Saltar al contenido

Felkod 0xc000000f: Vad det betyder och hur man åtgärdar det

18 de julio de 2021
error code 0xc000000f featured baefcd69772f40bd9610c4fbec4c5fec

Ett 0xc000000f-felkodmeddelande i Windows 10, Windows 8 och Windows 7 visas vanligtvis efter en operativsystemuppdatering eller efter installationen av ett nytt program. Det kan se ut som följande:

 • Fil: Windows system32 winload.exe Felkod: 0xc000000f

Fel 0xc000000f visas nästan alltid efter att en Windows-dator har startat om eller efter en omstart som ett sätt att informera användaren om att Windows-operativsystemet inte kunde slutföra uppstarten.

Orsak till felkod 0xc000000f

Ett Windows misslyckades med att starta 0xc00000f felmeddelande är vanligtvis resultatet av en skadad fil, en skadad enhet eller en infektion med skadlig kod eller virus. Felaktiga eller förskjutna kablar har också varit kända för att orsaka att felkodmeddelandet 0xc00000f visas eftersom dessa kablar kan störa systemets förmåga att få tillgång till viktiga filer ordentligt.

Hur du åtgärdar felkod 0xc000000f

Det här tekniska problemet har varit känt för att påverka både 32-bitars och 64-bitarsversioner av operativsystemen Windows 10, Windows 8 och Windows 7. Flera lösningar har varit kända för att fixa det och få enheter att fungera ordentligt igen.

 1. Följ instruktionerna på skärmen. Vanligtvis åtföljs en 0xc00000f-felkod av några användbara tips för att reparera din Windows-enhet eller starta om den. Om enheten inte svarar, fungerar de föreslagna tipsen inte, eller om du inte får några systemtips, fortsätt till nästa steg.

 2. Utför en mjuk återställning. Håll ned kraft på Windows-enheten i minst 10 sekunder. När enheten har stängts av väntar du några sekunder och trycker sedan på knappen en gång till för att slå på den. Detta är ett enkelt knep men kan ofta fixa tillfälliga fel eller fel. Om du får din Windows-enhet att fungera igen, gör en systemuppdatering som kan reparera skadade filer och förhindra att denna situation uppstår igen. Du kanske också vill utföra en felkontroll på varje enhet.

 3. Ta bort eventuella externa enheter. Detta har varit känt för att fixa felkoden 0xc00000f ibland. Stäng av Windows-enheten, koppla bort eventuella externa hårddiskar och slå sedan på enheten igen. Du kanske också vill ta bort alla anslutna USB-lagringsenheter.

 4. Ta bort alla enheter och tillbehör. Att ta bort anslutna möss, webbkameror och andra elektroniska enheter från din dator och utföra en omstart kan också lösa problemet. Om du anslöt din Xbox One-kontroller eller en annan videospelkontroll till datorn, tar du bort kontrollenheten genom att koppla bort kablarna och ta bort eventuella donglar som används för att ansluta kontrollerna. Se till att din Windows-dator eller surfplatta är helt avstängd och inte i viloläge innan du kopplar bort någon hårdvara.

 5. Utför en kraftavstängning. En kraftavstängning är som en starkare omstart för Microsoft Surface-serien av produkter som ofta kan fixa en buggy Surface-enhet när en vanlig omstart eller avstängning inte fungerar. För de senaste modellerna Surface Pro, Surface Laptop, Surface Book 2 och Surface Go utförs en kraftavstängning genom att hålla ned strömbrytaren i 20 sekunder tills Windows-logotypen blinkar. Metoden kan skilja sig från andra Surface-modeller.

 6. Kontrollera om kablarna är felaktiga. Om du har en Windows-dator som kan öppnas stänger du av den helt och kopplar bort den från alla strömkällor. Öppna sedan den och titta på ledningarna. Se till att kablarna sitter ordentligt fast och om några visar slitage, byt ut kablarna. Använd inte rengöringsmedel eller annan vätska när du rengör ledningarna eller andra inre delar på din dator. Använd istället en torr trasa. Vissa Windows-enheter, till exempel Surface-produkter, kan inte öppnas. Att försöka öppna en Surface kan ogiltigförklara din garanti. Stationära datorer är vanligtvis bra för inspektion, men det är bäst att kontrollera användarhandboken och garantipapper innan du gör några fysiska förändringar.

 7. Uppdatera din PC. Om du försökte allt annat och du inte kan bli av med 0xc000000f-felmeddelandet kan uppdateringen av datorn göra tricket. Denna process installerar om Windows-operativsystemet om men berör inte dina installerade program eller sparade filer. Det här alternativet är tillgängligt via menyn Avancerade startalternativ på den döda blå skärmen. Välj Felsök > Återställ den här datorn > Uppdatera din PC.

 8. Återställ din dator. Återställa en Windows-dator bör vara den sista utvägen eftersom det raderar allt på enheten och återställer det som det var när du först fick det. Alternativet Återställ din dator finns också inom återställningsalternativen för avancerade startalternativ och finns i Felsök > Återställ den här datorn > Återställ din dator. När du använder en molnlagringstjänst som OneDrive eller Google Drive kan filerna som du har sparat till dessa tjänster laddas ned igen efter att återställningen är klar. På samma sätt kan alla appar eller media som köpts från Microsoft Store eller andra onlinebutiker också laddas ned igen.

 9. Installera om Windows 10 från installationsmediet. Ett installationsmedium för Windows 10 är ett officiellt Microsoft-program som kan laddas ner till en USB-enhet eller DVD och används för att installera om Windows 10-operativsystemet på en skadad dator eller en ny enhet. Filerna kan laddas ner från installationssidan för Windows 10 på den officiella Microsofts webbplats. Om du upplever den döda blå skärmen, ladda ner och skapa installationsmediet för Windows 10 på en kompis eller familjemedlems dator. Du kan också skapa en Windows 8-återställningsenhet om du använder det operativsystemet. När du väl har skapat sätter du in den som innehåller installationsmediet för Windows 10 i den drabbade datorn. Starta sedan om datorn och den ska starta upp till data på enheten. När du väl är laddad väljer du Installera Windows och följ stegen för att installera om operativsystemet Windows 10.

 10. Kontakta kundsupport. Om inget av dessa tips fungerar, eller om du inte kan prova dessa korrigeringar på grund av att menyn eller systemet för avancerade startalternativ inte svarar, ring den officiella kundsupporten för tillverkaren av din Windows-enhet. Även om detta kan vara frustrerande, är det viktigt att komma ihåg att om din garanti är giltig kan du kanske få en ersättare gratis, eller åtminstone en rabatt.