Saltar al contenido

Förklara SMS och dess begränsningar

16 de julio de 2021
fingertexting MongkoiNitirojsakul EYEEm Getty 5a2c48fbec2f640037798eab

SMS står för Kort meddelandetjänst och används genomgående runt om i världen. Under 2010 skickades över 6 biljoner SMS-texter, vilket motsvarade cirka 193 000 SMS per sekund. (Detta antal tredubblades från 2007, vilket bara uppgick till 1,8 biljoner.) År 2017 årtusenden ensam skickade och tog emot nästan 4000 texter varje månad. Tjänsten möjliggör att korta textmeddelanden skickas från en mobiltelefon till en annan eller från internet till en mobiltelefon. Vissa mobiloperatörer stöder till och med att skicka SMS till fasta telefoner, men det använder en annan tjänst mellan de två så att texten kan konverteras till röst för att kunna talas via telefon. SMS började med support bara för GSM-telefoner innan de senare stödde andra mobila tekniker som CDMA och Digital AMPS. SMS är mycket billigt i de flesta delar av världen. I själva verket beräknades kostnaden för att skicka ett SMS i Australien 2015 till bara $ 0,00016. Medan huvuddelen av en mobiltelefonräkning vanligtvis är dess röstminuter eller dataanvändning ingår textmeddelanden antingen i röstplanen eller läggs till som en extra kostnad. Men medan SMS är ganska billigt i det stora schemat av saker, har det sina nackdelar, vilket är anledningen till att sms-appar blir alltmer populära. SMS kallas ofta för sms, skicka sms eller sms. Det uttalas som ess-em-ess.

Vilka är gränserna för SMS-meddelanden?

Till att börja med kräver SMS-meddelanden en mobiltelefontjänst, vilket kan vara väldigt irriterande när du inte har det. Även om du har en fullständig Wi-Fi-anslutning hemma, i skolan eller på jobbet, men ingen celltjänst, kan du inte skicka ett vanligt SMS. SMS är vanligtvis lägre på prioritetslistan än annan trafik som röst. Det har visat sig att cirka 1-5 procent av alla SMS-meddelanden faktiskt går förlorade även när ingenting är till synes fel. Detta ifrågasätter tillförlitligheten hos tjänsten som helhet. För att lägga till denna osäkerhet rapporterar vissa implementeringar av SMS inte om texten lästes eller ens när den levererades. Det finns också en begränsning av tecken (mellan 70 och 160) som beror på SMS-språket. Detta beror på en 1.120-bitars begränsning i SMS-standarden. Språk som engelska, franska och spanska använder GSM-kodning (7 bitar / tecken) och uppnår därför en max teckenbegränsning på 160. Andra som använder UTF-kodningar som kinesiska eller japanska är begränsade till 70 tecken (den använder 16 bitar / tecken) Om en SMS-text har mer än maximalt tillåtna tecken (inklusive mellanslag), den är uppdelad i flera meddelanden när den når mottagaren. GSM-kodade meddelanden delas upp i 153 teckenbitar (de återstående sju tecknen används för segmentering och sammanfogad information). Långa UTF-meddelanden är uppdelade i 67 tecken (med bara tre tecken som används för segmentering). MMS, som ofta används för att skicka bilder, sträcker sig på SMS och möjliggör längre innehållslängder.

SMS-alternativ och bortgång av SMS-meddelanden

För att bekämpa dessa begränsningar och ge användarna fler funktioner har många sms-appar dykt upp genom åren. Istället för att betala för ett SMS och möta alla dess nackdelar kan du ladda ner en gratis app på din telefon för att skicka text, videor, bilder, filer och ringa ljud eller videosamtal, även om du har noll tjänster och bara använder Wi-Fi. Fi.

Facebook Messenger.
Några exempel inkluderar WhatsApp, Facebook Messenger och Snapchat. Alla dessa appar stöder inte bara lästa och levererade kvitton utan även internetsamtal, meddelanden som inte är uppdelade, bilder och videor. Dessa appar är desto mer populära nu när Wi-Fi är tillgängligt i princip alla byggnader. Du behöver inte oroa dig för att ha mobiltelefontjänster hemma eftersom du fortfarande kan skicka sms till de flesta med dessa SMS-alternativ, så länge de också använder appen. Vissa telefoner har inbyggda SMS-alternativ som Apples iMessage-tjänst som skickar texter över internet. Det fungerar även på iPads och iPod touch som inte har någon mobil meddelandeplan alls. Kom ihåg att appar som de som nämns ovan skickar meddelanden över internet och att använda mobildata inte är gratis om du naturligtvis inte har en obegränsad plan. Det kan verka som att SMS bara är användbart för enkel textning fram och tillbaka med en vän, men det finns ett par andra stora områden där SMS ses.

Marknadsföring

Mobil marknadsföring använder också SMS, som att marknadsföra nya produkter, erbjudanden eller specialerbjudanden från ett företag. Dess framgång kan bidra till hur enkelt det är att ta emot och läsa textmeddelanden, varför mobilmarknadsindustrin sägs vara värt cirka 100 miljarder dollar från och med 2014.

Pengarhantering

Ibland kan du till och med använda SMS för att skicka pengar till människor. Det liknar att använda e-post med PayPal men istället identifierar användaren med deras telefonnummer. Ett exempel är Cash App (tidigare Square Cash).

SMS-meddelandesäkerhet

Tvåfaktorautentisering

SMS används också av vissa tjänster för mottagning av tvåfaktorautentiseringskoder. Det här är koder som skickas till användarens telefon vid begäran om att logga in på sitt användarkonto (som på deras bankwebbplats) för att verifiera att användaren är den de säger sig vara. Ett SMS innehåller en slumpmässig kod som användaren måste ange inloggningssidan med sitt lösenord innan de kan logga in. FAQ

 • Hur länge kan textmeddelanden vara på iPhone?

  Det finns ingen teckenbegränsning när du skickar ett meddelande till andra iPhone-användare. När du skickar textmeddelanden till Android-användare är gränsen 160 tecken.

 • Kan telefonföretag dela mina sms?

  Telefonföretag delar endast textmeddelanden om de har ett domstolsbeslut att göra det. Alla operatörer lagrar textmeddelanden på sina servrar under en viss tid innan de raderas permanent. Under den tiden kan din operatör dela dina texter om det krävs enligt lag som en del av en brottsutredning.

 • Kan mitt telefonföretag återställa raderade texter?

  Antagligen inte. Medan raderade meddelanden finns kvar på din operatörs servrar ett tag kommer de flesta företag inte att återställa raderade texter. Lyckligtvis finns det sätt att säkerhetskopiera dina textmeddelanden.

 • Hur kontrollerar jag hur många texter jag har skickat på Android?

  Det beror på din operatör. Kontakta din operatör för att ta reda på om de har ett telefonnummer som du kan ringa eller sms för att få information om ditt SMS och dataanvändning.