Saltar al contenido

4 sätt Mobiltelefon elstötning kan hända dig

13 de agosto de 2021
HandholdingachargingiPhone 5c9209d446e0fb00016ee187

Miljarder människor använder smartphones varje dag utan bekymmer, men ibland blir de dödliga. Frågan är varför. Även om omständigheterna är olika i varje fall – det kan finnas en dålig laddare, felaktiga ledningar eller dåligt omdöme hos användaren – är riskerna verkliga. Här är en titt på fyra sätt att smartphone -elstöt kan uppstå och hur du ser till att det inte händer dig. En smartphone är en mobiltelefon som har avancerade funktioner. De två termerna används ofta omväxlande för att referera till dagens smartphones. En smartphone är en mobiltelefon, men en mobiltelefon är inte alltid smart.

Ladda inte och använd din mobiltelefon medan du är i vatten

I december 2016 hittades en 32-årig brittisk man död i badkaret. Orsaken var en laddnings -smartphone. Han vilade en laddande iPhone på bröstet när enheten kom i kontakt med vattnet. Hans skador var svåra, inklusive brännskador på bröstet, armarna och handen. Medan en mobiltelefon ser ut som en ofarlig enhet kan den vara lika dödlig som en hårtork när den ansluts till en laddare. Tänk på att det bara tar sju milliampere (mA) som applicerats i tre sekunder för att döda en person. Tillsätt vatten till blandningen, och du har en riskfylld situation. Vatten sänker kroppens naturliga motståndskraft mot elektricitet, vilket innebär att du är mer benägna att dö om du kommer i kontakt med el i badkaret eller duschen. Saltvatten sänker ditt motstånd ännu mer. För att förhindra mobiltelefonelektrocution:

 • Ladda aldrig din smartphone i badrummet eller nära vatten.
 • Låt inte förlängningssladdar eller laddare komma i kontakt med vatten.
 • Använd aldrig förlängningssladdar eller laddare med slitna ledningar.

Använda din mobiltelefon medan den laddas

Medan smarttelefonbatterier har en låg spänning-litiumjonbatterier är cirka 3,7 volt-när du ansluter dem till en laddare kommer du i en direkt linje till högintensitetsspänningen från eluttaget. Detta kan vara farligt under vissa förhållanden, till exempel när det är kortslutning eller strömspänning. Ett exempel: En 24-årig fabriksarbetare i Thailand hittades död i sitt sovrum 2019. Hans mobiltelefon var ansluten till väggen medan han lyssnade på musik på öronsnäckorna. Av någon olycklig anledning rann elektricitet in i telefonen och fick kontakt med öronen. Polisen tror att en kortslutning eller en felaktig laddare var skyldig. För att förhindra mobiltelefonelektrocution:

 • Använd inte öronsnäckor anslutna till en laddande mobiltelefon.
 • Anslut din mobiltelefonladdare till en överspänningsskyddad strömsladd när det är möjligt.

Använda en förfalskad mobiltelefonladdare

Kostnaden för att byta smarttelefonladdare kan vara tillräckligt för att få ögonen att vattna. Det kan vara frestande att köpa en knock-off för en bråkdel av priset, men experter säger att inte göra det. Enligt en studie från Chartered Trading Standards Institute i Storbritannien misslyckades 98 procent av alla falska Apple -laddare med grundläggande säkerhetstester. Efter flera tester hade bara tre av de 400 testade enheterna tillräckligt med isolering för att förhindra en elektrisk stöt. Det här är skrämmande statistik med alla mått.

För att förhindra mobiltelefonelektrocution:

 • Använd endast OEM -laddare (originalutrustningstillverkare) för din smartphone.
 • Om du misstänker att en laddare är falsk, kontrollera tillverkaren, modellnummer och spänningsbetyg.
 • Om du tvivlar på en laddares äkthet, släng den.

Ladda din mobiltelefon i sängen

2017 fick en tjej elektrostöt av sin telefonladdare. Den 14-åriga tonåringen från Vietnam laddade sin iPhone 6 i sängen när hon rullade på en sliten kabel och fick stötar i sömnen. Tejp som lindades runt kabeln indikerar att hon troligen var medveten om den slitna kabeln under en tid men inte lyckades byta ut den innan det värsta hände. För att undvika smartphone -elstöt:

 • Ladda aldrig din mobiltelefon i sängen.
 • Byt ut defekta eller slitna laddningskablar omedelbart. Tejpa inte upp dem som ett plåster.
 • Rör inte vid slitna eller skadade kablar när laddaren är inkopplad.
 • Anslut din mobiltelefonladdare till en överspänningsskyddad strömsladd när det är möjligt.

Det finns ingen anledning att få panik

Om all denna information har dig lite på kant, kom ihåg att oddsen för mobiltelefonelektrocution är liten. Det kräver en konstig blandning av händelser för att hända, vilket förmodligen är därför det inte är vanligt. Ändå är det en smart idé att följa försiktighetsåtgärder för sunt förnuft och vara säker.