Saltar al contenido

De bästa ställena att köpa dina digitala filmer

28 de junio de 2021
where to buy digital movies 4137638 f3e3e3c3581d4f7b8501427bf3cdc0d5

År 2000 var det svårt att föreställa sig att musik-CD: n skulle bli föråldrad och till och med galenare och ersättas av … ingenting. År 2001 släppte Apple sin första iPod. Vinyl har förlängt CD: n, kanske på samma sätt som Nintendo Entertainment System (NES) blev en bästsäljande konsol över 30 år efter dess ursprungliga utgåva. Även digital musik ser sin ersättare hotas när prenumerationstjänster dyker upp till vänster och höger. Och snart kommer den digitala världen att äta vår filmsamling. Men var ska vi köpa våra digitala filmer och TV-program?

År 2001 släppte Apple iPod och släppte lös digital musik till världen. Så när den lanserades iTunes Music Store två år senare var det ett enkelt beslut att gå med Apple. Men med digital video tävlar Apple, Amazon, Google om att vara vår leverantör. Även Microsoft kommer sent in i mixen. De har alla sina förmåner, men ett oroande faktum förblir sant för alla dessa leverantörer: du kan inte bara ladda ner din film och använda den på vilken enhet du vill. Du är låst i att använda det aktuella företagets app, som kanske inte är tillgänglig på alla enheter. Vilket företag är billigast? Med detaljhandelspriserna som fastställs av studiorna är de ungefär desamma när det gäller pris. Du kan dock fortfarande hitta några filmer till försäljning, så det är möjligt att handla erbjudanden. Tyvärr delar detta ditt bibliotek, vilket innebär att du måste använda flera appar och till och med flera enheter för att se din samling. Så vilken leverantör ska du välja för ditt digitala filmbibliotek? Svaret på den frågan kan avgöras av vilka enheter du använder lika mycket som vilket företag du gillar mest, så vi går igenom fördelarna och nackdelarna med varje leverantör.

Vudu

VUDU-logotyp

Vad vi gillar

  • Du kan ladda ner filmer och TV-program till både datorer och mobila enheter för offlinevisning.
  • Vudu är plattformsneutralt, så det är tillgängligt på de flesta enheter.
  • Stöder både UltraViolet och filmer var som helst.
  • Har sitt eget ‘HDX’ format som förbättrar (något) på HD-kvalitet.
  • Stort urval av 4K / UHD-titlar.
  • Den «gratis med annonser» -samlingen av filmer är en trevlig bonus.

Vad vi inte gillar

  • Gränssnittet är inte lika smidigt som tävlingen.
  • Inte lika känd som Amazon, Apple och Google.

Vi börjar med den som du kanske inte har hört talas om innan du läste detta. Vudu dök upp 2007, så de har funnits ett tag. Men vem är de? En primär sak du behöver från din digitala filmleverantör är förtroende. Du vill inte köpa några filmer och stänga företaget på två år, och med Amazon, Google och Apple har du inte de bekymmerna. Du har inte heller dessa bekymmer med Vudu. Under 2010 förvärvades de av Wal-Mart. Och medan Vudu inte är ett hushållsmärke, så är det verkligen Wal-Mart. Vudu erbjuder filmer i SD, HD och deras eget HDX-format, vilket är en något överlägsen återgivning av HD. Vissa filmer finns också i Ultra HD (UHD). En trevlig fördel med Vudu är möjligheten att ladda ner filmen till din dator. De flesta videoproducenter erbjuder nu offlinenedladdningar för mobilen, men Vudu och Apple erbjuder samma tjänst för stationära och bärbara datorer. Du måste fortfarande använda deras respektive appar, men det är en bra fördel. Vudu stöder UltraViolet, som var ett digitalt skåp som ger dig tillgång till digitala kopior av DVD- och Blu-ray-titlar. Detta var ett utmärkt sätt att bygga din online-samling medan du fortfarande köper DVD-skivor och Blu-Ray-skivor. UltraViolet har stängts av, men du kan fortsätta att lösa in oväntade koder på Vudu. Vudu erbjuder också några filmer gratis med annonser. Kompatibilitet? Vudu har kanske det bredaste utbudet av stöd för enheter. Du kan få det på din Roku, iPhone, iPad, Android-smartphone eller surfplatta, Chromecast, XBOX, PlayStation och ett antal smarta TV-apparater.

