Saltar al contenido

11 bästa sätten att hålla din dator sval

1 de agosto de 2021
CoolComputer 2624713 4eb768bf2fa744d8bed767da5dec3a56

Din dator innehåller många delar, som nästan alla skapar värme när datorn är på. Vissa delar, som CPU och grafikkort, kan bli så heta att du kan laga mat på dem. I en korrekt konfigurerad stationär eller bärbar dator flyttas mycket av denna värme ur datorns fodral av flera fläktar. Om din dator inte tar bort hetluften tillräckligt snabbt kan temperaturen bli så varm att du riskerar allvarlig skada på din dator. Naturligtvis bör det vara högsta prioritet att hålla datorn sval. Nedan finns 11 datakylningslösningar som alla kan göra. Många är gratis eller mycket billiga, så det finns verkligen ingen ursäkt för att låta datorn överhettas och orsaka skada. Du kan testa datorns CPU -temperatur om du misstänker att den är överhettad och att en PC -kylare eller annan lösning är något du bör titta på.

Tillåt luftflöde

Det enklaste du kan göra för att hålla din dator sval är att ge den lite andningsrum genom att ta bort eventuella hinder för luftflöde. Se till att det inte finns något som sitter rätt mot någon sida av datorn, särskilt baksidan. Det mesta av den heta luften rinner ut från datorhöljet. Det ska vara minst 2–3 tum öppet på vardera sidan och ryggen ska vara helt öppen och fri. Om din dator är gömd inuti ett skrivbord, se till att dörren inte är stängd hela tiden. Kall luft kommer in framifrån och ibland från fodralets sidor. Om dörren är stängd hela dagen tenderar varm luft att återvinna inuti skrivbordet, och det blir varmare och varmare ju längre datorn är igång.

Kör din dator med fodralet stängt

Cooler Master RC-942-KKN1 HAF X Black Ultimate Full-Tower

En urban legend om stationär datorkylning är att det är svalare att köra din dator med fodralet öppet. Det verkar logiskt – om höljet är öppet skulle det finnas mer luftflöde som skulle hjälpa till att hålla datorn svalare. Den saknade pusselbiten här är smuts. När höljet lämnas öppet täcker damm och skräp kylfläktarna snabbare än när höljet stängs. Detta får fläktarna att sakta ner och misslyckas mycket snabbare än vanligt. En igensatt fläkt gör ett hemskt jobb med att kyla dina dyra datorkomponenter. Det är sant att det kan ge en liten fördel att köra datorn med öppet fodral först, men ökningen av fläktexponering för skräp har en mycket större inverkan på temperaturen på lång sikt.

Rengör din dator

Dammavvisande komprimerad gasduster

Fläktarna inuti din dator finns där för att hålla den sval. Vet du vad som saktar ner en fläkt och så småningom får den att sluta? Smuts – i form av damm, husdjurshår, etc. Allt hittar en väg in i din dator och mycket av det fastnar i flera fläktar. Ett av de mest effektiva sätten att kyla din dator är att rengöra de interna fläktarna. Det finns en fläkt ovanpå CPU: n, en inuti strömförsörjningen och vanligtvis en eller flera på framsidan och/eller baksidan av fodralet. Stäng bara av datorn, öppna höljet och använd konserverad luft för att ta bort smuts från varje fläkt. Om din dator är riktigt smutsig, ta den utanför för att rengöra eller så kommer all smuts att lösa sig någon annanstans i rummet och så småningom hamna tillbaka inuti din dator!

Flytta din dator

Stressad kvinna med handen i håret som håller kreditkort vid datorn på hemmakontoret

Är området du använder din dator för varmt eller för smutsigt? Ibland är det enda alternativet att flytta datorn. Ett svalare och renare område i samma rum kan vara bra, men du kanske måste överväga att flytta datorn någon annanstans helt. Om det inte är ett alternativ att flytta din dator, fortsätt läsa för fler tips. Om du flyttar din dator kan du skada de känsliga delarna inuti om du inte är försiktig. Var noga med att koppla bort allt, inte bära för mycket på en gång och sätt ner sakerna mycket försiktigt. Din största oro kommer att vara datorns fodral som innehåller alla viktiga delar som din hårddisk, moderkort, CPU, etc.

Uppgradera CPU -fläkten

ThermalTake Frio CLP0564 CPU -kylare

Din CPU är förmodligen den mest känsliga och dyra delen inuti din dator. Det har också mest potential att överhettas. Om du inte redan har bytt ut din CPU-fläkt är den som finns i din dator förmodligen en botten av raden som kyler din processor precis tillräckligt för att den ska fungera korrekt, och det förutsätter att den körs i full hastighet. Många företag säljer stora CPU -fläktar som hjälper till att hålla CPU -temperaturen lägre än en fabriksinstallerad fläkt någonsin kunde.

