Saltar al contenido

ASUS Strix Raid PRO recension

13 de febrero de 2023
hero SQ 05LW833111 1 cfaac00902e24592be3779ac745420e7

ASUS Strix Raid PRO

Vad vi gillar

 • Bra ljud
 • Väldesignad och hållbar
 • Ergonomiska, användbara kontroller för tweaks i spelet
 • Stöd för inbyggt 7.1 surroundljud

Vad vi inte gillar

 • Ljudet kunde ha varit ännu bättre
 • Många kablar
 • Inget stöd för 6,3 mm hörlurar

ASUS Strix Raid PRO ljudkort är en gamerfokuserad produkt som levererar på alla fronter. För cirka 160 $ ​​erbjuder ASUS fantastiskt ljud, inbyggt 7.1-surroundstöd och en kontrollknapp som låter spelare redigera sitt ljud med ett ögonblicks varsel.

4.2

ASUS Strix Raid PRO

ASUS Strix Raid PRO

i den här artikeln

Vi köpte ASUS Strix Raid PRO ljudkort så att vår expertgranskare kunde testa och bedöma det noggrant. Fortsätt läsa för vår fullständiga produktrecension.

ASUS Strix Raid PRO-ljudkortet låter lika bra som det ser ut. ASUS levererade en kvalitetsprodukt med fokus på användbarhet. Den bekvämligheten kommer dock till en kostnad för dem som kräver felfritt ljud, eftersom kortet uppvisar vissa problem på ljudutrustning över $300-märket. Den kämpar med djup bas och saknar en befallande ljudscen, men dess basförstärkning och virtuella surroundeffekter låter bra på bra konsumenthörlurar, som Sennheiser GSP300 eller Sony MDR-7506. Dessutom har den det ljud och de funktioner som krävs för bästa spelprestanda: utmärkt diskant för att höra ljudsignaler, en separat kontrollbox som låter dig ändra ljudsignaturen och volymen med en knapptryckning, och en omfattande mjukvarulösning för att justera allt till din smak.

ASUS Strix Raid PRO

Design: Vacker och funktionell

Strix Raid PRO är ett underbart kort, med en robust, aggressiv design som sitter vackert i en torn-PC. Det svarta, styva ytterhöljet fungerar som en sköld mot EM-störningar från resten av datorn. På sidan finns ett glödande orange öga som påminner om en strix, den mytologiska fågeln som kortet är uppkallat efter, och motivet är ett attraktivt sätt att bryta upp det matta svarta i fodralet. På insidan stöder ljudkretsuppsättningen ett maxområde på 192 kHz och 24 bitars ljud, med 116dB SNR, 10 Hz till 48 kHz frekvensuppspelning, en 8-kanals DAC och en 500 milliwatts förstärkare. Den har anslutningar för 3,5 mm line-in, fem 3,5 mm line-out och en S/PDIF-utgång och stöder inbyggt 7.1 surround.

(Varför behöver du en förstärkare? Kolla in den här guiden.)

Strix kommer även med en kontrollbox, ett externt gränssnitt där du kan koppla in din mikrofon och hörlurar, och du kan manuellt styra kortets utgångar. Den har en 3,5 mm line-in och line-out, och den ansluter till ljudkortet med en HDMI till RCA-kabel som ASUS tillhandahåller i lådan. Kontrollboxen är en svart och orange sexkantig station med en enorm vred på framsidan. Reglaget styr volymen digitalt, högtalar-/hörlursutgång och en knapp för Raid Mode som låter dig växla till en anpassad EQ-förinställning. Det är en smart, ergonomisk design som låter användare snabbt ändra inställningar utan att behöva öppna programvaran.

