Saltar al contenido

Behöver du LTE-support på din Smartwatch?

24 de junio de 2021
woman using smartwatch 503183133 575af47e3df78c98dc1c020a 69c7bfbdf86c4940b3297fcb1a9338ee

Mobilanslutning är en eftertraktad smartwatch-funktion. En inbyggd LTE-radio hjälper smarta klockor att hålla kontakten på fler ställen, även om Bluetooth och Wi-Fi inte fungerar bra eller om en ansluten smartphone inte är inom räckhåll. De två stora aktörerna i LTE-anslutna smartwatch-plattformar är Apple, med Apple Watch som kör watchOS och ett bredare leverantörsekosystem som är beroende av Google Wear.

LTE Smartwatch-teknik

Smartklockor som inkluderar en LTE-radio ansluter automatiskt till mobilnätverk. Dessa enheter använder appar och tar emot och skickar meddelanden, även om din telefon är långt borta. Förutom att kräva en LTE-radio måste en smartwatch ansluta till samma operatör som telefonen. Eftersom radion, antennen och batteriet är mindre i en smartwatch än i en smartphone kan du upptäcka att en handledsanordning inte fungerar lika bra i marginella mobilanslutningar.

Transportörer tillhandahåller vanligtvis LTE-kompatibla smartklockor med en separat dataplan och ett dedikerat telefonnummer, vilket underordnar det primära telefonnumret för ditt konto. När någon ringer till din smartphone kan din smartwatch också ringa, och du kan ringa eller ta emot röstsamtal via den inbyggda mikrofonen och högtalarna. Beroende på leverantör kan du para ihop en LTE-aktiverad smartklocka med trådlösa hörlurar. Om du parar ihop en Apple Watch med Apple AirPods kan du till exempel spela musik och föra telefonsamtal med AirPods snarare än klockans mikrofon och högtalare. Transportörer tar vanligtvis också extra för röst-och-datakomponenten i en LTE-aktiverad smartklocka, så förvänta dig att din månadsräkning kommer att öka.

Är LTE Smartwatches värt det?

Smartwatches finns i två varianter: enheter som inkluderar en LTE-radio och enheter som enbart är beroende av ett Bluetooth-tether till en ansluten smartphone. Den största fördelen med den dyrare LTE-varianten är bärbarhet. Om du planerar att vara på platser eller situationer där du måste vara ansluten för meddelanden eller musik men inte kan hålla din smartphone till hands – till exempel när du vandrar eller joggar – är en LTE-aktiverad smartwatch vettig. Om du sällan har din smartphone utom synhåll, kommer de extra funktionerna i den LTE-aktiverade smartklockan sannolikt inte att vara värt den extra kostnaden för enheten och de månatliga transportavgifterna.

LTE Smartwatch-alternativ

Du kan välja en smartwatch från två stora ekosystem – Apple watchOS och Google Wear.

Enheter med watchOS

För närvarande är watchOS endast tillgängligt på Apple Watch-serien av enheter som släppts av Apple, Inc. Det är hårt kopplat till operativsystemet iOS-smarttelefon och operativsystemet iPadOS-surfplattor. På grund av sin djupa vertikala integration parar Apple Watch-serien perfekt med annan Apple-hårdvara, och plattformen har nästan 38% av smartwatch-marknaden i Nordamerika.

äpple klocka

Apple släpper både LTE- och icke-LTE-versioner av Apple Watch, med en prisskillnad på 100 USD.

Enheter med slitage

Google-utvecklade Wear är en smartwatch-operativmiljö med flera plattformar optimerad för röstkommandon och svepning. Bärenheter levereras i flera modeller av olika tillverkare, och de fungerar med både Android- och iOS-telefoner och surfplattor.

Använda en Wear OS-smartklocka för att visa en väderapp

Andra Smartwatches

Ett landgrepp för handleder bröt ut över många tillverkare. Även om många leverantörer har utvecklat egna driftmiljöer och unika enheter genom åren – tänk på Fitbit eller Pebble eller Samsungs hemodlade alternativ – har en växande press kommit att införliva LTE-kapacitet för att frigöra idrottare, i synnerhet från att behöva bära en smartphone.