Saltar al contenido

Använda direkt iPod-kontroll i bilen

27 de marzo de 2023
ipod osaMu 56a103d23df78cafdaa7d1af

Apple revolutionerade den digitala musiken med introduktionen av iTunes och iPod, varav den senare hade ett imponerande grepp på musikmarknaden i mer än ett decennium. Apples iPod touch fortsätter att erbjuda samma möjligheter för musiklyssning men med appar, media och internetåtkomst. Den stora populariteten för iPod, iPhone och iPad har skapat en enorm infrastruktur av tredjepartsenheter som stöder Apple-produkter. Direkt iPod-kontroll är bara ett exempel på den typ av funktioner du kan dra nytta av om du äger en av dessa enheter, men exakt hur fungerar det?

Direkt kontroll av iPod

Vissa huvudenheter är speciellt utformade för användning med iPods, iPads och iPhones, men den exakta implementeringen varierar från en enhet till en annan. Direkt iPod-kontroll är det mest integrerade exemplet, och det är tillgängligt från vissa tillverkare såväl som eftermarknadsprodukter. Direkt iPod-kontroll fungerar genom att använda en dockningskabel för att koppla in i huvudenheten. Vissa huvudenheter använder samma typ av Lightning-till-USB-kabel som du använder för att ansluta din iOS-enhet till din dator, och andra använder proprietära kablar. I de fall huvudenheten har en USB-anslutning, kommer tillverkaren ibland försöka sälja en kabel ändå trots att vilken gammal USB-dockningskabel som helst fungerar utmärkt. När du ansluter en iPod till en huvudenhet som stöder direkt iPod-kontroll kommer din iPod att få en dubbelriktad anslutning till ditt bilstereosystem. Det betyder att iPod kommer att kunna skicka musik och sångdata till huvudenheten, men huvudenheten kommer också att kunna skicka tillbaka data till iPod. Det är där «kontrollen» i «direkt iPod-kontroll» kommer in. Istället för att byta låtar på iPod som vilken annan MP3-spelare som helst, låter den här funktionen dig göra det direkt på huvudenheten.

Allt det och video också

Förutom direkt kontroll över din musiksamling stöder vissa huvudenheter även videouppspelning över samma gränssnitt. Det gör din iPod till en utmärkt videokälla för ett multimediabilunderhållningssystem utöver dess normala funktion som musik-jukebox. Direkt iPod-videokontroller fungerar på samma sätt som vanlig direkt iPod-kontroll, men inte alla huvudenheter stöder denna funktion.

Andra direkta iPod-anslutningar

Vissa huvudenhetstillverkare säljer iPod-kablar för huvudenheter som inte stöder direktkontroll. Detta är fortfarande bekvämare än andra metoder för att använda en MP3-spelare i en bil, men du kommer inte att få den extra fördelen av att kunna byta låtar via huvudenhetens kontroller. Om du letar efter direkta kontroller är detta en bra anledning att se till att en viss huvudenhet stöder den funktionen innan du lägger pengar på en mottagare och en kabel. Proprietära kablar kopplar ibland din iPod till en huvudenhet i stället för en CD-växlare, och andra använder en extra ljudingång eller en proprietär anslutning som är specifik för den huvudenheten eller tillverkaren.

Ingen direkt iPod-kontroll?

Direkt iPod-kontroll är inte den typ av funktionalitet som kan läggas till om man inte köper en ny huvudenhet, vilket inte direkt är ett billigt eller enkelt förslag. Det finns dock ett antal lämpliga alternativ om du vill hålla fast vid din befintliga huvudenhet. Det finns många olika sätt att använda din iPod i bilen utan direkt kontroll. Några av de bästa alternativen inkluderar:

  • FM-sändare
  • Kassettbandadapter
  • Hjälpingång

Inget av dessa alternativ låter dig styra din iPod med din huvudenhet, vilket innebär att du faktiskt måste titta ner på skärmen för att byta låtar eller stoppa uppspelningen. Du kan dock lägga till en trådlös rattfjärrkontroll om du vill kunna styra iPoden utan att ta händerna från ratten. Detta praktiska tillbehör består av en rattmonterad fjärrkontroll och en RF-mottagare som ansluts till dockningskontakten på din iOS-enhet. Även om kombinationen av en FM-sändare och en rattfjärrkontroll inte är lika elegant eller integrerad som direkt iPod-kontroll, är det mycket billigare än att köpa en ny huvudenhet, och den är också 100 procent trådlös.