para ihop enheterna.

Vilka är fördelarna med WPS?

Det finns ett antal fördelar med WPS så att du vet vad som är WPS-knappen och hur den fungerar.

  • Det är enkelt. Många routrar och nätverk kräver att du anger långa lösenfraser för att gå med i befintliga nätverk. Via WPS kan du helt enkelt trycka på en knapp och gå med inom några sekunder. Det är mycket enklare än att behöva skriva in långa lösenord.
  • Det är nybörjarvänligt. Att skapa ett nätverk borde vara enkelt nuförtiden och WPS har gjort det ännu enklare, så du behöver inte ha expertkunskap om hur du kommer igång.
  • Det går snabbt. Försöker du lägga till flera enheter i ditt nätverk? Tryck på WPS-knappen så går du bra för allt från din dator till din smartphone eller smart-TV.

Vilka är nackdelarna med WPS?

WPS är ett mycket användbart sätt att snabbt skapa ett hemnätverk, men det är inte perfekt. Här är vad du behöver veta om nackdelarna.

  • Det är inte 100% säkert. Tidigare har det skett brute-force-attacker som har lett till att WPS var öppen för attacker. Det är osannolikt att du blir ett offer, men det är därför många människor inaktiverar WPS helt.
  • Vem som helst kan aktivera det. Om någon har fysisk åtkomst till din router kan de enkelt aktivera WPS ända tills PIN-koden ofta visas längst upp på routern. Det kan bara aktiveras i några minuter men det kan göra hela skillnaden. Du måste ha enheten lagrad säkert någonstans.
  • Det fungerar inte med WEP-säkerhetsprotokoll. WEP är det äldsta säkerhetsprotokollet där ute. Det har ersatts av WPA2 men vissa användare med gammal nätverkshårdvara kan fortfarande behöva använda WEP. Det spelar inte snyggt med WPS så förvänta dig inte att kunna använda WPS-knappen.

Ska jag använda WPS?

Om du är orolig för säkerhet är den absolut bästa lösningen att köpa en router som inte har WPS-stöd. Även om det är inaktiverat, håller vissa enheter det fortfarande aktiverat utan din vetskap. Men för de flesta användare är WPS mycket användbart. Det sparar tid och krångel med att ange långa lösenord för att ansluta till ett nätverk, och det är perfekt för nybörjare som inte har mycket erfarenhet av inställningar för hemnätverk. Oavsett vad du väljer att göra, se till att inaktivera WPS när du är klar med allt. På det sättet är saker mest så säkra som de kan vara. De allra flesta användare kommer aldrig att ha problem med att använda WPS eller möta några hackningsrisker i sina hemnätverk.