Saltar al contenido

Använda Google Smart Lock på din Android-enhet

17 de julio de 2021
GettyImages 485675171 5a80883f3418c600364de709

Google Smart Lock, ibland kallat Android Smart Lock, är en praktisk uppsättning funktioner som introducerades med Android 5.0 Lollipop. Det löser problemet med att ständigt behöva låsa upp din telefon efter att den har varit inaktiv genom att du kan ställa in scenarier där din telefon säkert kan förbli upplåst under längre perioder. Funktionen är tillgänglig på Android-enheter och vissa Android-appar, Chromebooks och i webbläsaren Chrome.

Kroppsdetektering

Den här funktionen känner av när du har din enhet i handen eller fickan och håller den olåst. När du lägger ner telefonen låses den automatiskt så att du inte behöver oroa dig för nyfikna ögon.

Betrodda platser

Det är särskilt frustrerande när din enhet håller fast vid dig när du är hemma. Aktivering av Smart Lock löser detta genom att ställa in betrodda platser, till exempel ditt hem, kontor eller någon annanstans där du känner dig bekväm och låter enheten vara upplåst under en längre tid. Denna funktion kräver dock att GPS slås på, vilket tappar batteriet snabbare.

Betrodda ansikte

Kommer du ihåg Face Unlock-funktionen? Introducerad med Android 4.0 Ice Cream Sandwich, låter den här funktionen dig låsa upp din telefon med ansiktsigenkänning. Tyvärr var funktionen opålitlig och lätt att lura med ett foto av ägaren. Denna funktion, nu kallad Trusted Face, har förbättrats och rullats in i Smart Lock; med den använder telefonen ansiktsigenkänning för att göra det möjligt för enhetens ägare att interagera med aviseringar och låsa upp den.

Betrodda röst

Om du använder röstkommandon kan du också använda funktionen Trusted Voice. När du har ställt in röstdetektering kan din enhet låsa upp sig själv när den hör en röstmatchning. Den här funktionen är inte helt säker: någon med en liknande röst kan låsa upp din enhet. Var försiktig när du använder den.

Betrodda enheter

När du ansluter via Bluetooth till en ny enhet, till exempel ett smartur, Bluetooth-headset, bilstereo eller annat tillbehör, frågar din enhet om du vill lägga till den som en pålitlig enhet. Om du väljer detta förblir din telefon olåst varje gång telefonen ansluter till den enheten. Om du parar ihop din smartphone med en bärbar enhet, som Moto 360-smartklockan, kan du titta på texter och andra meddelanden på bärbara enheter och sedan svara på dem på din telefon. Trusted Devices är en utmärkt funktion om du ofta använder en Wear OS-enhet (tidigare Android Wear-enhet) eller annat tillbehör.

Chromebook Smart Lock

Du kan också aktivera den här funktionen på din Chromebook genom att gå in i avancerade inställningar. Om din Android-telefon är upplåst och i närheten kan du sedan låsa upp din Chromebook med ett tryck.

Spara lösenord med Smart Lock

Smart Lock erbjuder också en lösenordsbesparande funktion som fungerar med kompatibla appar på din Android-enhet och Chrome-webbläsaren. För att aktivera den här funktionen, gå till Googles inställningar; här kan du också aktivera automatisk inloggning för att göra processen ännu enklare. Lösenord sparas i ditt Google-konto och är tillgängliga när du är inloggad på en kompatibel enhet. För extra säkerhet kan du blockera Google från att spara lösenord från vissa appar, till exempel bank eller andra appar som innehåller känslig data. Den enda nackdelen är att inte alla appar är kompatibla; som kräver intervention från apputvecklare.

Hur man ställer in Smart Lock

Följ stegen nedan för att ställa in Smart Lock på din Android-enhet, en Chromebook eller i webbläsaren Chrome.

På en Android-enhet

Anvisningarna nedan ska gälla oavsett vem som skapade din Android-telefon: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, etc.

 1. Gå in i inställningar > säkerhet > Avancerad > Förtroendeagenter och se till att Smart Lock är påslagen. Trust Agents-inställningen kan vara på en något annan plats i din specifika telefonmodell. Söka efter Lita på agenter genom att knacka på förstoringsglaset högst upp på inställningar skärmen för att hitta den.

