Saltar al contenido

Allt du behöver veta om iPhone-SIM-kort

23 de junio de 2021
iphone sim card 581c776b3df78cc2e859a5e8

SIM-kort är små, avtagbara smartkort som används i mobiltelefoner och smarta telefoner för att lagra data som ditt mobilnummer, telefonföretaget du använder, din faktureringsinformation och i vissa fall din adressbok. SIM (kort för Subscriber Identity Module) -kort kan tas bort från en telefon och sättas in i andra. Detta gör det enkelt att överföra telefontjänst och adressbokinformation till nya telefoner. Byt bara kortet till en ny telefon. Överföring av data genom att flytta SIM-kort är en allmän funktion hos korten, men iPhone fungerar inte så. Mer om vad SIM-kort gör på iPhone senare i den här artikeln. SIM-kort som kan bytas gör dem också användbara för internationella resor. Om din telefon är kompatibel med mobilnäten i det land du besöker kan du köpa ett nytt SIM-kort i ett annat land, lägga in det i telefonen och ringa samtal och använda data som en lokal. Detta är billigare än att använda en internationell dataplan. Inte alla telefoner har SIM-kort. Andra telefoner har dem men tillåter inte att du tar bort dem.

 

Vilken typ av SIM-kort har varje iPhone

Varje iPhone använder ett SIM-kort. Det finns tre typer av SIM-kort som används i iPhone-modeller:

  • SIM: Detta är den ursprungliga typen av SIM-kort. Hela SIM-kortet är storleken på ett kreditkort, men den del som innehåller viktig information kan poppas ut från det större kortet och användas i en telefon.
  • mikro-SIM: När iPhone 4 debuterade 2010, det var den första smarttelefonen från alla företag som använde micro-SIM-format. Mikro-SIM-kortet är väsentligt mindre än det ursprungliga SIM-kortet.
  • nano-SIM: Nano-SIM debuterade i iPhone 5 2012. Nano-SIM-kortet är cirka 12% mindre än mikro-SIM-kortet.
  • eSIM: Detta SIM-kort är inbyggt i en telefon och kan programmeras för användning, inklusive som ett sekundärt SIM-kort för att låta en telefon ha två telefonnummer eller telefonföretag. ESIM debuterade på iPhone XS-serien och iPhone XR.

SIM-typen som används i varje iPhone är:

iPhone-modeller SIM-typ
Original iPhone SIM
iPhone 3G och 3GS SIM
iPhone 4 och 4S mikro-SIM
iPhone 5, 5C och 5S nano-SIM
iPhone 6 och 6 Plus nano-SIM
iPhone SE nano-SIM
iPhone 6S och 6S Plus nano-SIM
iPhone 7 och 7 Plus nano-SIM
iPhone 8 och 8 Plus nano-SIM
iPhone X nano-SIM
iPhone XS och XS Max nano-SIM

eSIM

iPhone XR nano-SIM

eSIM

iPhone 11 nano-SIM

eSIM

iPhone 11 Pro och 11 Pro Max nano-SIM

eSIM

iPhone SE (andra generationen) nano-SIM

eSIM

Inte alla Apple-produkter använder ett av dessa fyra SIM-kort. Vissa iPad-modeller som ansluter till 3G- och 4G-mobildatanätverk använder ett Apple-skapat kort som kallas Apple SIM. IPod touch har inget SIM-kort. Endast enheter som ansluter till mobiltelefonnätverk behöver ett SIM-kort, och eftersom beröringen inte har den funktionen behöver det inte ett SIM-kort. 1:39

Vad är ett SIM-kort och hur fungerar det?

 

Vilka data lagras på iPhone-SIM-kort

Till skillnad från vissa andra mobiltelefoner används iPhones SIM-kort bara för att lagra kunddata som telefonnummer och faktureringsinformation. SIM-kortet på iPhone kan inte användas för att lagra kontakter eller annan användardata. Du kan inte heller säkerhetskopiera data till eller läsa data från iPhones SIM-kort. Istället lagras all data som skulle lagras på SIM-kortet på andra telefoner i iPhones huvudlagring (eller i iCloud), tillsammans med din musik, appar och annan data. Det betyder att byte av ett nytt SIM-kort till din iPhone inte påverkar din tillgång till adressboken och annan data som är lagrad på din iPhone.

