Saltar al contenido

Vad är GPS-spårare för bilar och hur fungerar de?

30 de enero de 2023
GettyImages 517704694 59769808aad52b00118ba125

GPS-spårare (Global Positioning System) är bärbara enheter som gör det möjligt för vagnparkschefer, föräldrar och fordonsägare att övervaka och spåra sina bilar och lastbilar. GPS-spårare i realtid för bilar kan ge omedelbar hastighet och platsdata, medan billigare alternativ registrerar denna information för senare användning. Med vissa GPS-fordonsspårare kan du ställa in realtidsvarningar för att aktiveras när en förare rusar eller avviker från ett specifikt område.

Hur fungerar GPS-spårning?

GPS-spårning använder ett nätverk av satelliter för att fastställa platsen för en enhet som är designad för detta ändamål. Grundidén är att en GPS-spårare använder trilateration för att bestämma sin fysiska plats baserat på dess avstånd från tre GPS-satelliter. Detta är samma teknik som används av ett bärbart navigationssystem eller navigationssystem i bilen. Skillnaden mellan en GPS-spårare och ett bilnavigeringssystem är att navigationssystemet ger dig din plats och vägbeskrivningar. Däremot håller en spårare antingen ett register över dina körvanor eller sänder sin plats i realtid. När en GPS-spårare för en bil kan sända sin plats, använder den vanligtvis samma teknik som din mobiltelefon gör för att ringa samtal eller ansluta till internet. Därför kräver vissa GPS-bilspårare en månatlig prenumerationsavgift.

Vad används bilspårningsenheter till?

Det primära syftet med en GPS-bilspårningsenhet är att låta dig veta var ditt fordon är hela tiden, och det finns många scenarier där det kan vara till hjälp. Till exempel, om din bil blev stulen men du hade en spårare installerad, kan du ge polisen var den befinner sig. GPS-spårare för bilar hamnar också i klyftan mellan frigående föräldraskap och auktoritativt föräldraskap. Med rätt spårare installerad i din tonårings bil kan du ta fram deras plats i realtid eller se ett register över var de har varit, när de var där och om de bröt hastighetsgränsen. Spårningsanordningar för fordon är också användbara för ägare av stora flottor av bilar eller lastbilar. Vissa använder tekniken för att hålla koll på var deras fordon befinner sig vid varje given tidpunkt för att bättre samordna den dagliga verksamheten. Däremot är andra mer intresserade av att spåra körsträcka för bokföring eller återbetalning. Men det finns en mörk sida med GPS-spårare för bilar. Vissa kanske använder dem utan fordonsägarens vetskap för att spåra vart fordonet går och när. Om du misstänker att så är fallet kan du hitta en GPS-spårare som har gömts i ditt fordon. Om du kan tänka dig en situation där du kanske vill veta var din bil är eller har varit, kanske du behöver en GPS-bilspårare. Den enda varningen är att de flesta av dessa spårare kräver mobiltjänst för att ge dig platsdata i realtid.

Hur använder du en GPS-bilspårare?

Att använda en GPS-spårare i din bil är vanligtvis enkelt, men processen skiljer sig något från en enhet till en annan. Den stora skillnaden är strömkällan, men det finns tillräckligt med variation för att det fortfarande är en bra idé att kontrollera manualen först. Vissa GPS-spårare är utformade för att anslutas till den inbyggda diagnostikkontakten (OBD-II), vanligtvis placerad under instrumentbrädan nära förarens ben. Fördelen här är att dessa trackers får ström direkt från diagnoskontakten, vilket är extremt lätt att använda. Att använda den här typen av spårare är enkelt om du någonsin har använt en kodläsare eller skanningsverktyg. Andra bilspårare är utformade för att anslutas till en cigarettändare eller tillbehörsuttag, vilket begränsar var du kan installera dem. Dessa trackers är enkla att installera och använda, men vissa drar ström från batteriet när du inte kör. I så fall måste du koppla ur trackern för att förhindra att bilbatteriet tar slut. De mest diskreta GPS-spårarna för bilar drivs av ett batteri, vilket innebär att de kan installeras praktiskt taget var som helst. Eftersom det inte finns någon extern strömkälla måste den här typen av spårare tas bort och laddas med jämna mellanrum, annars slutar den att fungera. När du har en GPS-spårare installerad i ditt fordon kan du använda programvara på din dator, telefon eller surfplatta för att se dess plats i realtid.

Är GPS-spårare för bilar lagliga?

Även om alla användningar som beskrivs ovan är lagliga i de flesta jurisdiktioner, finns det vissa omständigheter där användning av en bilspårningsenhet kan orsaka problem. Vid tveksamhet, kontakta en jurist för juridisk rådgivning i frågan. Den allmänna tumregeln är att om det är din bil kan du spåra den. Detta gäller både privatägda fordon och fordon som ett företag äger. Så om du vill hålla reda på ditt minderåriga barn eller hålla koll på dina anställda under arbetstid är du generellt sett i klartext. Om du inte äger bilen är det vanligtvis olagligt att installera en tracker. Det finns undantag för polisen, förutsatt att de först får ett beslut, och privata utredare som arbetar under instruktioner från ägaren av ett fordon. Det är olagligt i de flesta andra omständigheter, och vissa jurisdiktioner har cyberstalkingslagar som specifikt tar upp GPS-bilspårare. Även om du kan använda GPS-spårare för bilar för att spionera på människor, faller juridiska användningsområden inte till det märket. Om du har några problem, sök en professionell juridisk rådgivning. Även vid spårning av en tonårsförare eller en anställd är huvudmålen säkerhet, ansvarighet och effektivitet, snarare än spioneri.