Saltar al contenido

Vad gör ‘Återställ nätverksinställningar’?

2 de agosto de 2021
what does reset network settings do 070cfe6b35264f3898b75c9be280af1c

Om du väljer att återställa nätverksinställningarna raderas all lagrad internet- och nätverksrelaterad data på din enhet, till exempel Wi-Fi-namn och lösenord, nätverksinloggningsinformation och information om all ihopkopplad maskinvara som hörlurar eller högtalare.

Vad händer när du återställer dina nätverksinställningar?

De flesta enheter och tjänster låter dig manuellt radera specifik information om enskilda internetanslutningar och parade enheter. Du kan till exempel ta bort ett enda Wi-Fi-nätverk som du inte längre använder utan att påverka någon av dina andra Wi-Fi-anslutningar. Om du väljer att återställa nätverksinställningar raderas å andra sidan inte bara inloggningsinformationen för det Wi-Fi-nätverket utan också all data för alla dina andra lagrade Wi-Fi-anslutningar, alla dina Bluetooth-enhetsparningar, mobilnätverk inställningar och lagrad VPN -information.

Kommer jag att förlora något om jag återställer nätverksinställningarna?

Det är viktigt att betona att en återställning av nätverksinställningar inte är samma sak som en fabriksåterställning. Om du återställer dina nätverksinställningar rensas all data från ditt internet, lokala nätverk och ihopkopplade enheter bort. En fabriksåterställning kommer att ta bort i stort sett allt på din enhet och återställa det till det tillstånd det var i när du avbokade det. En återställning av nätverksinställningar raderar inga filer, mappar eller andra media som lagras på din enhet. Det kommer inte heller att ta bort data från webbläsaren, till exempel din webbläsarhistorik eller sparade bokmärken. Så här raderar en återställning av nätverksinställningar:

 • Wi-Fi-nätverksnamn och lösenord.
 • Bluetooth -enhetens anslutningar och inställningar.
 • VPN -inställningar, lokal historik och inställningar.
 • Mobilnätverkspreferenser som datahantering och 4G/5G -inställningar.

Om du återställer nätverksinställningarna på en iPhone- eller Android -smartphone raderas inte mobiloperatörens funktioner eller kontoinformation. Processen återställer alla ändringar av mobilinställningar du kan ha gjort sedan du aktiverade din enhet. Din förmåga att ringa, skicka sms och komma åt appar påverkas inte av att du återställer dina nätverksinställningar. Till exempel, om du nyligen har stängt av din iPhones 5G, kommer du sannolikt att behöva göra det igen när nätverksinställningarna har återställts.

Måste jag återställa nätverksinställningarna?

Att välja alternativet Återställ nätverksinställningar är bara ett av många potentiella sätt att åtgärda fel på internet och anslutningar. Du behöver inte utföra en återställning av nätverksinställningarna, men det kan hjälpa dig om du har provat allt annat och ingenting verkar fungera. En återställning av nätverksinställningar tar bara några sekunder. Det kan dock ta några minuter att manuellt ange alla borttagna Wi-Fi-inloggningsuppgifter manuellt och sedan ansluta dina Bluetooth-enheter igen. Genom att återställa nätverksinställningarna på en Windows 10 -dator kan du lösa flera internetproblem. Återställning av nätverksinställningar kan också lösa Wi-Fi-problem på en iPad och få internet att fungera igen på Android-surfplattor och smartphones. Det är ett vanligt och i allmänhet mycket riskfritt sätt att lösa många problem på många enheter.

Alternativ till Återställ nätverksinställningar

Innan du väljer att återställa dina nätverksinställningar är det en bra idé att testa några korrigeringar som är specifika för problemet du upplever. Du kanske också vill prova några av följande allmänna strategier som är kända för att åtgärda internet- och nätverksproblem.

 • Starta om din enhet.
 • Slå på och stäng av flygplansläge igen.
 • Kontrollera ditt internet på en annan enhet.
 • Starta om ditt modem och din router.
 • Installera de senaste operativsystem- och appuppdateringarna.

Om återställning av dina nätverksinställningar inte fungerar och du känner att du har provat alla andra möjliga lösningar kan du behöva utföra en fabriksåterställning. Det kommer att ta bort i stort sett allt från din enhet och anses av de flesta vara den sista utvägen. Vanliga frågor

 • Vad raderar jag om jag återställer nätverksinställningarna på en iPhone?

  Alla nätverksinställningar tas bort, inklusive tidigare använda nätverk och VPN -inställningar. Dessutom rensas enhetens namn och återställs till «iPhone».

 • Vad gör valet av «återställ nätverksinställningar» på en iPhone?

  Om du återställer nätverksinställningarna på en iPhone återställs alla dina nätverksinställningar till deras standardläge och raderar alla tidigare inställningar och konfigurationer. Alla Wi-Fi-, VPN- eller mobilinställningar går tillbaka till standard. Efter återställningen måste du konfigurera om dina VPN- och Wi-Fi-inställningar, men du bör automatiskt ansluta till din operatör igen.

 • Vad händer om jag återställer nätverksinställningarna på en Android?

  Precis som att återställa nätverksinställningarna på en iPhone, tar du bort tidigare Wi-Fi- och mobildataanslutningsinställningar om du återställer nätverksinställningarna på en Android. Du raderar också inställningar för anslutna Bluetooth -enheter. Efter återställningen måste du omkonfigurera och återansluta Wi-Fi- och Bluetooth-inställningarna.