Saltar al contenido

Vad DLNA är och hur man använder det

3 de agosto de 2021
DLNA LOGO NARROW A c3a888509bdd4f9b9cd67d456ba6f410

DLNA (Digital Living Network Alliance) är en branschorganisation som sätter standarder och riktlinjer för hemnätverksenheter, inklusive datorer, smartphones, surfplattor, smarta TV-apparater, Blu-ray Disc-spelare, hemmabiomottagare och mediestreamers.

Vad är DLNA?

När en DLNA -certifierad enhet läggs till i ett hemnätverk kan den automatiskt kommunicera och dela mediefiler med andra anslutna DLNA -produkter i nätverket. DLNA -certifierade enheter kan:

 • Hitta och spela filmer.
 • Skicka, visa eller ladda upp foton.
 • Hitta, skicka, spela eller ladda ner musik.
 • Skicka och skriva ut foton mellan kompatibla nätverksanslutna enheter.

Exempel på DLNA i aktion inkluderar:

 • Skicka ljud och video från en mobil enhet till en DLNA-certifierad TV.
 • Få tillgång till ljud, video eller foton på en DLNA-certifierad dator och spela dem på en certifierad TV eller Blu-ray Disc-spelare.
 • Skicka foton från en certifierad digitalkamera till en DLNA-certifierad TV, PC eller andra kompatibla enheter.

Behovet av DLNA

När nätverksbaserad hemunderhållning introducerades var det svårt för enheter i samma nätverk att kommunicera. DLNA ändrade det. 2003 skapades Digital Living Network Alliance (DLNA) att genomföra certifieringskrav. Detta säkerställde att utvalda produkter tillverkade av deltagande tillverkare var kompatibla med ett hemnätverk. Det innebar också att certifierade produkter från olika märken kunde kommunicera med liten eller ingen ytterligare installation.

DLNA -certifieringsriktlinjer

Varje typ av DLNA-certifierad enhet har en specifik roll i ett hemnätverk. Till exempel lagrar vissa produkter media och gör dem tillgängliga för mediaspelare, och andra styr och dirigerar media från dess källa till en viss spelare i nätverket. Det finns en certifiering för var och en av dessa roller. Inom varje certifiering finns DLNA -riktlinjer för:

 • Ethernet- och Wi-Fi-anslutning.
 • Hårdvara.
 • Programvara eller firmware.
 • Användargränssnittsdesign.
 • Instruktioner för att ansluta enheten till ett nätverk.
 • Visar olika mediaformat.

Du kan använda DLNA-certifierade enheter för att spara, dela, strömma eller visa digitala medier. Certifiering kan byggas in i hårdvaran eller vara en del av ett program som körs på enheten. Detta avser nätverksanslutna lagringsenheter (NAS) och datorer. Till exempel är Twonky, TVersity, PlayOn och Plex populära programvaruprodukter som kan fungera som digitala mediaservrar. När du ansluter en DLNA-certifierad mediekomponent till ett hemnätverk visas den i menyerna för andra nätverkskomponenter. Din dator och andra mediaenheter upptäcker och känner igen enheten utan någon installation.

PlayOn Desktop App - kompatibla enheter

Certifieringskategorier för DLNA -enheter

Några certifieringskategorier för DLNA -produkter och enheter inkluderar:

Digital Media Player (DMP)

Detta gäller enheter som kan hitta och spela media från andra enheter och datorer. En certifierad mediaspelare listar de komponenter (källor) där ditt media sparas.

Roku Media Player App - Välj Media Server -källa

Du väljer de foton, musik eller videor du vill spela från en lista på spelarens meny. Därefter skickar medieströmmen urvalet till spelaren. En mediaspelare kan vara ansluten till eller inbyggd i en TV, Blu-ray Disc-spelare eller hemmabio-AV-mottagare.

Mediaservermappar som visas i Roku Media Player -appen

Digital mediaserver (DMS)

Denna certifieringskategori gäller enheter som lagrar ett mediebibliotek. Det kan vara en dator, nätverksansluten lagringsenhet (NAS), smartphone, DLNA-certifierad nätverksbar digital kamera eller en nätverksmediaserver. En mediaserver måste ha en hårddisk eller ett minneskort där mediet sparas. En digital mediaspelare kan hämta det sparade mediet. Mediaservern gör filerna tillgängliga för att strömma media till spelaren.