 

Var hittar du iPhone-SIM på varje modell

Här hittar du SIM-kortet på varje iPhone-modell:

iPhone-modell SIM-plats
Original iPhone Överst, mellan på / av-knappen

och hörlursuttag

iPhone 3G och 3GS Överst, mellan på / av-knappen

och hörlursuttag

iPhone 4 och 4S Höger sida
iPhone 5, 5C och 5S Höger sida
iPhone 6 och 6 Plus Höger sida, under på / av-knappen
iPhone SE Höger sida
iPhone 6S och 6S Plus Höger sida, under på / av-knappen
iPhone 7 och 7 Plus Höger sida, under på / av-knappen
iPhone 8 och 8 Plus Höger sida, under på / av-knappen
iPhone X, XS, XR Höger sida, under på / av-knappen
iPhone 11 och 11 Pro Höger sida, under på / av-knappen
iPhone SE (andra generationen) Höger sida, under på / av-knappen

 

Så här tar du bort iPhone-SIM-kortet

Att ta bort din iPhones SIM är enkelt. Allt du behöver är ett gem (eller «SIM-borttagningsverktyget» som Apple innehåller med vissa iPhone-modeller).

  1. Börja med att hitta SIM-kortet på din iPhone.
  2. Fäll upp en gem så att ena änden av den är längre än resten.
  3. För in änden av gemet i det lilla hålet bredvid SIM-kortet.
  4. Tryck på (men inte för hårt!) Tills SIM-kortfacket dyker upp.
  5. Ta bort facket och ta sedan ut SIM-kortet från facket.

Dessa steg är bra att veta när din iPhone ger ett SIM-fel som inte hittades. Åtgärd som är problem kräver en mycket liknande teknik.

 

Vad är ett SIM-lås?

Vissa telefoner har ett SIM-lås. Det här är en funktion som binder SIM-kortet till ett specifikt telefonföretag (vanligtvis det du köpte telefonen från ursprungligen). Detta görs delvis eftersom telefonföretag ibland kräver att kunder tecknar fleråriga kontrakt och använder ett SIM-lås för att genomdriva kontrakten. Telefoner utan SIM-lås kallas olåsta telefoner. Du kan vanligtvis köpa en olåst telefon till enhetens fullständiga pris. Detta ger dig mer flexibilitet för vilket telefonföretag du använder enheten med. När ditt kontrakt slutar kan du låsa upp telefonen gratis via ditt telefonföretag. Du kan också låsa upp telefoner via telefonföretagets verktyg och programvaruhacks. Vill du lära dig hur du låser upp din telefon? Oavsett ditt telefonföretag eller typ av telefon har vi instruktioner om hur du låser upp din telefon.

Har iPhones ett SIM-lås?

I vissa länder, särskilt USA, säljs iPhone ofta med ett SIM-lås. Det är dock också möjligt att köpa en olåst iPhone utan SIM-lås. Beroende på land och operatör kan du också låsa upp en iPhone efter en viss tidsperiod under kontrakt.

 

Kan du konvertera andra SIM-storlekar till att fungera med iPhone?

Ja, du kan konvertera många SIM-kortformat för att fungera med iPhone. Detta gör att du kan ta din befintliga tjänst och ditt telefonnummer från ett annat telefonföretag till iPhone. Gör detta du, du måste klippa ner ditt SIM-kort till storleken på mikro-SIM eller nano-SIM som används av din iPhone-modell. Det finns några verktyg tillgängliga för att underlätta den här processen, som den här, men vi rekommenderar den bara för tekniskt kunniga och de som är villiga att ta risken att förstöra sitt befintliga SIM-kort och göra det oanvändbart.