Saltar al contenido

Förstå zoomlinser

30 de octubre de 2022
185267882 5804eb933df78cbc2881728e

Tillverkare gillar att försöka göra saker enkelt för dig när du handlar efter en digitalkamera, särskilt genom att lyfta fram vissa mått på deras modeller, som stora megapixelmängder och stora LCD-skärmstorlekar. Sådana siffror berättar dock inte alltid hela historien, särskilt när man tittar på zoomobjektiv på en digitalkamera. Tillverkare mäter zoomkapaciteten hos digitalkameror i två konfigurationer: optisk zoom eller digital zoom. Det är viktigt att förstå zoomobjektivet eftersom de två typerna av zoomar är väldigt olika varandra. I kampen om optisk zoom vs digital zoom är bara en – optisk zoom – konsekvent användbar för fotografer. Med de flesta digitalkameror rör sig zoomlinsen utåt när den används och sträcker sig från kamerahuset. Vissa digitalkameror skapar dock zoomen samtidigt som de justerar bildstorleken i kamerahuset. Fortsätt läsa för att hitta mer information som kan hjälpa dig att förstå kamerans zoomobjektiv bättre.

Optisk zoom

Optisk zoom mäter den faktiska ökningen av objektivets brännvidd. Brännvidd är avståndet mellan linsens mitt och bildsensorn. Genom att flytta objektivet längre från bildsensorn inuti kamerahuset ökar zoomen eftersom en mindre del av scenen träffar bildsensorn, vilket resulterar i förstoring. När du använder optisk zoom kommer vissa digitalkameror att ha en jämn zoom, vilket innebär att du kan stanna när som helst längs hela zoomlängden för en partiell zoom. Vissa digitalkameror kommer att använda distinkta stopp längs zoomens längd, vilket vanligtvis begränsar dig till mellan fyra och sju partiella zoompositioner.

Digital zoom

Den digitala zoommätningen på en digitalkamera, rent ut sagt, är värdelös under de flesta fotograferingsförhållanden. Digital zoom är en teknik där kameran tar fotot och sedan beskär och förstorar det för att skapa en konstgjord närbild. Denna process kräver förstoring eller borttagning av enskilda pixlar, vilket kan orsaka försämring av bildkvaliteten. För det mesta kan du utföra funktioner som motsvarar en digital zoom med fotoredigeringsprogram på din dator efter att du tagit bilden. Om du inte har tid för eller tillgång till redigeringsprogram kan du använda digital zoom för att fotografera med hög upplösning och sedan skapa en konstgjord närbild genom att ta bort pixlar och beskära bilden till en lägre upplösning som fortfarande uppfyller dina behov . Uppenbarligen är användbarheten av digital zoom begränsad till vissa omständigheter.

Förstå zoommätning

När man tittar på specifikationer för en digitalkamera, är både de optiska och digitala zoommåtten listade som ett nummer och ett «X», till exempel 3X eller 10X. Ett större antal betyder en starkare förstoringsförmåga. Tänk på att inte alla kamerors «10X» optiska zoommått är detsamma. Tillverkarna mäter den optiska zoomen från den ena ytterligheten av objektivets kapacitet till den andra. Med andra ord är «multiplikatorn» skillnaden mellan linsens minsta och största brännviddsmått. Till exempel, om ett 10X optisk zoomobjektiv på en digitalkamera har en minsta brännvidd på 35 mm, skulle kameran ha en maximal brännvidd på 350 mm. Men om digitalkameran erbjuder ytterligare vidvinkelfunktioner och har en minsta 28 mm-ekvivalens, skulle den 10X optiska zoomen bara ha en maximal brännvidd på 280 mm. Brännvidden bör anges i kamerans specifikationer, vanligtvis i ett format som liknar «35 mm film motsvarande: 28 mm-280 mm.» I de flesta fall anses en 50 mm-linsmätning som «normal», utan förstoring och ingen vidvinkelkapacitet. När du försöker jämföra det totala zoomomfånget för ett visst objektiv är det viktigt att du jämför 35 mm-filmekvivalenten nummer från lins till lins. Vissa tillverkare publicerar det exakta brännviddsintervallet tillsammans med 35 mm motsvarande nummer, så det kan vara lite förvirrande om du inte tittar på rätt siffra.

