Saltar al contenido

Hur man använder lampor i After Effects

16 de diciembre de 2022
designer using graphics tablet at computer 645426203 5a4be2a2482c520036546b78

En av de största fördelarna med After Effects är dess förmåga att skapa studio 3D-animationer. Tillsammans med det finns möjligheten att skapa ljus, liknande mer utförliga 3D-program som Maya eller Cinema 4D. Men hur fungerar lampor i After Effects och hur använder du dem? Låt oss dyka in och kolla upp det.

After Effects 3D är 2,5D

After Effects-versionen av 3D är inte riktigt 3D som du kanske tror om det i termer av en Pixar-film eller ett videospel. Det är verkligen 2,5D — består av objekt som har höjd och bredd men inte något djup även om du kan stapla dem ovanpå varandra och skapa en illusion av djup. Det är mycket mer som South Parks stil (även om South Park skapas i Maya). Det är som om du har papperslappar som du kan stötta upp och lägga i Z-utrymmet; de själva har egentligen inget djup i sig men du kan skapa en scen med djup i sig. Det kan vara lite knepigt att linda huvudet men håll fast vid det för när du väl förstår hur 3D fungerar i After Effects kan du skapa några riktigt snygga animationer och effekter med programmet.

Skapa din komposition

Så öppna ditt After Effects-program och låt oss skapa en ny komposition genom att välja Sammansättning > Ny komposition eller genom att använda kortkommandot Kommando + N. Det kommer att ta upp fönstret New Comp. Titta på «Ljustest» eller något så smart så att vi kan försöka förstärka goda organisationsvanor när vi arbetar i After Effects. Gör det 1920 till 1080 (vilket alltid bör vara din arbetsstandard). Ställ in bildhastigheten till 23,97 och ta sig runt 10 sekunder lång. När vi har gjort allt det klicka OK.

Att skapa ett ljus

Nu när vi har satt upp vår komposition, låt oss skapa ett ljus. Välj i din rullgardinsmeny högst upp på skärmen Lager > Ny > Ljus. Du kan också högerklicka på din tidslinje eller arbetsyta och välja Ny > Ljuseller använd kortkommandot Skift + Kommando + Alt + L. När vi har gjort det bör du se fönstret Ljusinställningar dyka upp på din skärm, här kan vi styra vilken typ av ljus det är samt vad dess funktioner är. Vi har några alternativ, Parallell, Fläck, Punktoch Omgivande.

Parallellt ljus

Ett parallellt ljus är något slags ljus en ljuslåda. Det skapar ett plan som projicerar ut ljuset från det, snarare än att det är en individuell punkt. Parallella lampor har vanligtvis en mer jämnt fördelad mängd ljus i ett bredare område med ett mer gradvis fall ut från mitten.

Strålkastare

En spotlight i After Effects fungerar precis som en spotlight i verkligheten; det är en enda punkt som du kan sikta runt och peka på saker. De är vanligtvis mindre, mer cirkulärt fokuserade ljus som du kan styra hur bred eller smal den är samt hur skarp nedfallet är. Spotlights används vanligtvis för att markera en specifik del av en ram; resten är i svart skugga med ett ganska skarpt fall av.

Point Light

Ett punktljus är som om du tog en glödlampa och hängde upp den i en tråd och använde den för att lysa upp din ram. Det är en ljuspunkt som du kan flytta runt, men utan de extra funktionerna i strålkastaren som möjligheten att justera bredden. För att styra punktljusområdet styr du dess ljusstyrka, så ju starkare punktljuset är desto mer av scenen kommer det att visa, men det kommer också att börja blåsa ut allt som är direkt runt ljusets punkt.

Bakgrundsbelysning

Omgivningsljus skapar belysning för hela din scen, men utan möjlighet att manövrera eller placera ljuset eller styra dess kon eller fall direkt. Det omgivande ljuset är närmast relaterat till solen; det kommer att lysa upp hela din scen, men du har inte mycket kontroll över det. Ett omgivande ljus skulle användas oftast om du vill påverka belysningen av hela ramen.

Applicera ljuset på din scen

För att lära dig hur man använder lampor i After Effects, låt oss använda Spot Light alternativet eftersom det kommer att ha flest alternativ för oss att leka med och lära av. Samma tekniker gäller för alla andra former av ljus, de kommer bara att ha några färre alternativ än spotlighten har men alla samma principer gäller för dem som spotlighten. Välj Fläck från Ljustyp menyn och låt oss kolla in dess andra funktioner. Vi har färgen på vårt ljus, att ändra detta kommer att ändra färgen på ditt ljus. Nästa har vi intensitet, ett mått på hur starkt ljuset är. För nu, låt oss behålla det 100 %; om du går lägre än så blir den mörkare och om du går högre blir den ljusare och blåser ut själva mitten av strålkastaren. Därefter har vi Konvinkel och Konfjäder, konvinkeln avgör hur bred strålkastaren är, så ju högre vinkel desto större blir cirkeln och ju mindre vinkel desto mindre blir den. Konfjäder bestämmer hur skarp kanten på vårt ljus är, så en fjäder på 0% kommer att vara en hård linje, och högre 100% kommer att vara en gradvis tona ut ur ljuset snarare än den skarpa kanten.

