Saltar al contenido

9 saker du behöver veta när du köper en begagnad iPhone

28 de julio de 2021
buy used iphone 5717c2523df78c3fa23ddc70

IPhone är en bra enhet och alla vill ha en, men de är inte billiga och de sällan säljs. Så om du vill skaffa en iPhone utan att betala fullt pris kan det vara din bästa insats att köpa en begagnad iPhone. Medan en begagnad iPhone kan vara en bra affär, finns det några saker du bör se upp för. Att köpa begagnade eller renoverade iPhones sparar lite pengar, men de kan komma att avväga. Om du funderar på att köpa en begagnad iPhone, här är nio saker du behöver kontrollera innan du köper, tillsammans med några förslag på var du kan hitta ett fynd.

Är renoverade iPhones bra och pålitliga?

Du kan ha några problem med att köpa en begagnad eller renoverad iPhone. Det är rimligt att undra om en begagnad iPhone är lika bra och pålitlig som en ny modell. Svaret är: det beror på var du köper iPhone. Om du köper från en etablerad, ansedd och välutbildad källa – tror Apple och telefonföretag – kan du anta att en renoverad iPhone är en bra iPhone. Var mer skeptisk till mindre ansedda säljare.

Skaffa rätt telefon för ditt telefonföretag

Varje iPhone-modell som börjar med iPhone 5 fungerar på alla telefonnätverk. Det är dock viktigt att veta att AT & T: s nätverk använder en extra LTE-signal som de andra inte gör, vilket kan betyda snabbare service på vissa ställen. Om du köper en iPhone som är designad för Verizon och tar den till AT&T kanske du inte kommer åt den extra LTE-signalen. Be säljaren om iPhones modellnummer (det kommer att vara ungefär A1633 eller A1688) och kontrollera att det är kompatibelt med ditt telefonföretag.

Se till att den använda iPhone inte är stulen

När du köper en begagnad iPhone vill du inte köpa en stulen telefon. Apple förhindrar att stulna iPhones aktiveras av nya användare med Activation Lock. Men du vet bara om en telefon är aktiverad låst efter du köper den när det är för sent. Med det sagt är det möjligt att ta reda på om en iPhone är stulen innan du köper. Du behöver IMEI- eller MEID-numret på telefonen (beroende på operatör). Be säljaren om det eller följ dessa steg för att få det:

  1. Tryck på inställningar app på iPhone.

  2. Knacka Allmän.

  3. Knacka Handla om.

  4. Bläddra ner och titta bredvid IMEI (eller MEID) för numret. Det är vanligtvis ett 15-siffrigt nummer.

  5. När du har numret, gå till webbplatsen CTIA Stolen Phone Checker och ange numret i det angivna fältet.

  6. Markera rutan bredvid jag är inte en robot och klicka Skicka in.

    Stolen Phone Checker webbplats

  7. Webbplatsen returnerar ett grönt Inte rapporterad förlorad eller stulen eller ett rött meddelande om att telefonen har rapporterats förlorad eller stulen.

Om rapporten innehåller något annat än det gröna meddelandet är det bättre att leta någon annanstans efter en ny iPhone. Har du problem med att aktivera en begagnad iPhone? Kolla in våra tips för att fixa det i Vad du ska göra när du inte kan aktivera en begagnad iPhone.

Bekräfta att telefonen inte är låst

Även om du har rätt iPhone-modell är det en bra idé att ringa ditt telefonföretag innan du köper för att bekräfta att det kan aktivera telefonen. För att göra detta, be säljaren om telefonens IMEI-nummer eller MEID. Ring sedan din operatör, förklara situationen och ge operatören telefonens IMEI- eller MEID-nummer. Företaget ska kunna berätta om telefonen är kompatibel.

