Saltar al contenido

Facebooks kryptovaluta måste bevisa sig, säger experter

19 de junio de 2021
GettyImages 1221636480 356fe2832b564246913c326f16dbda8e

Viktiga takeaways

  • Facebook har minskat sina ambitiösa kryptovalutaplaner.
  • Användare kan använda kryptovaluta på webbplatsen i januari.
  • Facebooks digitala plånböcker ägs inte helt av användarna.

Facebook minskar sina ambitiösa planer på att flytta in i kryptovalutasektorn medan användare på plattformen inte visar mycket förtroende för webbplatsens nya tillägg. Mediejätten kommer sannolikt att lansera sitt mindre skala Libra-kryptovalutaprojekt så snart som i januari. Vågen var ursprungligen tänkt att vara en ny valuta som stöds av fiatpengar (en valuta etablerad som pengar av regeringen) och värdepapper (omsättbara finansiella tillgångar).

Vågen kommer nu att fungera som ett stabilt mynt, vilket innebär att det inte fluktuerar i värde eftersom det är knutet till något som den amerikanska dollarn eller en korg med valutor. «Det var bara en tidsfråga innan ett privat företag gick på vägen för sin egen kryptovaluta», berättade Joseph Raczynski, en teknolog och futurist för Thomas Reuters. Lifewire i ett e-postmeddelande. «Jag var väldigt glad över att höra att detta skulle hända förra sommaren, men skeptisk att se hur det skulle gå igenom.»

Vad försöker Facebook göra med kryptovaluta exakt?

Kryptovaluta är den privata branschens helt nya sätt att utbyta värde över internet, sa Raczynski, och Facebook vill utnyttja det. Raczynski har arbetat med kryptovaluta sedan skapandet av Bitcoin 2011 och har till och med skapat sina egna kryptovalutor tidigare. Han sa att den mest tilltalande aspekten av kryptovaluta är säkerheten och användarvänligheten. Tyvärr är kryptokurrency fortfarande bara en idé om framtiden för vissa människor, vilket kan vara en kamp för Facebook eftersom den planerar att starta snart. «Som det mest grundläggande är kryptovaluta representering av värde på Internet,» förklarade Raczynski.

«Det första steget som människor borde känna till är att en kryptovaluta kommer att likna en digital dollar.» «Det var bara en tidsfråga innan ett privat företag gick på vägen för sin egen kryptovaluta.» Facebook planerar att lansera ett enda dollarbackat mynt, och så småningom en plånbok som heter Novi, för att skicka och ta emot Libra-valutor. Digitala plånböcker är krypterade, förklarade Raczynski, så endast användaren skulle ha tillgång till det. Med Novi kan Facebook-användare hantera sina digitala mynt i Facebooks appar, inklusive Messenger, WhatsApp, webbläsare och andra anslutna appar. Med användning av en gemensam valuta tror Raczynski att det kommer att göra barriären för att göra saker mycket lättare att hantera. «Den som använder Facebook runt om i världen kan byta ut sin lokala valuta mot Facebook-valutan», sa han. «Allt du vill köpa, tillhandahållna tjänster eller helt enkelt byta pengar kan hända över hela världen med en enhetlig Facebook-valuta.»

 

Är Facebook-användare redo för Vågen?

Med alla förändringar i Facebooks kryptovalutaplaner kan användare vara skeptiska till dess effektivitet, men ändå kan överklagandet av att enkelt kunna skicka och ta emot pengar digitalt trumfa dessa tvivel. Den sociala mediejätten är inte främmande för att diskutera integritet, så det är bättre att vara beredd att prata om sina planer på att spåra kryptovalutan på sin webbplats. «Facebook är ett blixtstång för kontroverser», säger Raczynski. «Vad de gör eller inte gör med användarnas personuppgifter och spårar användarnas vanor är en konstant i nyheterna och hos de flesta. Det är verkligen en breddning av vad Facebook kan göra för att spåra och spåra vanor och datamönster.»

Facebook-användare använder förmodligen redan digitala plånböcker som PayPal och Venmo, och Facebooks Novi kommer att fungera på samma sätt som dem. Gemensamt för alla är det faktum att plattformarna äger och hanterar användarnas digitala plånböcker.

I den «riktiga» kryptovalutavärlden har användarna full äganderätt till sina digitala plånböcker, som är skyddade av privata nycklar – en allmän adress att dela med vem som helst att göra transaktioner med och en privat som inte ska delas och i huvudsak gör plånboken din. Så även om dina pengar fortfarande skulle vara dina via Facebook: s digitala plånbok, «äger du» inte systemet det körs på. En annan viktig aspekt att notera är att även om Vågen är något mer decentraliserad än ett lands eget monetära system, som den amerikanska dollarn, är det fortfarande centraliserat kring ett antal företag som fungerar som validerare. Även om det kan vara ett bättre system att använda, enligt Raczynski, är det fortfarande mottagligt för hack eftersom det finns relativt små uppsättningar attackpunkter.

Varför är detta viktigt?

Denna nya valuta som Facebook skapar kommer inte att förlita sig på regeringen och kommer istället att stödjas av en omfattande portfölj av företag, inklusive de i Libra Association. «De har utvecklat en styrning där megaföretag driver datornoder / servrar som verifierar transaktioner mellan människor eller företag,» sa Raczynski. «I konceptet liknar det nu vad Bitcoin etablerade för 11 år sedan. Endast Facebook drivs av uppemot 100 företag och deras servrar, snarare än tiotusentals datorer som inte påverkas av dessa privata företag.» I en inte alltför avlägsen framtid, sade Raczynski, kommer alla tillgångar som människor har att representeras av en kryptovaluta, från bilar till fastigheter och bortom. Denna räckvidd kan också hjälpa människor runt om i världen som inte har tillgång till fysiska banker.

«Allt du vill köpa, tillhandahållna tjänster eller helt enkelt byta pengar kan hända över hela världen med en enhetlig Facebook-valuta.» «Det finns få saker som kommer att vara lika teknologiskt omvandlande i världen som kryptovaluta under de kommande tio åren», säger Raczynski. «Jag är mest upphetsad över hur det har potential att hjälpa obankrade, och [help] människor som bor i utvecklingsländer stiger upp och tar ägande av sina egna tillgångar och bygger rikedom. «Trots Raczynskis förtroende för kryptovalutans tillväxtbana under det kommande decenniet kommer människor att behöva lära sig mer om krypto för att tro att det är en riktig användning av den på Facebook precis som onlineshopping väckte mycket skepsis över hela världen när det först blev verklighet. Det är dock på Facebook för att bevisa.