Saltar al contenido

Vad är In-Car Media Servers för?

3 de abril de 2023
in car media server 57df0dd43df78c9cce8cfac9 5c8670b0c9e77c0001a3e56d

En mediaserver är en typ av dator som lagrar och levererar ljud- och videoinnehåll. Hemmediaservrar används ofta för att distribuera video- och ljudinnehåll till en mängd olika platser i huset, men omfattningen av mediaservrar i bilen är vanligtvis mer fokuserad. Dessa servrar är vanligtvis utformade för att leverera innehåll till huvudenheten. Men en mediaserver i bilen kan också tjäna ett bredare syfte för att leverera strömmande media till en mängd olika enheter som alla är anslutna via ett trådlöst nätverk. Vissa huvudenheter har en SSD eller traditionell hårddisk, och andra har USB-anslutningar eller SD-kortplatser som gör att lagring kan läggas till. Andra är direkt kompatibla med mediaservrar, och vissa kan anslutas till en mediaserver via en extra ingång. I de flesta situationer kommer du att behöva sätta ihop en gör-det-själv-mediaserver själv, vilket möjliggör en enorm mängd anpassning. Mediaservrar kan inkludera:

 • Solid state eller traditionell hårddisklagring
 • Optiska enheter
 • USB-minne
 • SD-kortlagring
 • Nätverksanslutning

Vissa typer av mediaservrar i bilen inkluderar:

 • OEM infotainmentsystem
 • Eftermarknadslagringsmedia
 • DIY mediaservrar

Väldigt utökade underhållningsalternativ

Det finns ett antal olika typer av mediaservrar, och varje system fungerar lite olika. Den mest grundläggande funktionen hos mediaservrar i bilen är lagring av en eller flera digitala filer som kan nås på distans av en huvudenhet eller dator. Detta kan åstadkommas genom direkta ljud- och videoanslutningar eller via en nätverksanslutning, och den mest grundläggande mediaservern består helt enkelt av en nätverksansluten lagringsenhet (NAS) som en huvudenhet eller dator kan hämta innehåll från. Mer komplicerade servrar är i huvudsak datorer som utför samma funktion. I fallet med huvudenheter som inte är designade för användning med mediaservrar, kan mediaservern skicka ljud- och videodata till en extra ingång. Dessa mediaservrar är vanligtvis anslutna till en LCD och styrs via en pekskärm eller alternativ inmatningsmetod. Vissa specialbyggda eftermarknadsmediaservrar inkluderar även optiska enheter och andra alternativ. När du sätter ihop en gör-det-själv-mediaserver i bilen har du mycket spelrum. Du kan till exempel återanvända en gammal bärbar dator eller koppla upp en liten dator till en växelriktare och strömma media till din huvudenhet, telefoner, surfplattor och andra enheter.

Tillgänglighet för OEM multimediaserver

Ett antal OEM infotainmentsystem inkluderar någon typ av mediaserverfunktionalitet, även om de vanligtvis inte inkluderar en separat serverenhet. Fords Sync, Kias UVO och andra liknande infotainmentsystem kan lagra och spela upp ljud- och videofiler. Andra infotainmentsystem har ingen inbyggd lagring, men de låter dig komma åt ditt digitala innehåll via en SD-kortläsare eller USB-anslutning.

Lägga till en mediaserver till ett befintligt billjud/videosystem

Om du vill lägga till en mediaserver till din bil eller lastbil har du några alternativ. Den enklaste lösningen är att köpa en specialbyggd mediaserver. Om du inte är emot att uppgradera din huvudenhet också, kan du också köpa en videohuvudenhet som är designad för att fungera med en mediaserver. Det andra alternativet är att bygga en DIY-server. Det finns många sätt att gå tillväga, men du behöver vanligtvis några grundläggande komponenter som:

 • Någon typ av dator
 • En utställning
 • En inmatningsenhet
 • Anslutningar för ljudanläggningen

Om du har en gammal bärbar dator liggandes kanske du kan återanvända den som en multimediaserver i bilen. Andra enkla alternativ inkluderar surfplattor och smartphones. Men du kan också överväga att bygga ett nytt system eller använda en lågprofilsdator av bokhyllatyp. Det finns också ett antal små, billiga Linux-baserade datorer tillgängliga. Några av de snyggaste gör-det-själv-mediaservrarna använder LCD-skärmar med pekskärm, som tar hand om både display- och indataenhetskraven. I så fall kan ljudet skickas via en extra ingång på huvudenheten medan pekskärmen används för att visa videoinnehåll.