Google Play

Google Play-logotyp

Vad vi gillar

  • Finns på ett bredare utbud av enheter än Apple och Amazon.
  • Bra urval av 4K / UHD-video.
  • Du kan ladda ner video till din mobila enhet.
  • Erbjuder en inledande $ 0,99 hyra.
  • Stöder filmer var som helst.

Vad vi inte gillar

  • Det finns ingen särskild app för spelkonsoler.
  • Inga nedladdningar offline för datorn.

Även om den här listan inte ska tolkas som det bästa till det sämsta, får Google Play det andra omnämnandet baserat huvudsakligen på möjligheten att streama sina erbjudanden på ett bredare utbud av enheter än Amazon Instant Video eller Apples iTunes-filmer och tv. Det är lätt att lita på Vudus neutralitet i kriget över vår digitala videolåsbox eftersom de inte har en enhet de försöker trycka på. Googles Android-, Chrome- och Chromecast-plattformar gör dem inte precis Schweiz, men de har spelat trevligt i kriget för våra vardagsrum. Googles filosofi handlar mer om att ge möjlighet att titta på det största utbudet av enheter snarare än att kämpa för plattformsdominans. Google Play erbjuder några titlar i UHD, men dessa titlar är inte markerade i butiken, så det kan vara svårt att veta om någon viss film finns tillgänglig i UHD tills du köper den. Google Play erbjuder en uthyrning på 0,99 USD till nya kunder, så det är värt att kolla in det bara för att spara ett par dollar på en filmkväll. Du kan strömma Google Play på din iPhone, iPad, Android, PC, Roku, många smarta tv-apparater eller via Chromecast. Även om det inte finns en app för spelkonsoler, så länge din XBOX eller Playstation kan öppna YouTube, kan du komma till dina hyror och köp i YouTube-appen. Google Play är inte tillgängligt för Apple TV (ännu?), Men om du har en Apple TV kan du använda YouTube eller AirPlay för att strömma din Google Play-samling.

Apple iTunes

iTunes-logotyp

Vad vi gillar

  • En av de första som erbjuder strömmande video, filmer, TV-program och uthyrning och fortfarande en ledare när det gäller stabilitet och prestanda.
  • Fungerar bra med iOS TV-appen, som låter dig bläddra och välja filmer och program från olika källor tillsammans med din egen digitala samling inklusive Hulu, HBO Now, Starz, etc.
  • Tillåter offline nedladdningar till både PC och mobila enheter.
  • Stöder filmer var som helst.

Vad vi inte gillar

  • Kompatibilitet begränsad till Apples ekosystem (iPhone, iPad, iPod Touch, Apple TV) och Mac-datorer och Windows-baserade maskiner.

Om du äger en iPhone, iPad och Apple TV kan det verka som ett enkelt beslut att handla i iTunes. Som du kan föreställa dig fungerar Apples ekosystem bra tillsammans. TV-appen på Apple TV och iPad sammanför din samling med olika prenumerationstjänster som Hulu och HBO Now, vilket gör det enkelt att surfa efter vad du ska titta på. Du kan också ladda ner filmer till din stationära eller bärbara dator och till din iPhone eller iPad så att du kan njuta av din samling offline. Vad du inte kan göra är att titta på någonting på Android. Eller din Smart TV. Eller den Blu-Ray-spelaren med alla streamingappar. Eller i princip var som helst förutom en dator eller en Apple-enhet. Det räcker för att ge även Apple Watch-ägare några tvivel om huruvida de ska lägga alla dessa ägg i Apples korg. Det finns en Roku-kanal för iTunes-inköp, kallad, lämpligt nog, Apple TV. Apple erbjuder också 4K-streaming. Medan digitala 4K-filmer är dyra jämfört med HD och titlarna är begränsade, om du vill bygga en högkvalitativ filmsamling är det ett absolut måste att ha alternativet. Apple är inte ett dåligt val för dem som älskar sina produkter. Men på ett decennium kan vi alla använda smarta enheter från ett företag som inte ens existerar än. Och kommer vi att kunna ta vår filmsamling med oss? Trots sina begränsningar är Apple toppklass i nästan alla andra kategorier. De erbjuder en fantastisk streamingtjänst, du kan ladda ner dina filmer till vilken enhet som helst som kan spela dem, de har alltid någon typ av affärer på gång, och vad som är bättre, dessa erbjudanden är lätta att hitta tack vare ett ganska anständigt gränssnitt.

