Saltar al contenido

Double Take: Alternativa E-läsare till Amazons Kindle

25 de julio de 2021
Kobo Aura H20 57acaa583df78cf459b3fed5

När man gick på golvet i Consumer Electronics Show 2010 var det inte möjligt att missa e-bläckläsare. Enheterna kunde ses praktiskt taget överallt, med en mängd tillverkare som stolt pressar sin grej till potentiella köpare och medlemmar i teknikpressen. Dessa inkluderade erbjudanden som sträckte sig från etablerade varumärken som Sony till uppstarts från mindre kända företag som Aluratek och iRiver. Det fanns till och med massor av spänning när det gäller nästa utveckling av enheterna – färgad e-bläck-teknik. Sedan kom Apples iPad ut i april samma år. Inte bara dominerade Steve Jobs ‘skiffer på tablettmarknaden, det reducerade praktiskt taget den fräsande e-läsarsektorn till en eftertanke som plötsligt verkade precis lika pittoreska som e-blacks svartvita skärm. Liksom 3D-tv-apparater, som också var stora samma år på CES, gick segmentet för e-bläckläsare snabbt från hett till inte under de följande åren. Snabbt fram till 2020 och detta en gång så stolta segment av teknikmarknaden är full av gravar av misslyckade ansträngningar. Sony och flera andra företag drog sig helt ur e-läservärlden. Barnes och Noble har emellertid bara minskat sina en gång ambitiösa planer. Numera är Amazon härskare över e-bläckläsarutrymmet trots sitt eget format tack vare Kindle-märkesigenkänning och en välkurerad e-bokaffär. Trots Amazons dominans med sina olika läsare finns det dock fortfarande några alternativ – om än färre – till Kindle-linjen.

Kobo Forma

Kobo har kämpat mot den goda kampen mot marknadsledaren Amazon under en längre tid. Visserligen kämpade varumärket mot Amazons försprång i det digitala bokhandlarutrymmet. Men även om Kobo inte riktigt har den expansiva mindshare som Amazons Kindle-linje har, stackar dess enheter snyggt upp mot konkurrenterna när det gäller hårdvara. Kobo, som hade varit närmast associerat med den nu nedlagda bokhandelskedjan Borders, ägs nu av det japanska konglomeratet Rakuten, som starkt märker sig tillsammans med Kobo-namnet. Kobo-enheter – det finns flera i raden – passerar flera olika prispunkter. Flaggskeppsenheten är Kobo Forma, som levereras i 8 GB och 32 GB varianter. Med en 8-tums 300-PPI-skärm är Forma vattentät enligt IPX8-standarden, vilket innebär att den överlever upp till en timme i 6 fot vatten. E-bläckskärmen stöder en återflyttning på 1440 pixlar-för-1920-pixlar. Det väger bara ett hår under 200 gram och håller i flera veckors användning på sitt 1200 mAh batteri. Kobo-serien erbjuder dock fördelar utöver Kindle. Till att börja med är det mer öppet och stöder fler filformat, inklusive EPUB och till och med Amazons MOBI-format. Om du värdesätter frihet kan det vara en attraktiv försäljningsargument.

Barnes & Noble Nook Glowlight Plus

Nook Glowlight Plus

Precis som Sonys e-läsare var Nook en av de ledande utmanarna för Kindle’s Crown. Och även om Barnes & Noble inte hade de tekniska kotletterna från Sony, hade de fördelen att de hade en egen bokhandel online för att stödja den. När jag tittar tillbaka hade den ursprungliga Nooken ganska bra surr när den kom först ut. Barnes & Noble släppte flera läsare i Nook-linjen, inklusive E Ink-baserade Simple Touch och Glowlight samt några surfplattor baserade på Googles Android-linje. Precis som Sony gav dock Nook i slutändan efterfrågan på marknaden som var mindre än väntat, vilket fick den att misslyckas med att uppfylla sitt ursprungliga löfte på e-bläckläsarens front. Under tiden sopades Nook-tabletterna av iPad-tsunamin på samma sätt som många andra blivande skiffer var. Snabbspolning fram till idag och Barnes & Noble’s Nook-linje är i grunden ett urval av olika Samsung-surfplattor. Barnes & Noble bestämde sig för att uppdatera sin E Ink-läsare med lanseringen av Nook Glowlight Plus i oktober 2015. Från och med våren 2020 är den modellen fortfarande den senaste som erbjuds. Liksom Kindle Voyage och Kobo Glo HD använder Nook Glowlight Plus Carta E-bläcktekniken för sin pekskärmsdisplay. Den har också en 6-tums skärm med en upplösning på 300 punkter per tum. Liksom konkurrenterna har den belysning så att du kan fortsätta läsa under natten. Trots likheterna har Glowlight Plus en viktig försäljningsargument. Denna E Ink-läsare är faktiskt vattentät. Det betyder att du kan ta den med dig till stranden eller vid poolen och ha färre bekymmer om att förstöra enheten om den råkar stänkas av vatten. Det kan också visa EPUB-filer, till skillnad från Amazons Kindle-linje. Men den här läsaren är inte kompatibel med Amazons MOBI-e-bokformat som Kobo är.

Läser på en surfplatta

Bortsett från den interna dynamiken på e-bokmarknaden, är en annan anledning till att den dedikerade marknaden för e-bläckplattor har minskat relaterar till – ja, tabletter. Med tanke på att Nook och Kindle förblir tillgängliga som appar för Android och iOS / iPadOS, får en läsare nytta av programvaran utan att behöva köpa en dedikerad enhet.