Utbytbara linser

Digitalkameror riktade till nybörjare och medelanvändare erbjuder vanligtvis bara ett inbyggt objektiv. De flesta digitala SLR-kameror (DSLR) kan dock använda utbytbara objektiv. Med en DSLR, om ditt första objektiv inte har de vidvinkel- eller zoommöjligheter du vill ha, kan du köpa ytterligare objektiv som ger mer zoom eller bättre vidvinkelalternativ. DSLR-kameror är dyrare än peka-och-skjut-modellerna, och de är vanligtvis riktade till mellanliggande eller avancerade fotografer. De flesta DSLR-objektiv kommer inte att ha ett «X»-nummer för en zoommätning. Istället kommer brännvidden bara att listas, ofta som en del av namnet på DSLR-objektivet. DIL-kameror (digital interchangeable lens) som är spegellösa interchangeable lens-kameror (ILC), använder också objektiv som är listade efter deras brännvidd, snarare än ett X-zoomnummer. Med en kamera med utbytbara objektiv kan du själv beräkna den optiska zoommätningen genom att använda en enkel matematisk formel. Ta den maximala brännvidden som det utbytbara zoomobjektivet kan uppnå, säg 300 mm, och dela den med den minsta brännvidden, säg 50 mm. I det här exemplet skulle motsvarande optiska zoommått vara 6X.

Några nackdelar med zoomobjektiv

Även om det är önskvärt för många fotografer att välja en peka-och-skjut-kamera med en stor optisk zoomlins, har det ibland några mindre nackdelar.

  • Ljud: Vissa billiga kameror på nybörjarnivå lider av lägre bildkvalitet på grund av brus när objektivet förlängs till maximal zoomförmåga. Digitalkamerabrus är en uppsättning herrelösa pixlar som inte spelas in korrekt, vanligtvis som lila kanter på ett foto.
  • Nåldämpning: Maximal zoom orsakar också ibland nåldämpning, vilket är en förvrängning där bildens vänstra och högra kanter verkar sträckta. Horisontella linjer verkar något böjda mot mitten av ramen. Återigen, detta problem är vanligtvis begränsat till billiga kameror på nybörjarnivå med stora zoomobjektiv.
  • Långsammare slutarsvarstid: När du använder den maximala zoomförstoringen blir slutarsvarstiden ibland långsammare, vilket kan orsaka suddiga bilder. Du kan också missa ett spontant foto på grund av den långsammare slutarresponsen. Det tar helt enkelt längre tid för digitalkameran att fokusera på bilden med maximal zoominställning, vilket förklarar den långsammare slutarens svarstid. Sådana problem förstoras när du fotograferar med maximal zoom i svagt ljus.
  • Kräver stativ: Användning av ett långt zoomobjektiv kan orsaka ökad kameraskakning. Vissa digitalkameror kan åtgärda detta problem genom bildstabilisering. Du kan också använda ett stativ för att förhindra suddiga bilder från kameraskakningar.

Låt dig inte luras

När man lyfter fram specifikationerna för sina produkter kommer vissa tillverkare att kombinera digital zoom och optisk zoom, vilket gör att de kan visa upp ett stort kombinerat zoomnummer på framsidan av lådan. Du behöver dock bara titta på det optiska zoomnumret, som kan finnas i ett hörn på baksidan av lådan, tillsammans med en mängd andra specifikationsnummer. Du kanske måste leta lite för att hitta den optiska zoommätningen för en viss modell. När det gäller zoomobjektiv för digitalkameror lönar det sig att läsa det finstilta. Förstå zoomobjektivet så får du ut det mesta av ditt köp av digitalkamera.