Saltar al contenido

Är din telefon avlyssnad?

1 de agosto de 2021

Har du någonsin varit mitt i ett telefonsamtal och hört ett konstigt ljud, som ett klick eller ett statiskt brus, och undrat om det ringde på din telefon? I så fall är du inte ensam. Många är oroliga för att deras personliga och affärsmässiga kommunikation kanske inte är privata. Din smartphone kan vara sårbar för avlyssning, särskilt om din enhet är jailbroken eller rotad för att dra nytta av appar från tredje part. Det snabbaste sättet att stoppa konstigt beteende från en fjärrhacker, utan att stänga av hela telefonen, är att sätta den i flygplansläge för att stänga av celldata och Wi-Fi. Detta låter dig hantera situationen offline (ta bort appar, återställ din enhet, etc.) samtidigt som du stoppar all nätverksaktivitet. Det kan krävas lite slarv för att ta reda på om du har att göra med en telefonkran eller några slumpmässiga fel. Om du bara har märkt ett av tecknen nedan, kanske du inte har att göra med en spionapp eller annan knackningsanordning. Men om du stöter på flera kan du verkligen ha någon som lyssnar på dina samtal.

Ovanligt bakgrundsljud

Om du hör pulserande statiskt, högt nynnande eller andra konstiga bakgrundsljud när du ringer samtal kan det vara ett tecken på att du trycker på telefonen. Om du hör ovanliga ljud som att pipa, klicka eller statiskt när du inte samtalar, är det ett annat tecken på att du trycker på telefonen. Med det sagt, märkliga ljud dyker upp då och då på mobila och fasta samtal, så det här är inte en säker indikator på att något är fel. Kontrollera om det inte hörs på din telefon med en ljudbandbreddsensor på låg frekvens. En ljudbandbreddssensor är en brusdetektorapp från en annan telefon som kan användas för att mäta ljud på en potentiellt avlyssnad enhet. Om det hittar ljud flera gånger på en minut kan det hända att din telefon knackas. Om din fasta telefon telefonen avger en kopplingston när den är på kroken, detta kan vara ett tecken på att den har äventyrats.

Förkortad batteritid

Om telefonens batterilivslängd plötsligt är mycket kortare än det brukade vara, eller om batteriet värms upp när telefonen används, är det möjligt att avlyssningsprogramvara körs tyst i bakgrunden och förbrukar batteriström. Om telefonens batteri är över ett år gammalt kan det vara mindre kapabelt att hålla en laddning. I så fall finns det steg du kan vidta för att förbättra din mobiltelefons batterilivslängd. Tänk på hur ofta du har använt din telefon. Har du ringt fler röstsamtal eller använt appar oftare än vanligt? I så fall kan det vara anledningen till att telefonens batteri tar slut snabbare än vanligt. Om du inte kan tänka dig något du har gjort annorlunda kan du använda telefonens inställningar för att få detaljerad information om vad som tappar batteriet eller ladda ner en app för att få en tydligare bild av vad som händer.

 • På en iPhone, gå till inställningar > Batteri, rulla sedan ner till Batterianvändning. Alternativt kan du ladda ner Battery Life-appen från App Store eller ladda ner Coconut Battery-appen från coconut-flavour.com.
 • För Android -enheter, sök antingen inställningar för batterianvändning eller gå till inställningar > Enhet > Batteri för att se vilka appar som använder mest batteri.

Slutligen, kontrollera din appanvändning med de nämnda teknikerna och kolla sedan igen några dagar senare för att se vilka som har förändrats mest. Om du använde dessa appar ofta är din användning sannolikt varför de använder så mycket batteri. Men om du inte använde dem mycket, kan det hända något konstigt, som ett virus som har knackat på din telefon. Vi rekommenderar att du tar bort appen.

Kvinna som håller en smartphone med ett lågt batteri.

Problem med att stänga av

Om din smartphone plötsligt har blivit mindre lyhörd eller har svårt att stänga av kan någon ha fått obehörig åtkomst till den. När du stänger av telefonen, kontrollera om avstängningen misslyckas eller om bakgrundsbelysningen förblir tänd även efter att du har avslutat avstängningsprocessen. Om så är fallet kan den skyldige vara skadlig programvara eller ett fel på grund av en ny telefonuppdatering.

Misstänkt aktivitet

Om din telefon börjar slå på eller stängs av eller börjar installera appar på egen hand kan någon ha hackat den med en spionapp och kan försöka trycka på dina samtal.

Konstiga textmeddelanden

Ett annat stort tecken på att någon försöker trycka på din telefon är om du får konstiga SMS -textmeddelanden som innehåller förvrängda bokstäver och siffror från okända avsändare. Fenomenet att ta emot en serie förvrängda bokstäver och siffror händer eftersom vissa tappappar tar emot sina kommandon via kodade SMS -meddelanden.

Pop-up-annonser

Konstiga popup-annonser och oförklarliga prestandaproblem kan också peka på förekomsten av skadlig programvara eller en app som trycker på. En vanligare förklaring är dock att en irriterande annons försöker pressa produkter på dig.

