Saltar al contenido

Är iPhone 4 och iPhone 4S 4G -telefoner?

19 de agosto de 2021
iPhone 4S 56a27fd45f9b58b7d0cb5b2a

Telefontillverkare och mobiltelefonföretag hypar ofta sina telefoner eller nätverk som 4G (eller ibland 4G LTE). Men vad betyder det egentligen? IPhone 4 och iPhone 4S kallas ibland för iPhone 4G, men betyder det att iPhone 4 är en 4G -telefon?

 

Kort svar: Nej, iPhone 4 och iPhone 4S är inte 4G -telefoner

Det säger allt: iPhone 4 och 4S är inte 4G -telefoner. Åtminstone är de inte det när du säger «4G» du hänvisar till 4G- eller 4G LTE -mobilnätstandarden, som är efterföljaren till 3G -standarden som används av iPhone 4 & 4S. Detta är vad de flesta telefonföretag menar när de säger «4G». Men situationen är faktiskt mer komplicerad och potentiellt förvirrande än så. För att förstå hela situationen krävs att man förstår vad folk menar när de säger att något är 4G. Anledningen till att detta är förvirrande är att det finns två olika betydelser för «4G».

 

4G = fjärde generationens mobilnät

När de flesta företag, och vissa människor, pratar om 4G, menar de en telefon som är kompatibel med en fjärde generationens (dvs. 4G) mobiltelefonnät. 4G-nätverk, även kallade LTE Advanced eller Mobile WiMAX-nätverk (bland andra namn), är nästa generations trådlösa nätverk som används av mobiltelefonföretag för att överföra samtal och data till mobiltelefoner. Detta skiljer sig från «3G», som hänvisar till ett tredje generations nätverk eller en enhet som är kompatibel med ett. 4G -nät är nyare, mer avancerade nätverk som ersätter 3G -nät. Som jämförelse är 4G -nätverk snabbare än 3G -nätverk och kan bära mer data:

Ladda ner Ladda upp
4G -nätverkshastigheter upp till 1 Gbit/sekund 500 Mbits/sekund
3G -nätverkshastigheter upp till 14,4 Mbits/sekund 5,8 Mbits/sekund

Även om det finns några luckor i 4G -täckning, har de flesta områden rikstäckande (i USA, åtminstone) nu 4G LTE -tjänst tillgänglig för mobiler och smartphones.

 

4G = fjärde generationens telefon

Det finns en annan betydelse för «4G». Ibland använder folk termen 4G för att betyda fjärde generationens produkter i allmänhet, inte de som fungerar med 4G-nätverk specifikt. IPhone 4 är, som namnet antyder, den 4: e iPhone -modellen, vilket gör den till 4: e generationens iPhone. Men att vara en fjärde generationens telefon är inte samma sak som att vara en 4G -telefon.

 

IPhone 4 är inte en 4G -telefon

4G -telefoner är telefoner som fungerar i 4G -nätverk. Precis som tidigare iPhone -modeller är iPhone 4 inte kompatibel med 4G -nätverk. Eftersom iPhone 4 bara använder 3G- och EDGE -mobilnät, är iPhone 4 inte en 4G -telefon.

 

Inte heller iPhone 4S

IPhone 4S kan ladda ner data snabbare – upp till 14,4 Mbps – än iPhone 4, som maxar 7,2 Mbps. Detta är inte 4G -hastighet, men vissa mobiltelefonföretag kan marknadsföra iPhone 4S som en 4G -telefon eller nära en 4G -telefon. Tekniskt sett är detta inte sant. Som nämnts ovan kräver en 4G -telefon kompatibilitet med en specifik typ av telefonnätverk och specifik maskinvara på telefonen. IPhone 4S har inte detta. Telefonföretagen som säljer iPhone i USA har omfattande 4G -nät, men den här iPhone -modellen drar inte nytta av dem.

 

Vad sägs om iPhone 5 och nyare modeller?

Här blir det enkelt: iPhone 5 och alla efterföljande iPhone -modeller är 4G -telefoner. Det beror på att de alla stöder 4G LTE -nätverk. Så, om du vill få 4G LTE för den snabbaste mobildataupplevelsen, hämta den senaste iPhone.