Saltar al contenido

Delar av en e -postadress och de tecken du kan använda i dem

9 de agosto de 2021
4514164700 cba75ff94d o Horia Varlan or at sign made of puzzle pieces on white background 56a28a7d3df78cf7727751ce

Vad man ska veta

  • En e -postadress består av ett användarnamn, en @ tecken och ett domännamn. Den som skapar en e -postadress bestämmer användarnamnet.
  • Domännamnet bestäms av kontots värd eller klient, till exempel Gmail, Yahoo eller Outlook, till exempel gmail.com eller outlook.com.

E -postadresser består av tre grundläggande element: användarnamnet, «at» -tecknet (@) och domännamnet. I den här guiden förklarar vi vad användarnamn och domännamn är och vilka symboler du kan använda i en e -postadress.

Vad är ett användarnamn för e -post?

Användarnamnet identifierar en specifik person eller adress på en domän. Den som anger din e -postadress (du, din skola eller din arbetsgivare) väljer användarnamnet. När du till exempel registrerar dig för ett gratis e -postkonto kan du välja ett eget kreativt användarnamn. Användarnamn som används i professionell kapacitet använder vanligtvis ett standardiserat format. Till exempel kan ett företag använda ditt förnamn, till exempel [email protected]. Detta är vänligt och lätt att komma ihåg. Det ger dig också en viss anonymitet genom att inte avslöja ditt efternamn. Här är några andra professionella användarnamnsalternativ du kan stöta på:

Vad är ett e -postdomännamn?

Domännamnet bestäms av e -postkontots värd eller klient, till exempel Gmail, Yahoo eller Outlook. Det bildar sektionen av en adress efter @ -tecknet, som i @gmail.com, @yahoo.com, eller @outlook.com. För professionella konton är domännamnet vanligtvis namnet på företaget eller organisationen. Domäner på internet följer ett hierarkiskt system. Ett visst antal toppdomäner (inklusive .com, .org, .info och .de) finns, och dessa utgör den sista delen av varje domännamn. Inom varje toppdomän tilldelas anpassade namn till personer och organisationer som ansöker om dem. Domänägaren kan sedan ställa in undernivådomäner fritt för att bilda ett namn som bob.example.com. Om du inte köper din egen domän har du inte mycket att säga om domännamnsdelen av din e -postadress. Så om du skapar en Gmail -adress har du inget annat val än att använda gmail.com som ditt domännamn.

Vilka tecken är tillåtna i e -postadresser?

Det relevanta internetstandarddokumentet, RFC 2822, beskriver vilka tecken som kan användas i en e -postadress. I standardens språkbruk består användarnamnet i ett mejl av ord, separerade med prickar. Ett ord i en e -postadress kallas en «atom» eller citerad sträng. En atom är en sekvens av ASCII -tecken från 33 till 126, där 0 till 31 och 127 är kontrolltecken och 32 är blanksteg. En citerad sträng börjar och slutar med citattecken («). Alla ASCII -tecken från 0 till 177 exklusive citatet och vagnreturen kan placeras mellan citattecken. Backslash -tecken kan också användas i e -postadresser, men de utför ett annat bakåtstrecket citerar vilket tecken som helst och får följande tecken att förlora den speciella betydelse det vanligtvis har i sammanhanget. Om du till exempel vill inkludera ett citattecken i en e -postadress, placerar du ett snedstreck före citattecknet. Du kan använda alla ASCII -alfanumeriska tecken i din e -postadress, liksom alla tecken mellan ASCII 33 och 47. Tecken som inte är tillåtna i en e -postadress inkluderar:

  • Utropstecken (!)
  • Nummerskylt (#)
  • Dollarstecken ($)
  • Procenttecken (%)
  • Ampersand (&)
  • Tilde (~)

Små bokstäver, siffror, streck och understreck är tillåtna i din e-postadress, även om vissa e-postleverantörer skiljer mellan fall i stavningen av en giltig adress.