NETGEAR ReadyNAS

Digital Media Renderer (DMR)

Denna certifieringskategori liknar kategorin digitala mediaspelare, eftersom dessa enheter också kan spela media. Skillnaden är att DMR-certifierade enheter kan ses av en Digital Media Controller, och media kan streamas till den från en digital mediaserver. Medan en certifierad Digital Media Player bara kan spela vad den ser på menyn kan du styra en Digital Media Renderer externt. Vissa certifierade digitala mediaspelare är också certifierade som digitala mediaåtergivare. Dessutom kan många fristående mediastreamers, smart -TV -apparater och hemmabiomottagare certifieras som Digital Media Renderers.

Roku Streaming Stick (TL), Ultra (TR), Roku TV (BL), Express (BR)

Digital Media Controller (DMC)

Denna certifieringskategori gäller för mellanliggande enheter som kan hitta media på en digital mediaserver och skicka den till Digital Media Renderer. Smartphones, surfplattor, datorprogramvara som Twonky Beam. Vissa kameror och videokameror kan vara certifierade som Digital Media Controllers.

HTC One M8 Harman Kardon Edition - DLNA

Gräver djupare i DLNA -certifiering

Du kan se DLNA -logotypen på en produkt eller produktbeskrivning, men sällan ser du vilken certifiering den har fått. DLNA -webbplatsen listar många produkter under varje certifiering. Detta kan hjälpa dig att hitta det du behöver, oavsett om det är en digital mediaserver, en digital mediaspelare, en digital mediakontroller eller en digital mediarenderare. Andra DLNA -certifieringskategorier gäller för digitala medieskrivare och specifika mobila enheter. Mobila certifieringar inkluderar Mobile Digital Media Server, Mobile Digital Media Player och Mobile Digital Media Controller. Det finns också DLNA -certifieringar för Mobile Digital Media Uploader och Mobile Digital Media Downloader. Dessa certifieringar gör att mobila enheter kan ladda upp media via nätverket till en dator eller mediaserver. En dator eller mediaserver kan spara dessa filer, vilket eliminerar behovet av att ansluta kameran för framtida filuppspelning. På samma sätt kan en Mobile Digital Media -nedladdare hitta media på en mediaserver och spara filen för sig själv. Till exempel kan du hitta musik i ett PC -musikbibliotek och ladda den till din telefon via hemnätverket. Här är några fler punkter om DLNA-certifierade enheter att tänka på:

 • När du väl använder en Digital Media Controller för att starta uppspelning från Digital Media Server till Digital Media Renderer behöver du inte längre kontrollenheten. Det betyder att om du använde en smartphone för att starta uppspelning kan du lämna telefonen och uppspelningen fortsätter.
 • Om du tittar på listan över Digital Media Renderers på din mediekontroller och du inte ser en mediaspelare ansluten till ditt hemnätverk är det inte en Digital Media Renderer. Därför kommer du inte att kunna skicka media till den enheten.
 • Windows 7, 8 och 10 är kompatibla med DLNA som Digital Media Server, Digital Media Renderer och Digital Media Controller. Först måste du dock konfigurera mediedelning och nätverkshemmagrupp. Fler digitala mediaspelare är också Digital Media Renderers. Det betyder att du kan skicka filer för att spela på den, eller så kan du välja filer från källor från spelarens meny.

Poängen

Att förstå DLNA -certifieringar hjälper till att förstå vad som är möjligt i hemnätverk. Till exempel gör DLNA det möjligt att gå in med din smartphone laddad med foton och videor från din dag på stranden, trycka på en knapp och börja spela den på din TV utan att behöva några anslutningar. Ett anmärkningsvärt exempel på DLNA i aktion är Samsungs SmartView -familj. Delning via DLNA är inbyggt i Samsungs nätverksunderhållningsprodukter, inklusive kameror, bärbara datorer, TV-apparater, hemmabiosystem och Blu-ray Disc-spelare.

Samsung SmartView Media Sharing Exempel

Under 2017 upplöstes DLNA som en ideell branschorganisation och gav upp alla certifieringar och andra relaterade supporttjänster till Spirespark. För mer information, se det officiella tillkännagivandet och vanliga frågor som publicerats av Digital Living Network Alliance.