Amazon Prime Video

Amazon-logotyp

Vad vi gillar

  • Kopplingen med Amazon Prime-video gör det enkelt att bläddra bland tillgängliga filmer och TV från både Prime och din digitala låsbox.
  • Massor av 4K-titlar.
  • Du kan ladda ner till din mobila enhet för offlinevisning.
  • Stöder filmer var som helst.

Vad vi inte gillar

  • Inga nedladdningar för datorn.
  • Amazon är känt för att inte spela bra med andra.

Amazon Prime innehåller en streamingtjänst i Netflix-stil tillsammans med dess många andra fördelar. Det erbjuder också ett urval av 4K-video och tillåter nedladdningar till mobila enheter för offlinevisning. Amazon spelar inte alltid bra med andra: för en tid skulle det inte sälja Apple TV eller Chromecast, för ingen av enheterna fungerade med sin streamingtjänst. Företaget vände så småningom kursen, och Prime är nu tillgängligt på ett brett utbud av enheter, inklusive Apple TV och Chromecast. Amazon stöder också iOS-enheter, Android-smartphones och surfplattor, Roku, XBOX, PlayStation, PC, de flesta smarta TV-apparater och (naturligtvis) Amazons Fire-enheter, som körs ovanpå Android.

Fler alternativ och vilka företag som ska undvikas

Det finns många företag som tävlar inom detta område som inte kom överst på listan.

FandangoNow brukade vara känt som M-Go.

  • FandangoNow – Tidigare känd som M-Go, är Fandango Now det närmaste på listan över också-rans för att komma till den stora listan. De har samma mängd olika filmer och TV-program som du kan förvänta dig från iTunes och Amazon, du kan titta på dem på enheter som sträcker sig från din Roku till din Android-enhet till din iPhone / iPad till din PC och till och med din XBOX ONE, och de erbjuder en kreditsystem som hjälper dig att tjäna gratis saker. Det är en ledande utmanare att gå tå till tå med Vudu om inte Amazon eller Apple.
  • Microsoft – Den tekniska ledaren som dominerar marknaden för stationära och bärbara datorer har varit ganska sent på spelet när det gäller streaming. Men deras fördröjning är inte anledningen till att de inte gör listan. Bristen på tillgänglighet på iOS, Android, Roku och andra icke-Microsoft-plattformar är en tillräckligt bra anledning att hoppa över att köpa från dem.

Var du inte kan köpa dina filmer och TV-program

Det är bra och bra att lista ut de olika alternativen för din digitala videolåsbox, men hur är det med de företag du bör undvika till varje pris? Uppenbarligen, om du aldrig har hört talas om företaget, borde du inte lita på dem med din filmsamling. Vi har alla hört talas om Apple och Google och Amazon, vilket gör oss bekvämare att göra affärer med dem. Men hur är det med ditt kabelföretag? Det kan verka enkelt att köpa filmer direkt från din kabelleverantör, men det blir verkligen bara en sak som låser dig in i tjänsten. Medan vissa företag erbjuder sätt att se dina inköp efter att du avslutat tjänsten, är det mycket bättre att gå med ett företag som erbjuder mer varaktighet.

Filmer var som helst

Gillar du inte ditt digitala bibliotek kopplat till ett enda företag? Inte heller filmer någonstans. Den stora skillnaden är att Movies Anywhere faktiskt kan göra något åt ​​det. Och den stora överraskningen är att de faktiskt gjorde det. Movies Anywhere låter dig köpa filmer från iTunes, Prime Video, Google Play, Vudu, YouTube, Microsoft, XFINITY, FandangoNOW och Verizon FIOS.