Rörliga ikoner

När du inte använder telefonen ska ikonerna för nätverksaktivitet och andra förloppsindikatorer högst upp på skärmen inte vara animerade. Att flytta ikoner som indikerar aktivitet kan innebära att någon på distans använder din telefon eller skickar data i bakgrunden.

Personlig information dyker upp online

Ett annat sätt att berätta om din telefon blir avlyssnad är om privata data som bara lagras i telefonen har läckt ut online. Anteckningar, e -postmeddelanden, bilder eller annan data som du har säkrat på din telefon ska finnas kvar om du inte avsiktligt släpper ut den för allmänheten. Om du trycker på din telefon kan en hackare extrahera dina data på distans och lägga upp personliga filer online.

Man använder sin smartphone nära sin bärbara dator

Elektronisk störning

Det är inte ovanligt att du stöter på störningar med din telefon när den är i närheten av andra elektroniska enheter, till exempel en bärbar dator, konferenstelefon eller tv. Det borde inte hända när du inte aktivt använder telefonen, så kolla om du märker statisk eller störning när du inte samtalar. Placera telefonen nära en annan elektronisk enhet, och om du hör ovanliga ljud kan det vara ett tecken på att någon lyssnar på dina samtal. Vissa tappningsanordningar använder frekvenser som ligger nära FM -radiobandet. Om din radio avger ett högt ljud när den är inställd på mono, och ringde till bandets andra ände, kan din telefon knackas på och störa den. Detsamma gäller för TV-sändningsfrekvenser som använder UHF-kanaler (ultrahög frekvens). Du kan kontrollera störningar genom att föra din telefon i närheten av en TV som har en antenn.

Högre än vanlig telefonräkning

Om din telefonräkning visar en ovanligt hög spike i text- eller dataanvändning är detta ytterligare ett tecken på att någon kan ha hackat din telefon. Om du precis laddade ner en ny app som använder mycket data kan det vara en legitim anledning till den plötsliga ökningen av dataanvändningen. På samma sätt, om du har tillåtit barn att använda din enhet medan du inte är i närheten eller inte är ansluten till Wi-Fi, kan det vara en annan orsak till den ökade datakonsumtionen. Men spionprogram och andra skadliga appar kan använda din mobildataplan för att utföra sina hemliga transaktioner utan din vetskap, så om du ser en plötslig utbrott i datavärden på din telefonräkning och inte har en bra förklaring, ring din operatör för hjälp.

Kvinnan kontrollerar hennes telefonräkning för ovanliga avgifter

Tredjepartsappar

Tredjepartsappar är en potentiell källa för skadlig programvara och spionprogram. Om du nyligen har laddat ner appar från någon annanstans än App Store eller Google Play Store är det en annan anledning till oro. Även om du använder lämpliga kanaler för att ladda ner dina appar, kopierar vissa bedragare välkända appnamn och ikoner när de skapar falska appar. Så innan du laddar ner är det en bra idé att köra en Google -sökning av både appen och dess utvecklare för att se till att de båda är legitima. Var försiktig med alla appar, särskilt spel, som begär tillstånd att komma åt din samtalshistorik, adressbok eller kontaktlista. Om du har barn kanske du också vill aktivera föräldrakontroll för att hindra dem från att av misstag ladda ner skadliga appar. Vanliga frågor

 • Kan någon knacka på min mobiltelefon?

  Ja. Mobiltelefoner, inklusive smartphones, kan avlyssnas när någon får åtkomst till din enhet utan tillstånd. Mobiltelefoner och smartphones äventyras vanligtvis via spionappar, medan trådlösa fasta telefoner oftast utnyttjas av specialiserad hårdvara och programvara.

 • Finns det en app som kan berätta om min telefon avlyssnas?

  Ja. Om du tror att du har blivit hackad, ladda ner DontSpy 2 -appen för iOS från App Store eller hämta WireTap Detection Android -appen från Google Play. Det finns också iOS- och Android -appar som är utformade för att övervaka «misstänkta symptom» på en avlyssnad telefon. Till exempel, om din dataanvändning är ovanligt hög och du misstänker en spionapp, ladda ner dataanvändnings -iOS -appen eller få My Data Manager Android -appen för att hitta en oseriös app.

 • Hur kan jag se om federationerna trycker på min telefon?

  Om federal brottsbekämpning, till exempel justitiedepartementet eller FBI, trycker på din telefon kan du uppleva samma indikatorer som anges ovan (minskat batteri, ovanlig aktivitet och störningar). Tänk emellertid på att federal brottsbekämpning endast kan peka på telefoner i samband med vissa brott, såsom terrorism, narkotikahandel, våldsbrott och förfalskning. Det kräver också mycket ansträngning att begära en avlyssning och få det godkänt av en domare. Så om federationerna trycker på din telefon skulle det vara en ovanlig och högspecialiserad händelse.