 2. Sedan, fortfarande under säkerhet inställningar, sök efter Smart Lock.

 3. Knacka Smart Lock och ange ditt lösenord, låsa upp mönster eller pinkod eller använd ditt fingeravtryck.

 4. Härifrån kan du aktivera Kroppsdetektering, Lägg till Betrodda platser och Betrodda enheteroch ställa in Voice Match.

  Fortsätt, växla PÅ, Got It-knappen på Android

 5. När du har ställt in Smart Lock ser du en pulserande cirkel längst ner på din låsskärm, runt låssymbolen.

På en Chromebook som kör ChromeOS 71 eller högre

Följ dessa steg för att ställa in Smart Lock på en Chromebook. Du måste ha en olåst Android-enhet i närheten som kör 5.0 eller senare.

 1. Både din Chromebook och din Android-enhet måste vara ansluten till internet, med Bluetooth aktiverat och loggat in på samma Google-konto.

  Skärmdump av Bluetooth-inställningar för Chromebook.

 2. Gå till din Chromebook inställningar > Anslutna enheter > Uppstart.

  Inställningar för Chromebook-anslutna enheter

 3. I Anslut till din telefon dialog, under Välj en enhetväljer du den enhet du vill ställa in.

  Anslut till din telefon

 4. Välj Acceptera och fortsätt.

  Acceptera och fortsätt

 5. Ange ditt lösenord och välj Gjort.

  Ange Googles lösenord i Chromebook

 6. Välj Gjort igen för att slutföra lägga till en enhet.

  Klar knapp

 7. Välj enheten under Anslutna enheter till Gör det möjligt eller inaktivera Smart Lock.

  Växla mellan Smart Lock

I Chrome-webbläsaren

Så här ställer du in och använder Smart Lock i Chrome-webbläsaren:

 1. När du loggar in på en webbplats eller en kompatibel app bör Smart Lock dyka upp och fråga om du vill spara lösenordet.

 2. Om du inte blir ombedd att spara lösenord väljer du Chrome-menyn med tre punkter längst upp till höger och väljer inställningar.

  Menyalternativ för Chrome-inställningar

 3. Nära toppen av inställningar fliken ser du Autofyll låda. Välj Lösenord innuti.

  Lösenordsobjekt i avsnittet Autofyll i Chrome-inställningarna

 4. Här kan du styra vad Chrome gör med dina lösenord. Byt först Erbjud att spara lösenord på, om det inte redan är. Gör sedan samma sak med Automatisk inloggning.

  Spara lösenord och växlingsknappar för automatisk inloggning i Chrome-inställningar

 5. Du kan hantera dina lösenord genom att gå till passwords.google.com.

För Android-appar

Smart Lock för lösenord bör vara aktivt som standard på din Android-enhet. Om det inte är så här ställer du in det:

 1. Gå in i Googles inställningar (antingen inom inställningarna eller en separat app beroende på telefon).

 2. Sätta på Smart Lock för lösenord; detta gör det också möjligt för mobilversionen av Chrome.

 3. Här kan du också slå på Logga in automatiskt, som automatiskt loggar in på appar och webbplatser så länge du är inloggad på ditt Google-konto.

  Google, knappar för Smart Lock för lösenord och växlar för Smart Lock och automatisk inloggning

Vanliga frågor

 • Hur inaktiverar jag Google Smart Lock? Sök efter om du vill inaktivera Smart Lock på vilken Android-enhet som helst Lita på agenter i sökfältet Inställningar och tryck sedan på Lita på agenter i sökresultaten och vrid på Smart Lock (Google) brytare av. Ta sedan bort alla betrodda enheter, betrodda platser, betrodda ansikten och pålitliga röster.
 • Kan jag ta bort Google Smart Lock från min Android? Tekniskt, nej, du kan inte ta bort Smart Lock eftersom det är inbyggt i Android OS; dock kan du inaktivera och ta bort allt i Smart Lock, som beskrivs ovan, för att inaktivera all funktionalitet.
 • Hur säkert är Smart Lock? Smart Lock är ännu säkrare än tvåfaktorautentisering (2FA), till skillnad från 2FA kommer Smart Locks bekräftelse från din faktiska enhet, inte bara från ditt telefonnummer. Med 2FA kan hackare låtsas vara dig och överföra ditt telefonnummer till deras enhet för att bekräfta deras identitet, men med Smart Lock kommer autentisering direkt från din enhet till Smart Lock – vilket innebär att om inte någon har din telefon, så kan inte låtsas vara dig.