ASUS Strix Raid PRO

Installation: Några stötestenar

Tyvärr är Strix petig att installera. Snabbstartsguiden som finns i kartongen är för vag för att vara användbar. För att installera Strix behöver du en ledig PCIe-plats på moderkortet och en ledig 6-stiftskontakt från din huvudströmförsörjningsenhet. Sedan måste du installera Strix-drivrutinerna från den medföljande CD:n eller ASUS:s supportsida. Detta kommer också att installera ASUS Sonic Studio, som ger grundläggande EQ-inställningar och några intressanta förinställningar. När vi satte upp det var vi tvungna att starta om datorn några gånger innan kortet började fungera. Det fanns också en bugg där det slutade fungera när vi bytte utgång från hörlurar till högtalare och tillbaka igen. Det var svårt att identifiera detta fel: att installera om kortet löste det inte, och det hände när vi använde Tidal musikspelare. När vi tittade igenom Tidals inställningar visade det sig att den hade en låst ingång (den skulle bara mata ut 44,1 kHz 24 bitars ljud), men denna låsbugg hände inte med någon annan ljudenhet vi testade. Som jämförelse testade vi OPPO HA-1-förstärkaren, EVGA Nu-ljudkortet, flera Sound Blaster-kort och även vårt MSI Carbon Z370 moderkorts inbyggda ljud.

Ljud: Tydlig diskant, tunn bas

Ljudkortet Strix Raid PRO har en mycket bra ljudsignatur med Sennheiser HD800s. (Vad är en ljudsignatur? Ta reda på det här.) Ljudet är otroligt tydligt och dess virtuella surroundeffekter är trovärdiga. Den utger sig för att täcka en profil på 10-48 000 Hz, men vi hade problem med att höra de lägre frekvenserna. Basen kämpade för att komma ut, vilket gjorde att lågnivåerna lät platt. Utan virtuellt surround aktiverat har den en medioker ljudbild och en brist på rikedom överlag.

Ljudkortet Strix Raid PRO har en mycket bra ljudprofil. Ljudet är otroligt tydligt och dess virtuella surroundeffekter är trovärdiga. Vi känner oss inte bekväma med att kalla det här kortet lämpligt för musik eller teater, men det är ett solidt kort för spel. De tydliga diskanterna och mellantonerna låter oss fånga alla informationsdetaljer om ljudet i spel som Overwatch, Assassin’s Creed: Odyssey och Resident Evil 2-remaken. För filmtittande var diskantens betoning bra för att särskilja dialog, men de begränsade mellantonerna och basen gjorde att filmens soundtrack kändes matt. Ändå tror vi att det som kortet saknar i ljudprestanda, det tar igen i dess mjukvaruprestanda.

ASUS Strix Raid PRO

Programvara: En imponerande svit

Strix Raid PRO-ljudkortet kommer med ASUS Sonic Studio-programvaran. I Sonic Studio kan du styra huvudvolymen, högtalarvolymen, hörlursvolymen, panorering, utmatning och aktivera en virtuell surroundeffekt som emulerar främre högtalare, bakhögtalare och/eller fullt ljud. Den virtuella surroundsimulatorn är särskilt imponerande, eftersom den verkligen lurade våra öron att tro att ljudet kom från alla omkring oss! Det finns andra förinställningar, inklusive en kopplad till Raid Mode-knappen på kontrollboxen, och alternativ för diskantförstärkning, basförstärkning och rösttydlighet. I synnerhet är dess kompressoreffekt särskilt kraftfull, vilket ger nytt liv åt dåliga inspelningar (även om vi starkt rekommenderar att du undviker ljudformat av låg kvalitet och använder högupplösta filer).

Dess kontrollbox gör ljudbyte blixtrande snabbt, vilket låter dig fokusera på ditt spel och inte din EQ-programvara. Vi testade Raid Mode på «Balanced» i flera spel, och det höjde diskanten, men det gav oss ingen betydande taktisk fördel. Vi fick en mycket större fördel av kortets surroundljudsmöjligheter. Som sagt, Raid Mode är ett bra alternativ, som tillverkaren föreslår, för att växla mellan spel- och chattljud.

