Skip to content

5 skäl till att iPhone är säkrare än Android

9 de julio de 2021
secure smart phone a key next to smartphone with a lock over a cloud on its screen 499133405 5b2718cd43a10300374a9680

Säkerhet är inte det första de flesta tänker på när de börjar handla en smartphone. Vi bryr oss mycket mer om appar, användarvänlighet, pris, design och det som brukade vara rätt. Men nu när de flesta har enorma mängder personlig information på sina telefoner är säkerhet viktigare än någonsin. När det gäller säkerheten på din smartphone, vilket operativsystem du väljer gör stor skillnad. De sätt på vilka operativsystem utformas och underhålls går långt för att avgöra hur säker din telefon kommer att vara, och säkerheten som erbjuds av de ledande smartphonealternativen är väldigt annorlunda. Om du bryr dig om att ha en säker telefon och hålla dina personuppgifter personliga, finns det bara ett smarttelefonval: iPhone.

Gör dessa 7 saker för att göra din iPhone säkrare.

Marknadsandel: Ett stort mål

Marknadsandelar kan vara en avgörande faktor för ett operativsystems säkerhet. Det beror på att virusförfattare, hackare och cyberbrottslingar vill ha störst påverkan de kan och det bästa sättet att göra det är att attackera en mycket använd plattform. Det är därför Windows är det mest attackerade operativsystemet på skrivbordet. På smartphones har Android den största marknadsandelen över hela världen; cirka 85% jämfört med iOS 15%. På grund av detta är Android det främsta smarttelefonmålet för hackare och brottslingar. Även om Android hade den bästa säkerheten i världen (som den inte gör), skulle det vara praktiskt taget omöjligt för Google och dess hårdvarupartners att stänga alla säkerhetshål, bekämpa alla virus och stoppa varje digital bluff samtidigt som kunderna fortfarande får en enhet det är användbart. Det är bara karaktären av att ha en enorm, mycket använd plattform. Så marknadsandelar är en bra sak att ha, utom när det gäller säkerhet. I så fall är det bäst att vara mindre och därmed ett mindre mål.

Virus och skadlig programvara: Android och inte mycket annat

Med tanke på att Android är det största målet för hackare, borde det inte vara någon överraskning att den har flest virus, hack och skadlig programvara som attackerar den. Vad som kan vara en överraskning är hur mycket mer det har än andra plattformar. Enligt en studie riktar sig 97 procent av alla skadliga program som angriper skadlig programvara mot Android. Enligt denna studie riktade sig 0% av skadlig programvara till iPhone (det beror antagligen på avrundning. En del skadlig programvara riktar sig mot iPhone, men det är troligtvis mindre än 1%). De senaste 3% inriktade sig på Nokias gamla, men allmänt använda, Symbian-plattform. Det är naturligtvis bara en studie, men den grundläggande trenden är att Android är överväldigande mest inriktad på virusförfattare.

Sandboxning: Inte bara för speltid

Om du inte är programmerare kan det vara komplicerat, men det är mycket viktigt. Hur Apple och Google har utformat sina operativsystem och hur de tillåter att appar körs är väldigt olika och leder till mycket olika säkerhetssituationer. Dessa situationer bör absolut övervägas om du väljer mellan en iPhone eller Android. Apple använder en teknik som kallas sandboxing. Detta betyder i huvudsak att varje app körs i sitt eget muromgärdade utrymme (en «sandlåda») där den kan göra vad den behöver, men inte riktigt kan interagera med andra appar eller, utöver en viss tröskel, med systemet. Detta innebär att även om en app hade skadlig kod eller ett virus i sig, kunde den attacken inte komma utanför sandlådan och göra mer skada. Appar har mer omfattande sätt att kommunicera med varandra från och med iOS 8, men sandboxning verkställs fortfarande. Å andra sidan designade Google Android för maximal öppenhet och flexibilitet. Det har många fördelar för användare och utvecklare, men det betyder också att plattformen är mer öppen för attacker. Till och med chefen för Googles Android-team medgav att Android är mindre säker och sa:

«Vi kan inte garantera att Android är utformat för att vara säkert, formatet var utformat för att ge mer frihet … Om jag hade ett företag som ägnar sig åt skadlig kod, borde jag också ta itu med mina attacker på Android.»

Appgranskning: Smygattacker

En annan plats som säkerhet spelar in är de två plattformarnas appbutiker. Din telefon kan i allmänhet vara säker om du undviker att bli virus eller hackad, men tänk om det finns en attack som gömmer sig i en app som påstår sig vara något helt annat? I så fall har du installerat säkerhetshotet på din telefon utan att ens veta det. Även om det är möjligt att det kan hända på endera plattformen, är det mycket mindre troligt att det händer på iPhone. Det beror på att Apple granskar alla appar som skickas till App Store innan de publiceras. Även om den granskningen inte genomförs av programmeringsexperter och inte involverar en uttömmande granskning av en apps kod, ger den viss säkerhet och väldigt, väldigt få skadliga appar har någonsin gjort det till App Store (och några som gjorde var från säkerhetsforskare som testar systemet). Googles process för att publicera appar innebär mycket mindre granskning. Du kan skicka en app till Google Play och ha den tillgänglig för användare på ett par timmar (Apples process kan ta upp till två veckor).

Dumtålig ansiktsigenkänning

Liknande säkerhetsfunktioner finns på båda plattformarna, men Android-tillverkare tenderar att vara först med en funktion, medan Apple vanligtvis vill vara bäst. Så är det med ansiktsigenkänning. Både Apple och Samsung erbjuder ansiktsigenkänningsfunktioner inbyggda i sina telefoner som gör ditt ansikte till lösenordet som används för att låsa upp telefonen eller godkänna betalningar med Apple Pay och Samsung Pay. Apples implementering av den här funktionen, kallad Face ID och tillgänglig på iPhone X, XS och XR, är säkrare. Säkerhetsforskare har visat att Samsungs system kan luras med bara ett foto av ett ansikte, snarare än den riktiga saken. Samsung har till och med gått så långt som att ge en ansvarsfriskrivning till funktionen och varnar användare för att den inte är lika säker som fingeravtryckssökning. Apple har å andra sidan skapat ett system som inte kan luras av foton, kan känna igen ditt ansikte även om du odlar skägg eller bär glasögon och är den första säkerhetslinjen på iPhone X, XS och XR .

En sista anmärkning om jailbreaking

En sak som dramatiskt kan minska iPhone-säkerheten är om telefonen är jailbroken. Jailbreaking är processen att ta bort många av de begränsningar som Apple lägger på iPhones för att tillåta användaren att installera praktiskt taget alla appar de vill ha. Detta ger användarna en enorm flexibilitet med sina telefoner, men det öppnar dem också för mycket mer problem. I iPhone: s historia har det funnits väldigt, väldigt få hack och virus, men de som har funnits nästan alla attackerade bara jailbreakade telefoner. Så om du funderar på att jailbreaka din telefon, kom ihåg att det kommer att göra din enhet mycket mindre säker.