Saltar al contenido

Hur man fixar en dator som ger högt ljud

25 de julio de 2021
computer cpu electronics 5afad915a18d9e003c301d2f

Både nya och gamla datorer kan uppleva det som kallas «spolkvind», vilket är ett högt ljud som kommer från datorn. Det är lätt att komma till slutsatsen att bullret är ett tecken på större datorfel eller att något är trasigt, löst eller håller på att explodera. Lyckligtvis är coil whine normalt beteende. När du hör ett högt ljud från din dator finns det ingen anledning att anta att din dator är skål, att din hårddisk håller på att dö eller något liknande. I själva verket är detta höga ljud egentligen inget annat än en irritation. Om du kan bära bullret gör du det inte behöver att göra vad som helst för att fixa det. Det finns emellertid några saker du kan göra för att minska eller eliminera spolvill om det är för mycket för dig att hantera.

Vad är Coil Whine?

Coil whine är ett högt ljud som vissa enheter i datorhöljet kan skapa under vissa situationer. Detta väsande eller skrikande liknar ett tråkigt, kokande tekannoljud, bara vanligtvis mycket tystare. Dessa spolar i din dator har en elektrisk ström som passerar genom dem, en som normalt fluktuerar, vilket är vad spolen finns för: att försöka stabilisera strömmen för att ge en mer regelbunden ström av ström. När den elektriska strömmen ökas till en viss punkt kan magnetfältet runt spolen få den att vibrera, vilket producerar det whiny ljudet.

Spolar i en dator.
Detta högt gnällande ljud hörs inte alltid av alla på samma sätt eftersom frekvensen varierar och inte alla kan höra samma frekvenser. Faktum är att de flesta komponenter i en dator producerar ett ljud men det är vanligtvis bara för tyst för de flesta att höra. Ljudets högtalighet är inte bara beroende av personen som hör det, det spelar också roll hur mycket el som rör sig genom ledningarna och naturligtvis avståndet som datorn är från dina öron!

Vad orsakar det höga ljudet?

Nästan vilken enhet som helst kan uppleva spolgråd, men det är vanligt att grafikkort ger ett högt ljud eftersom de ofta används för högintensiva uppgifter – som videospel, grafikredigering och videouppspelning – och används vanligtvis för uppgifter i timmar i taget. Ett sätt att verifiera vad som producerar bullret så att du bättre kan avgöra hur du fixar det är att vara mycket uppmärksam på när bullret händer. Om bruset är mycket högre än vanligt när du spelar videospel kan du skylla på ditt grafikkort (det är förmodligen det som orsakar det höga ljudet ändå). Ett annat sätt är att använda ett riktmärkeverktyg för att testa specifik hårdvara och sedan igen lyssna på när bullret faktiskt produceras. Om du har problem kan du behöva hålla ett sugrör från örat bredvid olika komponenter i din dator för att isolera ljudet. Var försiktig när du gör det här! Var dock försiktig med att inte förväxla andra ljud – som pop, skramlar eller klick – för höga ljud och antag bara att det är en spiral som gnäller och går iväg utan att ta itu med det. Till exempel kan ett skrikande ljud till en början verka som en spolkvälla men det kan faktiskt vara brus från hårddisken som pekar på en felaktig hårddisk, och ett annat ljud kan mer exakt vara ett tecken på en snabbt överhettad strömförsörjning. Även om bullret inte spirar, betyder det inte att vad det än orsakar ett problem. Till exempel, om din dator ljuder varje gång du gör något som att bränna en film på en skiva eller rippa musik från en CD, så är det bara den optiska skivenheten – det är normalt att höra skivan snurra. Med andra ord är det viktigt att lyssna efter det distinkta väsande som troligen betyder att problemet är med en vibrerande spole, i vilket fall det kan kallas spol gnälla och du kan ta itu med det som sådant. Du kan till och med uppleva ett högt ljud när datorn är avstängd! Detta är troligtvis ett problem med strömförsörjningen. Något du kan prova i den situationen är att byta ut nätsladden mot en som har en ferritpärla.

Hur man fixar spol Whine

Några lösningar för «coil whine fix» online kommer att berätta att du inte kan göra någonting för att fixa ett högt ljud som kommer från din dator, men det är inte sant. Du kommer också att läsa att spolvill är ett symptom på en trasig dator, och även om det är sant att det kan betyda att komponenterna som gör bullret är billiga eller inte utformade för att skydda ljud eller vibrationer, är det inte ett tecken på att något fungerar inte. Det finns flera saker du kan försöka minska effekterna av spolkvindning, från att adressera ledningarna direkt till att köpa eller bygga en dator som är speciellt gjord för att absorbera buller, men det är de mer drastiska lösningarna. Arbeta dig ner i listan från topp till botten; det organiseras av hur lätt varje uppgift är att slutföra:

  1. Flytta din dator längre bort från dig! Jag vet, det här låter inte riktigt som en bra lösning för faktiskt fixering coil whine, men det kan definitivt minska alla dessa ljud som kommer från din dator och är den överlägset enklaste metoden att prova. Detta kommer självklart bara att vara till nytta för människor som har sin dator på sitt skrivbord, precis bredvid dem hela tiden. Om det är du kopplar du ur allt och drar om din bildskärm (ar), tangentbord, mus etc. för att få dem att röra sig genom baksidan av skrivbordet och sätt din dator på golvet för att sätta tillbaka allt. Om din dator inte har några ben och sitter direkt ovanpå vad du tar på dig, är det bäst att undvika att den sitter rätt på golvet, speciellt om du har matta. Lägg den på en träbit eller en nedre hylla på skrivbordet, om du har en.

