Saltar al contenido

Är det säkert att ladda en mobiltelefon över natten?

1 de julio de 2021
ChargingSmartphones 4706885 bc3c9e43ec74409d8f1489874e5696b8

En av de frågor som människor fortfarande har om sina smartphones handlar om batteriet. De undrar om laddning av en telefon över natten kommer att skada batteriet, om de ska låta batteriet rinna ut helt innan de laddas upp och om det är säkert att använda direkt ur lådan utan full laddning. Det finns fortfarande många myter om smartphone-batterier där ute, så här är några raka svar om det. Varje smartphone är annorlunda. Om du verkligen är orolig för hur du laddar din telefon är det bästa alternativet att läsa bruksanvisningen som medföljde den. Varje tillverkare (inklusive Samsung, Apple, Google, Motorola och många andra) ger specifika instruktioner för att ladda din enhet för att upprätthålla en så lång batteritid som möjligt.

Kan du ladda telefonen över natten?

Kort sagt, ja, du kan låta din telefon vara inkopplad över natten. Dagens telefoner är tillräckligt smarta för att de ska vara inkopplade över natten utan att skada batteriet. De har extra skydd på chipsen och i programvaran som stoppar laddningsprocessen när batteriet når 100 procent, även om det fortfarande är inkopplat. Anslut det innan du går till sängs (eller placera det på den trådlösa laddningsplattan) och glömma om det. Det går bra med din telefon. Ditt batteri ska hålla så länge du har smarttelefonen. Utesluter en tillverkares defekt eller annan icke-auktoriserad vård, bör din smartphones batteri hålla dig så länge du har telefonen, eftersom telefonbatterier mäter deras livslängd i laddningscykler, inte år.

Batteriets livslängd och laddningscykler

En laddningscykel är när du laddar upp till 100 procent av kapaciteten. Om din telefon till exempel är 70 procent använder du 30 procent (du är nu 40 procent) idag och du laddar upp den igen till 70 procent imorgon, använd sedan 30 procent av laddningen igen imorgon, det är en laddning cykel. Men du delar upp de 30 procent du använder är upp till dig, men så snart du laddar de 30 procenten tillbaka på telefonen är det en cykel. Det genomsnittliga smarttelefonbatteriet idag, helt nytt, har allt från 300-500 laddningscykler tillgängliga i det innan batteriets prestanda börjar försämras. Så om du laddar det rimligt borde du ha en bra lång batteritid att arbeta med.

Ska du ladda helt en ny telefon?

Trots allvarliga varningar när mobiltelefonerna var mycket mindre mogna, behöver du inte ladda din nya smartphone direkt ur lådan längre. Din nya smartphone levereras med minimal juice i batteriet, och att använda den kommer inte att påverka batteriets livslängd på lång sikt. Den enda anledningen till att vissa tillverkare föreslår att telefonen laddas helt innan du använder den är att göra ett bra första intryck. När allt kommer omkring, när du får telefonen, kanske den bara har 10 eller 15 procent batteri och kommer inte att hålla länge alls när du ställer in den och laddar ner appar. Tillverkare vill se till att du får vad du betalat för, vilket är en fullt fungerande smartphone redan från början. Du kan vänta tills det går till noll när du ställer in det, eller så kan du ladda det upp till 100 procent direkt ur lådan. Det är upp till dig.

Den bästa tiden att ladda en telefon

Vilket tar upp en annan punkt: ditt batteri behöver inte sjunka till noll procent innan du laddar det. Tidiga mobiltelefoner hade nickel-kadmiumbatterier, vilket gjorde bättre om du låter dem tömmas innan du laddar dem. Dagens smartphones använder litiumjonbatterier, vilket är okej att ladda oavsett hur stor andel som finns kvar. Vissa experter säger att du aldrig ska låta ett litiumjonbatteri tömma helt eftersom det kan slita ut batteriet snabbare än normalt. Så ladda telefonen när du behöver, batteriet blir bra. Tillverkare sätter gränser för enheter, laddare och sladdar så att de inte laddar batteriet för snabbt och skadar det. Du bör alltid försöka använda sladden som medföljde din telefon eller en originalbyte när du laddar enheten för att undvika att skada den.

Tips för att ladda din telefon

  • Du kan använda telefonen medan den laddas: Du kan använda telefonen medan den laddas, det kan bara ta lite längre tid att ladda helt. Det beror på att istället för att använda batteriets laddning för att driva vad du än gör, använder den den el du får från kontakten.
  • Din telefon laddas snabbare om den är avstängd: Om du stänger av telefonen när den är inkopplad laddas den snabbare helt enkelt för att ingenting använder batteriet eller strömmen. Appar som är öppna och fortfarande fungerar i bakgrunden kan sakta ner laddningen. Individuellt använder dessa appar inte mycket kraft, men när du har 10+ appar öppna suger de juicen ur batteriet snabbare. När din telefon är avstängd behandlar den inte eller kontrollerar någonting, vilket betyder att all ström som flyter från laddaren kan ladda den.
  • Att ladda telefonen via din dator eller bärbara dator skadar inte batteriet: Det tar vanligtvis längre tid att ladda telefonen när den är ansluten till din dator eftersom laddningshastigheten beror på sladden och vilken typ av USB-port din dator har. Många har fortfarande USB 2.0-portar, så även med en USB 3.0-kabel (blixtkabel eller annat) laddas din telefon långsammare. Om något är att ladda din telefon från din bärbara dator lite bättre än genom ett eluttag, eftersom det sätter mindre belastning på litiumjonbatteriet (och dess interna funktion) eftersom de accepterar laddningen. Mindre belastning innebär ett lyckligare batteri.

Använd rätt laddare och sladdar

Helst bör du använda laddningssladden och kontakten som medföljde din telefon. De är gjorda enligt gällande standarder för att ladda din telefon med rätt spänning. En laddare eller sladd utanför märket kan skada laddningsporten i din telefon och därmed batteriet. Om du måste, kan du använda en godkänd sladd eller laddare som är godkänd av din telefontillverkare. Om du befinner dig borta från en acceptabel laddare och batteriet börjar ta slut kan du prova några knep för att få ditt batteri att hålla längre, som att stänga av Bluetooth när du inte behöver det, sänka skärmens ljusstyrka, stänga alla appar inte använder eller aktiverar flygplansläge för att spara batteriet.