Saltar al contenido

Hur du hanterar dina teckensnitt i Windows

16 de julio de 2021
lexie janney q xMu61sntM unsplash d70565c0ddcb4ba6a9c69888ff044934

Oavsett om du installerar dem själv eller vissa program installerar dem automatiskt, någon gång kan du hitta dig själv med alltför många teckensnitt. Teckensnittsöverbelastning kan sakta ner din dator eller få den att fungera felaktigt. Inom vissa program kan det bli tråkigt eller till och med omöjligt att hitta det typsnitt du behöver bland de hundratals som visas i menyerna för val av typsnitt. Instruktioner och information i den här artikeln gäller Windows 10, Windows 8 och Windows 7.

Hur många teckensnitt är för många?

När du inte längre kan installera fler teckensnitt har du definitivt för många. Som en allmän tumregel kan du förvänta dig att stöta på installationsproblem med 800-1000 eller fler installerade teckensnitt. I praktiken kommer du förmodligen att stöta på systemavmattningar med färre teckensnitt. Det finns inget magiskt nummer. Det maximala antalet teckensnitt kommer att variera från system till system på grund av hur Windows systemregister fungerar. Det finns en registernyckel i Windows som innehåller namnen på alla installerade TrueType-teckensnitt och sökvägarna till dessa teckensnitt. Denna registernyckel har en storleksgräns. När gränsen nås kan du inte längre installera fler teckensnitt. Om alla dina teckensnitt har mycket korta namn kan du installera fler teckensnitt än om de alla hade mycket långa namn. Men «för många» är mer än bara en begränsning av operativsystemet. Vill du verkligen bläddra igenom en lista med 700 eller till och med 500 teckensnitt från dina program? För bästa prestanda och enkel användning är det bra att begränsa installerade teckensnitt till färre än 500, kanske så få som 200 om du använder en teckensnittshanterare enligt beskrivningen nedan.

Ta bort de du inte vill ha

Det finns vissa teckensnitt som krävs av ditt operativsystem och specifika program som bör finnas. Typsnitt som du använder dag in och dag ut bör också finnas kvar. Innan du börjar ta bort teckensnitt från Windows Font-mapp, se till att du sparar en kopia av det teckensnittet om du upptäcker att du verkligen vill ha det eller att ett av dina program kräver det.

Men jag vill ha alla mina typsnitt!

Tål inte att dela med dina teckensnitt men Windows är överbelastat? Du behöver en fonthanterare. En teckensnittshanterare förenklar processen för installation och avinstallation av teckensnitt och låter dig bläddra i hela samlingen – även avinstallerade teckensnitt. Vissa har funktioner för att skriva ut prover, automatisk teckensnittsaktivering eller rensa korrupta teckensnitt. Förutom att surfa på teckensnitt kan du skapa program som Adobe Type Manager eller Bitstream Font Navigator för att skapa teckensnittsgrupper eller uppsättningar. Du kan installera och avinstallera dessa teckensnittsgrupper när du behöver dem för ett visst projekt. Dina kärnor eller mest använda teckensnitt är alltid installerade men alla dina andra favoriter är undanstoppade redo att användas med ett ögonblicks varsel. Detta ger dig tillgång till 1000 teckensnitt samtidigt som ditt system fungerar smidigt med ett hanterbart antal installerade teckensnitt.