  2. Blås ut din dator. Öppna höljet och använd konserverad luft för att ta bort damm och annan smuts från fläktar och annan utrustning. När dessa komponenter, särskilt fläktar, samlar tillräckligt med damm för att det saktar ner hur de fungerar, kan det tvinga dem att springa snabbare för att kompensera för det, vilket kommer att kräva mer kraft och därmed producera mer ljud som spolkvill. Det finns faktiskt många sätt att hålla din dator sval. Ju fler metoder du använder, desto mindre sannolikt kommer datorns komponenter att överhettas och arbeta hårdare. Detta bör översättas till en mindre bullrig dator.

  3. Sätt tillbaka allt du kan inuti din dator och kontrollera att allt är säkrat med skruvar eller någon annan åtdragningsmekanism. Var noga med att fästa dem på ett sätt som minskar det totala utrymmet de tar i fodralet när du återställer data- och strömkablar. Detta kommer att se till att fläktarna har gott om utrymme för att flytta het luft och damm ut ur datorn och hålla hårdvaran från att arbeta hårdare än den borde. Om återställning fixar bruset, är det möjligt att det inte var spolvissning utan istället bara vibrationer från en enhet som skramlade mot sin egen ram eller kortplats på moderkortet eller fodralet. Något du kan överväga att få, om du inte redan har dem, är gummihylsor. De kan hjälpa till att minska bruset om de är installerade på hårddisken eller enheter som ofta rör sig, som den optiska skivenheten.

  4. Begränsa hur hårt din dator kan fungera. Detta kan innebära att man sänker det maximala antalet bilder per sekund som din GPU får bearbeta eller minskar hastigheten på dina fans. Om GPU: n återger för många bilder för snabbt kommer det att få din GPU att fungera mer än du behöver, vilket kan vara orsaken till spolens gnäll. På samma sätt kanske du hör ljud från din fläkt om de är överansträngda. Vissa videospel och program har en inbyggd inställning där du kan ändra inställningen för maximal bildfrekvens. Ett annat sätt är att installera MSI Afterburner och ändra inställningen «Framerate limit» i RivaTuner Statistics Server verktyg eller alternativet «Fläkthastighet». SpeedFan är en annan lösning för att sänka fläkthastigheter. Om din dator redan är sval att svalna, ska du inte minska hastigheten på någon av fansen. Fläktarna är väldigt viktiga för att hålla ut den varma luften, så ändra bara fläkthastigheten om din dator inte överhettas och bara om du någon gång har gjort fläktarna snabbare, och det är därför de gör ljud.

  5. Gör din datorväska ljudisolerad. Om fodralet huvudsakligen är tillverkat av metall, utan någon mjuk, ljudabsorberande isolering på fodralet eller runt datorhårdvaran, är det mycket lättare att höra allt som händer inuti det. Tillsätt lite skum eller ett tjockt tygmaterial till fodralets dörr eller till den del av fodralet som vetter direkt mot dig eller till den del av skrivbordet som sitter mellan dig och datorn. Du kan få några på Amazon eller platser som Parts Express. Det är mycket lättare att lägga till ljudskyddsskum på din dator än att flytta hela datorn till ett nytt ljudisolerat fodral. Du kan se ett exempel på ett ljudisolerat datorfodral med detta Deep Silence-fodral från Nanoxia. Notera isoleringen på fodralets dörr.

  6. Färgisolerande lack, även kallad spollack, på de specifika spolar som du misstänker orsakar högt ljud. När den har torkat kommer vätskan att bilda en tjock, skyddande barriär runt spolarna som ska hjälpa till att minska eller till och med helt stoppa spolens gnäll. Du kan också använda silikon eller varmt lim, om du föredrar det. Den här tekniken verkar vara en populär för fixering av spirvill, men det är uppenbarligen inte den enklaste metoden, varför det är så långt ner i listan. Du måste först veta vad som specifikt orsakar det höga ljudet innan lacken kommer att göra dig något bra.

  7. Byt ut den del som gör det höga ljudet. Om det fortfarande är under garanti, du makt kunna få en gratis ersättning på grund av det överdrivna bullret, men de flesta tillverkare kommer inte att täcka en ersättning när problemet bara är ett högt ljud. Verkligheten här är att ersättaren troligen också kommer att drabbas av gnälla. När du köper en ny datordel för att fixa lindring, försök att leta efter platser som har en bra returpolicy så att om du har kört ett riktmärke på hårdvaran är det höga störningarna för mycket besvärande eller kommer på för lätt, du kan bara returnera den och leta någon annanstans. Du kan också leta efter datordelar eller hela datorsystem som är gjorda speciellt för att absorbera ljud eller minimera värme, antingen med enskilda delar som är isolerade eller ett datorfodral som är tillverkat för det enda syftet att hålla ljud inuti det och / eller värme utanför av det. Tyst PC kan vara en bra start. Innan du förbinder dig att köpa någon ny datordel, kolla recensionerna och se vad andra användare säger om spolklyn. Om det finns många klagomål skulle du vara klok att undvika att köpa något som bara upprepar problemet du försöker åtgärda.

  8. Om du inte vill gå så långt som att byta ut hårdvaran, och ingenting annat fungerade för att stoppa spolen gnälla, du har bara att hantera det. Eftersom det inte är något som är fel på datorn när det enda symptomet är ett högt ljud, kan du bara använda brusreducerande hörlurar när du är på din dator. Det borde vara tillräckligt för att blockera eller dränka ut bullret.