Saltar al contenido

Allt om iPhone-delning och personlig hotspot

22 de julio de 2021
GettyImages 647510456 5a84417ec5542e00372a73e8

Internetdelning är en mycket användbar funktion på iPhone. Med internetdelning kan du använda din iPhone som en Wi-Fi-hotspot för att ge internetåtkomst till en bärbar dator eller andra Wi-Fi-aktiverade enheter som en iPad eller iPod touch. Internetdelning är inte bara iPhone; den finns på många smartphones. Så länge användare har rätt programvara och en dataplan från ett mobiltelefonföretag som inkluderar det, kan användare trådlöst ansluta sina enheter till en smartphone och använda telefonens mobila internetanslutning.

Hur iPhone-delning fungerar

Internetdelning fungerar genom att skapa ett trådlöst nätverk med kort räckvidd med hjälp av iPhone som nav. I det här fallet fungerar iPhone som en traditionell Wi-Fi-router. IPhone ansluter till ett mobilnätverk för att skicka och ta emot data och sänder sedan den anslutningen till enheterna som är anslutna till dess nätverk. Data som skickas till och från de anslutna enheterna dirigeras via iPhone till internet. Internetdelning är vanligtvis långsammare än bredband eller Wi-Fi-anslutningar, men det är också mer bärbart. Så länge som smarttelefonen har mottagning av datatjänster är nätverket tillgängligt. Internetdelning på iPhone stöder anslutningar mellan enheter som använder Wi-Fi, Bluetooth och USB.

iPhone-delningskrav

För att använda din iPhone för internetdelning måste du ha:

 • en iPhone 3GS eller nyare
 • kör iOS 4.3 eller senare
 • en dataplan som stöder internetdelning.

Alla enheter som kan ansluta till Wi-Fi, inklusive iPad, iPod touch, Mac och bärbara datorer, kan ansluta till en iPhone med internetdelning aktiverat.

Hur internetdelning skiljer sig från en personlig hotspot

Du kanske har hört termerna «nätdelning» och «personlig hotspot» diskuteras tillsammans. Det beror på att internetdelning är det allmänna namnet på den här funktionen, medan Apples version heter Personal Hotspot. Båda termerna är korrekta, men när du letar efter funktionen på iOS-enheter, leta efter något märkt Personlig hotspot.

Hur man använder internetdelning på iPhone

Att använda internetdelning på iPhone är väldigt enkelt och för att göra det enklare har vi instruktioner om hur du ställer in och använder en hotspot på din iPhone. Om du har använt Personal Hotspot men nu saknas alternativet på din iPhone, kolla in Hur man fixar en iPhone Personal Hotspot som saknas. Om menyn Personal Hotspot finns men funktionen bara inte fungerar, försök hur du fixar det när iPhone Personal Hotspot inte fungerar. Om du planerar att binda och iPad till en iPhone har vi steg-för-steg-instruktioner för det också.

Hur man automatiskt ansluter familjemedlemmar till iPhone-internetdelning

Om du använder Familjedelning för att dela media och inköp, familjemedlemmars platser och annan information mellan familjemedlemmar kan du också enkelt dela din personliga hotspot. För att låta familjedelningsgruppmedlemmar automatiskt ansluta till din iPhones personliga hotspot, följ dessa steg:

 1. Tryck på på den enhet vars personliga hotspot du vill använda inställningar > Personlig hotspot > Familjedelning.

 2. Flytta Familjedelning glida till på / grönt.

 3. Tryck på namnet på varje medlem i din familjedelningsgrupp för att kontrollera om de automatiskt kopplar till iPhone eller om de behöver fråga.

Säkerhet för iPhone-delning

Av säkerhetsskäl är alla internetdelningsnätverk lösenordsskyddade som standard. Det betyder att de bara kan nås av personer med iPhone: s lösenord för internetdelning. Det gör dem ganska säkra. Om du vill kan du dock ändra standardlösenordet för din iPhone Personal Hotspot.

Dataanvändning med iPhone-delning

Data som används av enheterna som är bundna till iPhone räknas mot telefonens månatliga gräns för dataanvändning. Detta innebär att låta andra ansluta till din iPhones personliga hotspot kan använda dina data väldigt snabbt. Dataöverskott som orsakas av nätdelning debiteras i samma takt som traditionella dataöverskridanden.

 • Maximalt antal anslutna enheter samtidigt: 5
 • Maximalt antal Wi-Fi-anslutningar samtidigt: 3

Kostnader för internetdelning

När den debuterade på iPhone 2011 var internetdelning en valfri funktion som användare kunde lägga till i sina månatliga röst- och dataplaner. Sedan dess har sättet som telefonföretag prissätter sina planer för smarttelefonanvändare förändrats, vilket gör datatjänster grunden för den månatliga kostnaden. Som ett resultat ingår nu internetdelning i de flesta planer från varje större operatör utan extra pris. Det enda kravet är att användaren måste ha en månadsplan som innehåller en viss mängd data för att få funktionen. Det beloppet varierar beroende på telefonföretag. I vissa fall kan användare med obegränsad dataplan inte använda internetdelning för att förhindra hög dataanvändning.

Felsökning av problem med iPhone-delning

Du kan stöta på problem med internetdelning då och då, inklusive andra som inte kan ansluta till din hotspot. Om du möter dessa problem, kolla in våra artiklar:

 • Så här fixar du det om iPhone Personal Hotspot inte fungerar.
 • Så här fixar du saknad personlig hotspot på iPhone.

FAQ

 • Är iPhone-internetdelning gratis?

  Det beror på din telefonplan. Om du har en begränsad mängd data kan du få överkostnader om du överskrider din gräns.

 • Kan jag dela min iPhones hotspot med andra människor?

  Ja. För att dela din Wi-Fi-hotspot med personer utanför din familjegrupp behöver du en tredjepartsapp som iTether, MyWi Wi-Fi Tethering, Optimal Wi-Fi Hotspot Finder eller PDANet. Du måste hämta dessa appar från utanför App Store.

 • Hur ökar jag internetdelningshastigheten på min iPhone?

  Stäng applikationer som du inte använder och inaktivera bakgrundsappar och återställ sedan dina nätverksinställningar. Om du har ett skyddande fodral, ta bort det för att se om det hjälper. Kontrollera din dataanvändning för att se till att du inte har nått din gräns.

 • Vad är mitt iPhone Wi-Fi-lösenord för internetdelning?

  För att hitta ditt hotspot-lösenord, gå till på din iPhone inställningar > Personlig hotspot. Ditt lösenord listas bredvid Wi-Fi-lösenord.

 • Hur inaktiverar jag internetdelning på min iPhone?

  Det enda sättet att stänga av din personliga hotspot är att byta till flygplansläge eller inaktivera dataanvändning i dina inställningar. Om personer ansluter till din hotspot utan din tillåtelse, ändra lösenordet.