Saltar al contenido

15 För- och nackdelar med att handla online

24 de junio de 2021
womanshopping MOAimage Moment Getty 1903a0894baf40928f4353087b9502e4

Det finns massor av online-shoppingwebbplatser där du kan köpa allt från flygbiljetter och platt-TV till mat, kläder, möbler, kontorsmateriel, filmer och mycket mer. Det är bekvämt och roligt att shoppa online, men det finns nackdelar med online-shopping. Känn nackdelarna för att inse fördelarna med att shoppa i en traditionell butik.

Fördelarna med shopping online

Det finns tydliga fördelar med online-shopping:

Tidsbekvämlighet

Jämfört med en murstenbutik med fasta öppettider är online shoppingplatser tillgängliga när som helst, dag eller natt. Detta är särskilt användbart för föräldrar med små barn, alla som arbetar hela dagen och under tider med dåligt väder.

Shoppingappar

Shopping från en app är en bekväm lyx. Oavsett om du är hemma eller kan besöka en butik är shopping från din telefon en unik fantastisk upplevelse.

Prisjämförelser

När du besöker en butik nöjer du dig troligtvis med vilket pris säljaren har lagt på en viss artikel. Med online-shopping kan du jämföra priser från hundratals olika leverantörer. Prisjämförelsesappar för livsmedelsbutiker är ett exempel.

Rabatter och meddelanden

Onlinebutiker vill behålla dig som kund, så de kan erbjuda djupa rabatter, belöningar och pengarna tillbaka om du registrerar dig för deras nyhetsbrev. Detta kan hålla dig uppdaterad om alla de bästa kommande försäljningarna. Kupongkoder – som de du kan få från kupongkodsidor – är också extremt populära när du handlar online.

Oändligt val

Hyllplatsen i en fysisk butik är begränsad, vilket innebär att varuomfånget är begränsat. Detta stämmer inte med nätbutiker där det finns många alternativ. Om du inte ser vad du vill ha i en butik online, gå vidare till nästa. Som konsument har du makten att göra det.

Ingen storleksbegränsning

En annan fördel med onlineshopping är när produkten du vill köpa är för stor för att kunna dras i ditt fordon. Att köpa en båt från en auktionswebb eller beställa ett litet hem online är bara två exempel på situationer där din bil inte bara gör jobbet.

Noll parkeringskamp

Att hitta en parkeringsplats kan vara en stor anledning till att du inte stannar i en butik. Speciellt under semestern finns det en stor fördel med ingen trängsel när du handlar online.

Enkel åtkomst till konsumentrecensioner

Det är lätt att få tillgång till konsumentrecensioner för nästan alla produkter du kan tänka dig online, vilket gör informerade köp. Om du inte är säker på att du ska köpa något, gör lite undersökning genom att kolla in kundrecensioner.

Inget tryckförsäljning

Om du inte vill uppleva besvärliga tillvägagångssätt från ivriga säljare behöver du inte stå ut med det online. Även om du kan betrakta popup-annonser som en liknande upplevelse, är de lite lättare att undertrycka. Bilsauktionswebbplatser är ett bra exempel på detta.

Fler betalningsmetoder

En annan fördel med online shopping är att du kan betala för saker annorlunda än du kan i en fysisk butik. Vissa återförsäljare stöder till exempel PayPal eller bitcoin.

Nackdelarna med att shoppa online

Här är några nackdelar med internetshopping som kan avskräcka dig från att göra ditt nästa köp online:

Du kan inte prova saker på

När du köper kläder online kan du inte känna materialet, se hur det passar runt midjan eller märka hur det är tillverkat. Om du inte känner till dina mått och är bekant med det klädmärke som erbjuds, kan detta vara en dålig upplevelse. De flesta webbutiker gör det enkelt att returnera varor av denna anledning. Klädwebbplatser publicerar vanligtvis detaljerad mät- och tyginformation för att minimera avkastningen.

Du kan inte alltid prata med någon direkt

Om du har en fråga om vad du ska beställa eller vad du just beställde men vill returnera, kan du behöva vänta en hel dag eller längre för att få din fråga besvarad. Denna situation förbättras dock, eftersom många webbplatser har lagt till en chatttjänst eller en automatisk skärm för svar för botten för att ta itu med frågor och svara på frågor på plats.

Måste vänta på leverans

Behöver du något senast i eftermiddag? Inte många online-shoppingwebbplatser levereras samma dag, och ingen av dem erbjuder den hemliga fördelen som en fysisk butik gör på plats. Vissa online-shoppingwebbplatser tar veckor att leverera din beställning (men de är i minoritet).

Fraktkostnader

Beroende på vad du köper kan du spendera samma belopp på bara fraktkostnader, eller ibland ännu mer. Shopping i butiken behöver inte ta betalt extra för frakt.

Sekretess och säkerhet

Sekretess och säkerhet är legitima problem för alla online-kunder. Din betalningsinformation kan bli stulen från webbplatsen eller någon som arbetar där kan kopiera dina bankuppgifter och använda dem senare på sina egna inköp. Det är också svårt att omedelbart känna igen om en webbutik är riktig eller bara där för att bluffa dig. Det finns försiktighetsåtgärder du kan vidta när du handlar online för att göra upplevelsen säkrare. Att vara uppmärksam på huruvida webbplatsen använder HTTPS är ett exempel. Lär dig de bästa tipsen för att handla säkert online för mer råd.