Kontrollera det använda iPhone-batteriet

Eftersom användare inte kan byta ut iPhone-batteriet, se till att alla begagnade iPhone du köper har ett starkt batteri. En lättanvänd iPhone bör ha en anständig batteritid, men allt som är mer än ett år gammalt bör kontrolleras. Kontrollera batteriets hälsa på telefoner som kör iOS 12 och uppåt med funktionen Battery Health:

  1. Tryck på inställningar app.

  2. Knacka Batteri.

    Skärmbilder av iPhone Battery Health-funktionen

  3. Knacka Batterihälsa.

  4. Procentandelen som visas i Maximal kapacitet avsnittet säger att batteriet är bra. Ett perfekt, helt nytt batteri på en helt ny telefon skulle ha 100% kapacitet, så ju närmare du är, desto bättre.

Apple installerar nya batterier i sina iPhones till ett rimligt pris, så om du inte kan få tillförlitlig information om batteriets skick, gå till Apple.com för ett pris på att byta ut batteriet innan du köper.

Kontrollera om det finns annan skada på maskinvaran

Varje iPhone har normalt slitage så som repor på sidorna och baksidan av telefonen. Men stora repor på skärmen, problem med Touch ID, Face ID eller 3D Touch-sensor, repor på kameralinsen eller annan hårdvaruskada kan vara stora problem. Be om att inspektera telefonen personligen om möjligt. Kontrollera vattenskadegivaren för att se om telefonen någonsin blivit våt. Testa kameran, knapparna och annan hårdvara. Om det inte går att inspektera telefonen, köp en ansedd, etablerad säljare som står bakom sina produkter.

Välj rätt lagringskapacitet

Medan locket till ett lågt pris är starkt, kom ihåg att begagnade iPhones vanligtvis inte är de senaste modellerna och ofta har mindre lagringsutrymme än nuvarande modeller. De nuvarande toppmoderna iPhonesna erbjuder upp till 512 GB lagringsutrymme för din musik, foton, appar och annan data. Vissa modeller tillgängliga till låga priser har så lite som 16 GB. Det är en enorm skillnad. Storleken är inte lika viktig som den brukade vara, särskilt för människor som använder iCloud för foton och musik, men du bör inte få något mindre än 64 GB (och ju mer, desto bättre).

Bedöma funktioner och pris

Se till att du vet vilka funktioner du offrar när du köper en begagnad iPhone. Troligtvis köper du minst en generation bakom den nuvarande modellen (en renoverad iPhone kan vara $ 100 eller mer billigare). Det är bra och är ett smart sätt att spara pengar. Se bara till att du känner till de funktioner modellen du funderar på inte har och att du är okej utan dem. Behöver du mer info? Jämför funktionerna i varje iPhone-modell som någonsin gjorts.

Om du kan, få en garanti

Om du kan få en renoverad iPhone med garanti, gör det. De mest ansedda säljarna står bakom sina produkter. En telefon som har haft en tidigare reparation kommer inte nödvändigtvis att vara problem i framtiden, men det kan det, så en garanti är ett smart drag. Lär dig allt om iPhone-standardgarantin här.

Var kan jag köpa en begagnad eller renoverad iPhone

Om en begagnad iPhone är rätt för dig måste du bestämma var du ska hämta din nya leksak. Några bra alternativ för att hitta billigare renoverade iPhones inkluderar:

  • Äpple: Apple säljer renoverade produkter på sin webbplats. Även om det inte alltid har iPhones ändras valen dagligen, så det är värt att kolla. Apples renoverade iPhones repareras av experterna med Apple-delar, och de har samma ett års garanti som nya iPhones har.
  • Telefonföretag: De flesta stora telefonföretag som säljer nya iPhones säljer också begagnade eller renoverade som handlades in under uppgraderingar eller återlämnades för reparationer.
  • Begagnade återförsäljare: Företag som NextWorth och Gazelle köper och säljer begagnade iPhones. Deras priser är tilltalande och de erbjuder ofta en kvalitetsgaranti- och skyddsplan. Kolla in en fullständig lista över företag som erbjuder dessa tjänster.
  • eBay och Craigslist: eBay och Craigslist är hotbeds för online fynd, men köparen se upp. En bedragare kan hålla dig med en trasig iPhone eller en telefon som inte har de specifikationer du trodde du fick. Försök att hålla fast vid ansedda, högt rankade säljare.

Vi har sammanställt en fullständig lista över de bästa butikerna att köpa telefoner också.