Saltar al contenido

Säkerhet med en kamera

29 de junio de 2023
Keeping safe with a camera 568401db3df78ccc15ceccb9 a56624fbf78e4a7c8b46fd4c9cd8c18b

Håll dig själv och din utrustning säkra på din nästa fotografering genom att planera i förväg för att minimera riskerna för din säkerhet.

Personlig säkerhet

Äventyra aldrig ditt välbefinnande för ett skott. Följ vanliga säkerhetsföreskrifter:

 • Öva situationsmedvetenhet. Var uppmärksam på din omgivning, särskilt i högriskområden som isolerade landområden och livliga stadsområden. Var medveten om människorna runt omkring dig och inventera ställen du kan gå för att vara säker om du känner dig obekväm. Lyssna på dina instinkter om du har en dålig känsla för en miljö.
 • Använd lämpliga filter – och inte sökaren – när du fotograferar mot solen. Dina ögon är känsligare för direkt solljus än du tror. När du skjuter mot den stora gula kulan, använd skärmen och håll ansiktet och ögonen skuggade.
 • Använd remmen, men var försiktig så att den inte fastnar. En väldesignad rem räddar din kamera från att tappas, men remmen kan fastna i en gren, ett rör eller någon annan fara när du fotograferar i trånga utrymmen. Håll det så hårt du kan; det är en säkerhetsfunktion, inte en modeaccessoar.
 • Använd inte kameran när du är på resande fot. Att skjuta medan du går ökar dina chanser att snubbla över något eller till och med stöta på en person eller ett föremål. Skjut bara när du står stilla.
 • Använd stativ när det är möjligt. Inte bara kommer du att få bättre bilder, utan ett stativ tvingar dig att ställa in ditt skott på en plats där du är mindre benägen att skada dig själv. När allt kommer omkring, om du litar på ditt stativ, är det mindre troligt att du hänger från en trädgren för att rama in en scen.

Ämnessäkerhet

Ingen livräddare i tjänst - vattensäkerhet och tvillingar

Om någon eller något är tillräckligt bra för att fånga genom objektivet, är motivet tillräckligt bra för att vara säkert i samband med din fotografering:

 • Tillåt eller uppmuntra inte människor att göra dumma stunts bara för skottets skull. Roliga actionbilder är intressanta, men som fotograf är du etiskt skyldig att se till att dina motiv inte utsätter sig själva för risker. Säg bara nej till amatörer som utför stunts och människor som sätter sig själva i fara.
 • Hjälp försökspersoner att hålla sig medvetna om sin omgivning. När människor fotograferas ägnar de ofta all sin uppmärksamhet åt kameran istället för hinder som grenar, bilar, hinder etc. De kanske inte heller tittar efter sin utrustning om de har lagt den åt sidan för fotograferingen.
 • Använd ett teleobjektiv för att ge vilda djur och kulturlämningar lämpligt utrymme. Öva en respektfull, lämna inga spår av fotografering genom att hålla dig borta från vilda djur och känsliga natur- och kulturegenskaper. Att använda ett teleobjektiv ovanpå ett stativ ger vanligtvis bättre bilder än att komma nära ett vilda djur.

DSLR-kamera skyddad av fleecebalaclava

Säkerhet för redskap

Håll din utrustning i toppform med förebyggande underhåll och skydd mot miljöutmaningar:

 • Förvara inte din utrustning någonstans där den kan skadas eller bli stulen. Ha alltid dina saker med dig, eller inom räckhåll.
 • Observera kamerans normala driftstemperaturer. Drift i extrema temperaturer kommer inte bara att skada känslig elektronik och motorer, utan att snabbt flytta mellan extrema temperaturer kan också introducera intern kondens i kroppen eller linserna som i bästa fall påverkar bildkvaliteten negativt och i värsta fall förstör utrustningen. Flytta inte mellan mycket kalla och mycket varma temperaturer snabbt; Ge istället din utrustning en chans att värma upp eller svalna gradvis för att undvika fuktproblem.

Kondens på kameralinsen

 • Se upp för överdriven värme. Om kamerahuset eller batteriet känns ovanligt varmt, sluta använda och ta med den defekta enheten till en auktoriserad verkstad för diagnos och reparation.
 • Följ tillverkarens instruktioner angående självreparationer. Vissa delar av kamerorna kan underhållas av användaren och vissa är det inte. Använd ett auktoriserat reparationscenter för att undvika garantiproblem och undvika ytterligare skador på din kamera.
 • Kassera läckande batterier ordentligt. Om ett batteri läcker, ta det till ett auktoriserat batteriavfallscenter. Fortsätt inte att använda det; du kommer att förstöra din kamera. Likaså, släng det inte bara i papperskorgen; det anses vara giftigt avfall.
 • Använd remmen. Kameror levereras med remmar för att skydda dem från att tappas. Sätt alltid remmen runt halsen, lika religiöst som om det vore bilbältet i din bil.
 • Köp skyddsväskor eller fodral: Minimera stötskador genom att förvara din utrustning i väskor eller fodral som inte bara håller vatten ute utan också förhindrar stötskador på din känsliga utrustning.