Saltar al contenido

Spotlight på TikTok avslöjar farorna med tonåringars tittarvanor

6 de julio de 2023
GettyImages 1263681818 3d6088fd5f79485384b10eb6af8310c5

Viktiga takeaways

  • Amerikanska tonåringar ökar sin skärmtid.
  • TikTok har 100 miljoner användare i USA.
  • Socioekonomisk status återspeglas.

TikToks pågående juridiska strid med Trump-administrationen har satt den mobila videoplattformen i det globala rampljuset och avslöjat en förändring i hur unga människor världen över får sin underhållning. Trump förbjöd i praktiken plattformen från att verka i USA i en verkställande order och det kinesiska företaget lämnade in en federal stämningsansökan som svar. TikToks vd Kevin Mayer tillkännagav denna vecka sin avgång i ett uttalande och sa att den politiska miljön har «väldigt förändrats». «Under de senaste veckorna, eftersom den politiska miljön har förändrats kraftigt, har jag gjort betydande reflektioner över vad företagens strukturella förändringar kommer att kräva, och vad det betyder för den globala roll som jag skrev på mig för», sa han i ett uttalande. Den ytterligare granskningen av TikTok och andra sociala medieplattformar har understrukit en oroande trend i amerikanska tonåringars tittarvanor.

Screen Society

TikToks publik lutar åt den yngre sidan – 60 procent av amerikanska TikTok-användare är mellan 16 och 24 år, och mer än en tredjedel är under 14. Amerikanska tonåringar spenderar i genomsnitt sju timmar och 22 minuter på sina telefoner varje dag, och interpoleringar – åldrarna 8 till 12 – är inte långt efter, de spenderar fyra timmar och 44 minuter dagligen, enligt en rapport från Common Sense Media, en ideell organisation som främjar säker teknik och media för barn. Rapporten visar att videotittandet på nätet ökar. Jämfört med tonåringar 2015 tittar nu mer än dubbelt så många unga på videor varje dag, och den genomsnittliga tiden för att titta har ungefär fördubblats, enligt rapporten. Detta är säkert en anledning till föräldrars oro.

Kvalitet över kvantitet

Rapportförfattaren Michael Robb noterar dock att föräldrar bör oroa sig mindre för hur mycket tid deras tonåringar spenderar online och istället fokusera på kvaliteten på innehållet. «All skärmanvändning är inte lika, speciellt i en tid då andra vägar för anslutning och lärande är avstängda», skrev Robb i rapporten. Han sa att digitala medier kan användas som ett «socialt skyddsnät» för ungdomar att interagera med vänner och knyta an till familjemedlemmar som de inte kan se personligen.

Ekonomiska frågor

Rapporten fann också att ett barns socioekonomiska status spelar en roll för deras mentala hälsa och förmåga att interagera med teknik. Barn med lägre socioekonomisk status har mindre stöd från föräldrar när det kommer till att navigera i onlinevärlden. «Våra mest utsatta ungdomar, särskilt de som är svarta eller kommer från hushåll med lägre inkomster, kan inte på ett tillförlitligt sätt få tillgång till och få stöd», sa Robb.

Fångad i korselden

I en politiskt laddad konvergens av geopolitik och underhållning fångas 100 miljoner amerikanska tonåringar och unga vuxna TikTok-användare i korselden mellan USA och Kina. Ondreaz Lopez, en TikTok-skapare med 18 miljoner följare, skrev på TikTok att han skulle flytta sitt fokus till andra plattformar om TikTok förbjuds. «Om den här appen är borta, var det kul som du kan se här,» skrev Lopez nedan ett montage av några av sina tidigare videor. «Festen är dock inte över», tillade han och uppmuntrade sina följare att titta på hans andra konton på sociala medier.

TikTok-appen visas på en Apple iPhone

Melissa Narvaez, VD och digitala chef för MPulse Communications, säger att innehållsproducenterna skulle drabbas mest av ett förbud. «Innehållsproducenter använder TikTok som ett sätt att generera intäkter under en tid då Generation Z är isolerad genom pandemin. TikTok låter dem växa sitt varumärke och vara kreativa med ett annat medium, som artister. Visuellt innehållsproducenter behöver flera medier för att producera sin konst”, sa hon till Lifewire i ett mejl. Skapare kan förlora följare i blandningen av att flytta från TikTok till vilken plattform som helst som ersätter den.

Populära anslutningar

Om förbudet håller i sig kommer miljontals användare att förlora kopplingen till en ny generation unga kändisar i sociala medier, som Charli D’Amelio, Zach King, Ariel Martin, Jannat Rahmani och Chase Hudson. D’Amelio är en TikTok-superstjärna med 82,9 miljoner följare. King (48,6M) ligger tvåa, följt av Martin (34,6M), Rahmani (28,1M) och Hudson (23,8M).

Charli D'Amelio (charlidamelio) TikTok-sida

Flera av de främsta TikTok-stjärnorna är en del av Hype House, ett kollektiv av innehållsproducenter som bor och filmar från samma plats i Los Angeles. När det här problemet går framåt finns det flera rörliga delar att övervaka. Kommer administrationen att tvinga fram en försäljning eller stänga av TikTok i USA? Kommer en ökad tid på skärmar att vara skadlig för amerikanska tonåringar? Kommer de nya unga megastjärnorna i sociala medier att behöva hitta en ny plattform? Håll utkik efter svaren.