Saltar al contenido

Hur du installerar om programvara på rätt sätt i Windows

27 de julio de 2021
stack of dvds your personal camera obscura moment getty images 56a6f9e75f9b58b7d0e5cc85

Ominstallation av ett program är ett av de mer grundläggande felsökningsstegen som är tillgängliga för alla datoranvändare efter att ha försökt att reparera Windows-problem automatiskt, men det är ofta ett förbises steg när man försöker lösa ett programvaruproblem. Genom att installera om en programvarutitel, vare sig det är ett produktivitetsverktyg, ett spel eller något däremellan, ersätter du alla programfiler, registerposter, genvägar och andra filer som behövs för att köra programmet. Om vilket problem du har med programmet orsakas av skadade eller saknade filer (den vanligaste orsaken till programvaruproblem), är en sannolik lösning på problemet en ominstallation. Det rätta sättet att installera om ett program är att avinstallera det helt och sedan installera om det från den mest uppdaterade installationskällan du kan hitta. Avinstallera och sedan installera om ett program på det här sättet är verkligen ganska enkelt men den exakta metoden skiljer sig lite beroende på vilket Windows-operativsystem du råkar använda. Nedan finns specifika instruktioner för varje version av Windows. Det är viktigt att veta vilken version av Windows du har. Om du inte är säker på vilken version av Windows som är installerad på din dator kan du kanske inte ladda om rätt version av programvaran.

Hur du installerar om ett program på rätt sätt i Windows

  1. Öppna Kontrollpanelen. Ett snabbt sätt att öppna Kontrollpanelen i Windows 10 eller Windows 8 är med Power User Menu, men bara om du använder ett tangentbord eller en mus. Välja Kontrollpanel från menyn som visas efter tryckning VINNA+X eller högerklicka på Startknapp.

  2. Klicka på Avinstallera ett program länk under Program rubrik eller Lägga till eller ta bort program om du använder Windows XP. Om du inte ser flera kategorier med länkar under dem, utan istället bara ser flera ikoner, välj den som säger Program och funktioner. Om programmet du planerar att installera om kräver ett serienummer måste du hitta serienumret nu.

  3. Leta reda på och klicka på det program du vill avinstallera genom att bläddra igenom listan över för närvarande installerade program som du ser på skärmen. Om du behöver installera om en Windows Update eller en installerad uppdatering till ett annat program, klicka på Visa installerade uppdateringar länk på vänster sida av Program och funktioner fönster eller växla mellan Visa uppdateringar rutan om du använder Windows XP. Inte alla program visar sina installerade uppdateringar här, men vissa kommer att göra det.

  4. Klicka på Avinstallera, Avinstallera / ändra, eller Avlägsna för att avinstallera programmet. Den här knappen visas antingen i verktygsfältet ovanför programlistan när ett program väljs eller utanför sidan beroende på vilken version av Windows du använder. Specifikationerna för vad som händer nu beror på vilket program du avinstallerar. Vissa avinstallationsprocesser kräver en rad bekräftelser (som liknar vad du kanske har sett när du installerade programmet för första gången) medan andra kan avinstalleras utan att behöva ingång alls. Svara på alla uppmaningar så gott du kan – kom bara ihåg att du vill fullständigt ta bort programmet från din dator. Om avinstallationen inte fungerar av någon anledning, prova en dedikerad avinstallationsprogramvara för att ta bort programmet. Faktum är att om du redan har en av dessa installerade kan du till och med ha sett en dedikerad avinstallationsknapp i Kontrollpanelen som använder det tredjepartsprogrammet, till exempel knappen «Kraftfull avinstallation» när IObit Uninstaller är installerat – använd gärna den knappen om du ser den.

  5. Starta om din dator, även om du inte behöver. Enligt min mening är detta inte ett valfritt steg. Så irriterande som det ibland kan vara, tar det sig tid att starta om datorn för att säkerställa att programmet är fullständigt avinstallerad.

  6. Kontrollera att programmet du avinstallerade har avinstallerats helt. Kontrollera att programmet inte längre är listat i din Start-meny och kontrollera också att programmet går in Program och funktioner eller Lägga till eller ta bort program har tagits bort. Om du skapade dina egna genvägar till det här programmet kommer dessa genvägar sannolikt fortfarande att existera men de kommer naturligtvis inte att fungera. Ta gärna bort dem själv.

  7. Installera den mest uppdaterade versionen av den tillgängliga programvaran. Det är bäst att ladda ner den senaste versionen av programmet från programvaruutvecklarens webbplats, men ett annat alternativ är att bara hämta filen från den ursprungliga installationsskivan eller en tidigare nedladdning. Om inte annat föreskrivs av programvarudokumentationen ska eventuella korrigeringar och servicepaket som finns tillgängliga installeras i programmet efter starta om efter installationen (steg 8).

  8. Starta om datorn igen.

  9. Testa det ominstallerade programmet.