Falla av, Radieoch Fallavstånd liknar alla konfjäder, bara de gäller mer på utsidan av ljuset snarare än på kanten av ljuset. Ett jämnt fall med en hög radie och ett stort fallavstånd kommer att verka som ett mycket större ljus som långsamt blir mörker snarare än en skarp, fokuserad strålkastare.

Kasta skuggor

Detta får en egen liten sektion eftersom det är ett viktigt inslag i att göra dina lampor. Oddsen är om du gör lampor i After Effects, du vill att de ska kasta skuggor. För att göra det måste vi vara säkra på att rutan Casts Shadows är markerad här i vår Ljusinställningar fönster. När vi har kontrollerat att Shadow Darkness och Shadow Diffusion blir tillgängliga för förändring. Mörker är uppenbarligen hur mörk skuggan är, och diffusion är hur mjuk eller skarp den är. En hög diffusion innebär att den kommer att ha en suddig kant medan en låg diffusion skapar en skarp linje vid kanten av skuggan. För nu, låt oss sätta diffusion på 10. När vi klickar på ok kommer du att se ditt ljus visas i din komposition.

Styra ljuset

När vårt ljus väl har dykt upp i kompositionen kan vi börja flytta och placera det om det är en del av ljusalternativen (kom ihåg omgivande ljus som du inte kan placera). Med rampljuset ser du att vi har våra vanliga röda, gröna och blå pilar fästa på den som om det vore något annat 3D-objekt skapat i After Effects. Dessa styr ljusets X-, Y- och Z-positioner. Du kan klicka och dra på var och en av dessa pilar för att hjälpa till att flytta och placera där du vill att ditt ljus ska vara. Du kommer också att märka med spotlight att vi har en linje och en prick som kommer från den. Detta styr vart strålkastaren pekar. Det är spotlightens intressepunkt. Vi kan animera och flytta både dess position och intressepunkt separat, så det är som om vi har en riktig spotlight och kan glida runt den på golvet samt justera dess sikte. Alla kontroller kan hittas i ljuset, och allt vi inte är nöjda med kan vi justera även efter att vi har skapat ljuset. Alternativet Transform i vårt ljuss rullgardinsmeny inom vår tidslinje kontrollerar all dess positionering och rotation, och rullgardinsmenyn Ljusalternativ styr allt från inställningsfönstret vi upplevde tidigare så vi har gott om möjligheter att bråka med det tills vi få den digitala ljuseffekten vi är ute efter.

Att ha ljus påverkar dina föremål

Eftersom vår scen bara är ljus just nu, vill vi skapa något som den kan påverka så låt oss skapa en ny solid för att den ska lysa upp. Välja Lager > Ny > Fast eller använda Kommando + Y för att få upp fönstret Solid Settings. Vi kommer att göra den till hela 1920 x 1080 så att den fyller vår scen och gör den till vilken färg du vill och klicka sedan på OK. Du kommer att märka när vi skapar vårt solida material att det ser ut som ett gigantiskt färgblock, som inte påverkas av ljuset alls. Även om vi drar den under vårt ljus i tidslinjen så påverkas den fortfarande inte. Det beror på att för att få ett lager att reagera på ljus måste det vara ett 3D-lager inom After Effects. Så i vår tidslinje måste vi växla detta nya solida lager till ett 3D-lager genom att klicka på den tomma rutan under logotypen för en 3D-kub. Det kommer att lägga en kub i den här tomma rutan och förvandla vårt lager till ett 3D-lager och du bör se att det lyser av ditt ljus så fort vi slår på det.

Skapa skuggor mellan objekt

Låt oss nu ta det ett steg längre och skapa ett annat objekt så att vi kan se en After Effects-skugga i aktion. Gör samma teknik för att skapa en solid (Kommando + Y) och sedan tar vi det fasta och skjuter det över en liten bit till vänster. Nu behöver vi att det är ett 3D-lager så att det kommer att acceptera belysningen, så växla samma tomma ruta under ikonen för 3D-kuben för att byta lagret till ett 3D-lager. Vi måste också dra bort det från vårt ursprungliga fasta material för att skapa ett visst avstånd mellan de två så att de inte staplas rakt ovanpå varandra. Klicka och dra den blå pilen eller gå in i lagrets omvandlingsalternativ och skjut Z-positionen så att vi drar denna nya solid närmare vårt ljus och bort från det andra lagret. Du kommer genast att märka att det inte verkar finnas några skuggor. Oavsett var du placerar eller vinklar ditt ljus kommer du inte att se en skugga, det beror på att du måste aktivera möjligheten för lager att kasta visuella skuggeffekter i After Effects. Klicka på pilen bredvid lagrets namn för att ta fram rullgardinsmenyerna och gör sedan samma sak för Materialalternativ. Du kommer att se att Casts Shadows är inställt på AV som standard, så växla det till . Du bör se en skugga visas bakom detta lager och ovanpå ditt andra. Här kan vi också kontrollera många aspekter av hur vårt lager accepterar ljus samt om det kastar bort något ljus som liknar en reflekterande yta.

Slutsats

Så där har du det, det är grunderna för att skapa ljus i After Effects. När du har gjort det kommer det helt enkelt att bli mycket försök och misstag för att ta reda på vilka inställningar du vill ställa in på vilka värden för att skapa en skugga eller ljus som du tycker lyser upp din scen bäst. Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel sätt att tända något så gå vild och försök skapa lite riktigt dynamisk belysning!