Saltar al contenido

Hur exakt är Fitbit?

19 de junio de 2021
Womanrunningwithactivitytracker1 c0921feb82c541ac9d2f9ce9051d56fb

Fitbit är världens mest populära aktivitetsspårare, som beräknar din dagliga aktivitet samtidigt som du motiverar dig att röra dig hela dagen. Men hur exakt är en Fitbit? Lär dig hur Fitbit beräknar dina steg och hur bra det håller koll på steg, kaloriförbränning och sömn.

Hur fungerar Fitbit för att spåra dina steg?

Fitbit använder en accelerometer med tre axlar som kan upptäcka rörelser i alla riktningar. När den bärs på kroppen analyserar en egen algoritm som letar efter specifika rörelsemönster de data som fångats av Fitbits accelerometer. Tillsammans bestämmer data från accelerometern och räkningsalgoritmen antalet steg som tagits, det sträcka som täckts, energin som spenderats, träningsintensiteten och sömnen.

Hur exakt är Fitbit?

Experter anser Fitbits förvånansvärt noggranna, men de är inte perfekta. Eftersom rörelse är föremål för olika faktorer är det känt att de ibland underskrider eller överräknar steg. Att gå på en plysch matta eller skjuta en kundvagn eller barnvagn kan leda till att Fitbit inte räknar steg. Att köra en ojämn väg eller cykla kan få den att överträffa steg.

Enligt en studie om Fitbit-noggrannhet som publicerades av NCBI fann forskare att Fitbit-enheter var «acceptabelt noggranna» för stegräkning cirka 50% av tiden. Dessutom fann de att noggrannheten ökade beroende på var enheten bärs:

 • För jogging var handledsplaceringen den mest exakta.
 • För normal gång, bär Fitbit på torso ger de mest exakta mätningarna.
 • För långsam eller väldigt långsam gång var det bästa noggrannheten att placera den på fotleden.

Under tiden är Fitbits inte bra för att beräkna energiförbrukningen (dvs. kaloriförbränning och träningsintensitet). De tenderar att överskatta aktiviteter med högre intensitet samtidigt som de underskattar avstånd som färdats med snabb gång. Men för sömnspårning var Fitbit-enheterna i nivå med accelerometrar av forskningsgrad – med andra ord noggranna. Baserat på en 2017-studie var Fitbit Surge betydligt mer exakt när det gäller att räkna kalorier än Apple Watch, Basis Peak, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn och Samsung Gear S2.

Hur du ökar noggrannheten för din Fitbit

Om du är orolig för att din Fitbit inte spårar din aktivitet korrekt eller om du vill säkerställa de mest exakta resultaten, här är stegen du kan ta för att öka noggrannheten för din Fitbit.

Bär din enhet på rätt sätt

Var och hur du bär din Fitbit kan påverka noggrannheten. I allmänhet bör enheten förbli i nära kontakt med din kropp när du tränar (och inte dinglar från ett halsband, ryggsäck eller lösa kläder). Här är vad Fitbit rekommenderar:

 • För handledsbaserade Fitbits: Använd din Fitbit-klocka ovanpå din handled, inte för hårt eller för löst. För enheter som spårar hjärtfrekvensen, se till att den vidrör huden och ha den lite tätare på handleden när du tränar.
 • För klippbaserade Fitbits: Bär Fitbit nära kroppen med skärmen vänd utåt. Fäst klämman ordentligt på någon del av dina kläder. Experimentera med olika platser för att se vad som fungerar bäst för dig (säkrare är bättre).

Ändra dina appinställningar

Fitbit förlitar sig på informationen du ger i appen för att beräkna dina steg och dagliga aktivitet korrekt.

Kvinna som bär Fitbit som rymmer en boll

Se till att följande inställningar är korrekt inställda i appen. Dessa alternativ finns på instrumentpanelen, antingen under Enhetsinställningar eller Personlig information.

 • Handledsorientering: Som standard är Fitbit inställd på din vänstra hand, dvs. de flesta människors icke-dominerande hand. Om du bär den på din högra hand, uppdatera den här inställningen till Rätt.
 • Höjd: Fitbit använder höjd för att uppskatta dina gång- och löpstegslängder. Ange rätt höjd i tum eller centimeter för att säkerställa det mest exakta stegantalet.
 • Steglängd: Fitbit använder en standardinställning för steg baserat på din höjd. För större noggrannhet, ändra detta och ange din steglängd manuellt. Se Hur följer Fitbit steg för att lära dig hur du gör detta.
 • Träningsapp: För att bättre mäta träningsintensiteten, använd Fitbits träningsapp (endast vissa modeller) för att spåra dina träningspass, särskilt för aktiviteter som spinning eller yoga. Appen har Android-, iOS- och Windows-versioner.
 • Använd GPS: Om du inte svänger armarna när du går (till exempel när du skjuter en barnvagn) kan du använda Fitbits GPS-funktion för att beräkna din dagliga aktivitet bättre (endast specifika modeller).

Ändra var du bär din Fitbit

Baserat på forskningen kan du potentiellt öka din Fitbits noggrannhet genom att ändra platsen där du bär din Fitbit under vissa aktiviteter.

 • När du går i genomsnittlig takt, ha Fitbit på din torso (klippmodeller).
 • När du går långsamt, bär Fitbit på din fotled (klippmodeller).
 • När du joggar ska du ha Fitbit på handleden (handledsmodeller).
 • När du sover, föreslår Fitbit att du bär ett klassiskt armband (handledsmodeller).

Generellt sett bör du inte svettas din Fitbits noggrannhet för mycket. Såvida du inte litar på en Fitbit för att fatta hälso- och sjukvårdsbeslut, påverkar inte enhetens användning och njutning att vara borta från några steg eller kalorier.