Pris: Ett gediget värde

För ett marknadsvärde på cirka 160 $ ​​är ASUS Strix Raid PRO ett anständigt ljudkort. Vi tror inte att den erbjuder det bästa möjliga ljudet till det här priset, men det är ett starkt val för spel och ger en mängd användbar funktionalitet genom sin otroliga surroundmjukvara och mångsidiga kontrollbox.

Konkurrens: Det är en utmanare

ASUS Strix Raid Pro kanske inte levererar den bästa hårdvaruljudkvaliteten på marknaden, men det är ett bra val för spel och är prissatt mycket konkurrenskraftigt. Dess verkliga starka sida är den mångsidiga och kraftfulla programvaran som levereras med den, som går långt för att mildra (och dölja) dess fel. ASUS Strix Raid PRO låter ett hårstrån bättre än Sound Blaster ZxR, men det som verkligen sätter Strix före ZxR är dess kontrollbox: möjligheten att aktivera Raid Mode med en knapptryckning är oerhört användbar i snabbspelande . För att aktivera/inaktivera användbara ljudförändringar med ZxR måste du fördjupa dig i mjukvara och pausa spelet eller riskera att famla efter en snabbtangent. Läs vår recension här. EVGA Nu lyser mot Strix på basis av ljudkvalitet, men har ett mycket enkelt mjukvarugränssnitt, vilket gör det lämpligt för dem som inte vill bråka med EQ-inställningar men inte för alla som vill anpassa sin upplevelse helt. Även om det kanske inte är lika mångsidigt som Strix för spel, är Nu kortet att få för dem som värdesätter ljudkvalitet över allt annat. Det här kortet kan kosta cirka $250, men det presterar i nivå med dedikerade $1 000+ ljudinställningar tack vare det briljanta partnerskapet EVGA gjort med Audio Note. Sedan finns det Schiit Magni och Schiit Modi, en extern DAC och förstärkare. De har ingen mjukvara och är helt neutrala, så allt ljud kommer ut exakt som det spelades in i studion. Deras ljudkvalitet är oklanderlig för priset på $200, och det kommer att vara lättare att uppgradera en extern komponent än en intern (särskilt med tanke på några av mjukvaruproblemen vi stötte på med Strix).


Slutlig dom

Ett av de bästa ljudkorten för spel.Om du är en spelare och gillar att anpassa ditt ljud är ASUS Strix Raid PRO ett utmärkt val. Dess ljud är inte det absolut bästa för sitt pris, men det är väldigt bra och har all den prestanda du behöver för att para ihop med hörlurar eller högtalare under 300 $. Dess kontrollbox gör ljudbyte blixtrande snabbt, vilket låter dig fokusera på ditt spel och inte din EQ-programvara.

Liknande produkter vi har recenserat:

 • Sound Blaster Z
 • Sound Blaster ZxR
 • Sound Blaster Audigy RX

Specifikationer

 • produktnamn

  Strix Raid PRO


 • Produktmärke

  SOM OSS

 • UPC

  ASIN B019H3BAAO

 • Pris

  160,00 USD


 • Utgivningsdatum

  december 2015

 • Ljudgränssnitt

  PCI Express

 • Frekvenssvar

  10 Hz till 48 kHz


 • Utgångssignal till brusförhållande

  116 dB

 • Impedansvärde

  600 ohm

 • Chipset

  C-Media 6632AX


 • Digital-till-analog-omvandlare

  ESS SABRE9006A 8-kanals DAC

 • Hörlursförstärkare

  Texas Instruments TPA6120A2

 • Analog utgång

  5 x 3,5 mm-uttag (1/8″) (Hörlursuttag/Front ut/Sido ut/Center-Subwoofer ut/Bakut ut)


 • Analog ingång

  1 x 3,5 mm jack (1/8″) (Line-in/ Mic-in combo)

 • Digital

  1 x S/PDIF ut (kombo med sidan ut)

 • programvara

  Sonic Studio


 • vad ingår

  Kontrollbox x 1, S/PDIF optiska adaptrar x 1, Driver CD x 1, Snabbstartguide x 1, Box link-kabel x 1