Installera en fläkt (eller två)

Cooler Master MegaFlow 200 Red LED Silent Fan

En fläkt är bara en liten fläkt som kan fästas antingen på framsidan eller baksidan av en stationär datorväska, inifrån. Case -fläktar hjälper till att flytta luft genom en dator som, om du kommer ihåg från de första tipsen ovan, är det bästa sättet att se till att de dyra delarna inte blir för varma. Att installera två fläktar, en för att flytta kall luft in i datorn och en annan för att flytta varm luft ut ur datorn, är ett bra sätt att hålla en dator sval. Fallfläktar är ännu enklare att installera än CPU -fläktar, så var inte rädd för att komma in i din dator för att klara detta projekt. Att lägga till en fläkt är inte ett alternativ med en bärbar dator eller surfplatta, men en kylplatta är en bra idé att hjälpa till.

Sluta överklocka

Bärbar dator med kabel som bildar en raket

Om du inte är säker på vad överklockning är gör du förmodligen inte det och behöver därför inte oroa dig för det. Till er andra: ni är väl medvetna om att överklockning driver datorns möjligheter till sina gränser. Vad du kanske inte inser är att dessa förändringar har en direkt inverkan på temperaturen som din CPU och andra överklockade komponenter arbetar vid. Om du överklockar datorns maskinvara men inte har vidtagit andra försiktighetsåtgärder för att hålla hårdvaran sval, rekommenderar vi definitivt att du konfigurerar om hårdvaran till fabriksinställningarna.

Byt ut nätaggregatet

Corsair Enthusiast TX650 V2 ATX12V & amp;  EPS12V strömförsörjning

Strömförsörjningen i din dator har en stor fläkt inbyggd i den. Luftflödet du känner när du håller handen bakom datorn kommer från den här fläkten. Om du inte har en fläkt är strömförsörjningsfläkten det enda sättet att ta bort den heta luften som skapas inuti datorn. Din dator kan snabbt värmas om den här fläkten inte fungerar. Tyvärr kan du inte bara byta strömförsörjningsfläkt. Om den här fläkten inte längre fungerar måste du byta ut hela strömförsörjningen.

Installera komponentspecifika fläktar

Kingston HyperX Fristående fläkt

Det är sant att CPU: n förmodligen är den största värmeproducenten i din dator, men nästan alla andra komponenter skapar också värme. Supersnabbt minne och avancerade grafikkort kan ofta ge CPU: n en chans för sina pengar. Om du upptäcker att ditt minne, grafikkort eller någon annan komponent skapar mycket värme kan du kyla ner dem med en komponentspecifik fläkt. Med andra ord, om ditt minne börjar bli varmt, köp och installera en minnesfläkt. Om ditt grafikkort överhettas under spelningen, uppgradera till en större grafikkortfläkt. Med allt snabbare hårdvara kommer allt varmare delar. Fläkttillverkare vet detta och har skapat specialiserade fläktlösningar för nästan allt inuti din dator.

Installera ett vattenkylningssats

Intel RTS2011LC kylfläkt/vattenblock

I mycket avancerade datorer kan värmeuppbyggnad bli ett sådant problem att även de snabbaste och mest effektiva fläktarna inte kan kyla datorn. I dessa fall kan det hjälpa att installera en vattenkylningssats. Vatten överför värme väl och kan drastiskt sänka temperaturen på en CPU. «Vatten inuti en dator? Det låter inte säkert!» Oroa dig inte, vattnet eller annan vätska är helt innesluten i överföringssystemet. En pump cyklar sval vätska ner till processorn där den kan absorbera värmen och sedan pumpar den ut den heta vätskan från datorn där värmen kan försvinna. Vätskekylsatser är enkla att installera, även om du aldrig har uppgraderat en dator tidigare.

Installera en fasbytesenhet

Cooler Express Super Single Evaporator CPU -kylenhet

Fasförändringsenheter är den mest drastiska kyltekniken. En fasbytesenhet kan ses som ett kylskåp för din CPU. Den använder många av samma tekniker för att kyla eller till och med frysa en CPU. Fasändringsenheter som den som visas här varierar i pris från $ 1000 till $ 2000 USD. Liknande PC-kylningsprodukter på företagsnivå kan kosta $ 10 000 USD eller mer!