Saltar al contenido

Hur mycket data behöver jag?

20 de enero de 2023
Lifewire Share Image 1741eb1b75f0497c89cf4ba9a56d7aba

Många leverantörer av mobiltelefoner och mobila bredbandstjänster erbjuder nivåer, snarare än obegränsade dataplaner: ett lägre pris för upp till 200 MB dataåtkomst på en månad, till exempel, jämfört med en högre datagräns på 2 GB eller 5 GB. För att avgöra vilken mobildataplan som är bäst för dig, ta reda på hur mycket du kan ladda ner eller surfa med varje datagräns och jämför det med dina behov och faktiska användning. Hitta sedan den bästa mobildataplanen för dig baserat på dessa siffror. Om du redan har ett dataabonnemang kan du kontrollera din trådlösa faktura för att se hur mycket data du använder under en vanlig månad och bestämma om du ska gå till en lägre eller högre datanivå eller inte. Annars kan du beräkna hur mycket mobildata du behöver komma åt under en månad med hjälp av exemplen nedan, som tillhandahålls av de stora trådlösa leverantörerna i USA (observera att dessa endast är uppskattningar och dataanvändningen kan variera beroende på telefon/enhet och annat variabler).

Mängd data som används per aktivitet

  • 1 E-post – endast text: 3 KB – 20 KB
  • 1 E-post – med bildbilaga: 350 KB
  • 1 E-post – med MS Office-bilaga: 300 KB
  • 1 webbsida: 150 KB – 1,5 MB​
  • 1 minuts strömmande musik: 500 KB
  • Uppdatering på sociala medier med foto: 500 KB
  • Högupplöst digital uppladdning/nedladdning av bilder: 1 MB
  • 1 minuts strömmande video: 2 MB – 5 MB
  • 1 app/spel/låt nedladdning: 3 MB – 4 MB

Vad du kan göra med en 200 MB dataplan

Enligt AT&T:s dataanvändningskalkylator skulle en dataplan på 200 MB täcka på en månad: 1 000 sms, 50 e-postmeddelanden med fotobilagor, 150 e-postmeddelanden med andra bilagor, 60 inlägg på sociala medier med foton uppladdade och 500 visade webbsidor (obs: AT&T använder den lägre uppskattningen på 180 kB per sida). Strömmande media och nedladdningar av appar eller låtar skulle öka användningen med över 200 MB i detta scenario.

Vad du kan göra med en 2 GB dataplan

Att öka din dataåtkomstpotential med cirka 10 gånger skulle täcka, enligt AT&T, i genomsnitt: 8 000 e-postmeddelanden endast med text, 600 e-postmeddelanden med fotobilagor, 600 e-postmeddelanden med andra bilagor, 3 200 visade webbsidor, 30 appar, 300 inlägg på sociala medier, och 40 minuters strömmande video.

Fler datakalkylatorer och användningstabeller

Verizons dataanvändningskalkylator kan också hjälpa dig att uppskatta hur mycket månadsdata du kan behöva, baserat på antalet e-postmeddelanden du skickar, webbsidor du besöker och dina multimediabehov. Sprints användningstabell för mobilt bredband visar vad du kan göra med 500 MB, 1 GB, 2 GB och 5 GB planer, men var försiktig när du läser diagrammet. Till exempel står det att du kan komma åt 166 667 e-postmeddelanden varje månad med en plan på 500 MB, men det är om du bara använder e-post och inte gör några andra mobildataaktiviteter (de uppskattar också att varje e-postmeddelande använder de lägre 3 KB per e-postsiffra ).

Vet hur mycket data du använder

Det tål att upprepas att detta bara är uppskattningar, och om du går över all tilldelad dataanvändning (oavsett om det är avsiktligt eller oavsiktligt, till exempel om du reser och går utanför täckningsområdet utan att veta om det), kan du bli utsatt för rejäla avgifter. Det lönar sig att veta hur man undviker avgifter för dataroaming och, om du har en dataplan i nivå, att hålla koll på din dataanvändning. 1 MB = 1 024 KB
1 GB = 1 024 MB