Saltar al contenido

Hur man formaterar C-enheten från en systemreparationsskiva

1 de julio de 2021
format c repair 58ac59273df78c345b315c08

Ett sätt att formatera din C-enhet är med formatkommandot. Om du inte kan starta Windows kan du använda en systemreparationsskiva för att formatera C-enheten från kommandotolken. Informationen i den här artikeln gäller Windows 10, Windows 8 och Windows 7.

Vad händer när du formaterar C med en systemreparationsskiva?

Systemreparationsskivan installerar inte om Windows. När du formaterar hårddisken tar du bort hela Windows-operativsystemet. Det betyder att när du startar om datorn och försöker starta fungerar den inte eftersom det inte längre finns något att ladda. Vad du får istället är att en BOOTMGR saknas eller en NTLDR saknas felmeddelande tills du installerar ett nytt operativsystem. Du behöver inte en produktnyckel för att använda en systemreparationsskiva.

Hur man formaterar C från en systemreparationsskiva

Du behöver åtkomst till en fungerande Windows-dator med en optisk skivenhet för att skapa en systemreparationsskiva. Följ dessa steg för att formatera din C-enhet:

 1. Sätt i en tom CD eller DVD i skivenheten.

 2. Öppna kommandotolken på en fungerande Windows-dator och kör kommandot recdisc.

 3. Välj din CD-enhet och välj sedan Skapa skiva.

  Välj din CD-enhet och välj sedan Skapa skiva.

 4. När processen är klar sätter du in skivan i den dator du vill formatera och starta från skivenheten. Om du har en Windows-installations-DVD kan du använda den istället för en systemreparationsskiva genom att följa samma instruktioner.

 5. Välj ditt tangentbordsspråk.

  Välj ditt tangentbordsspråk.

 6. Välj Felsök i menyn Alternativ för systemåterställning.

  Välj Felsök i menyn Alternativ för systemåterställning.

  I Windows 7 väljer du det första alternativet du ser och väljer Nästa, hoppa sedan till steg 8.

 7. Välj Avancerade alternativ.

  Välj Avancerade alternativ.

 8. Välj Kommandotolken.

  Välj Kommandotolken.

 9. Stiga på format c: / fs: NTFS i kommandotolken för att formatera C med NTFS-filsystemet. Om du vill formatera C med ett annat filsystem kan du använda ett annat formatkommando.

 10. Ange volymetiketten för den enhet du formaterar (i det här fallet, C) om de befordras. Volymetiketten är inte skiftlägeskänslig. Om du inte känner till volymetiketten anger du Ctrl + C för att avbryta formateringen och använder sedan kommandotolken för att hitta enhetens volymetikett.

 11. Typ Y och tryck sedan på Stiga på när du uppmanas att ignorera varningen om att all data på enheten kommer att gå förlorad.

När enheten är klar med formateringen uppmanas du att ange en volymetikett eller namn på enheten. Du kan hoppa över detta steg genom att trycka på Stiga på. När du är tillbaka vid kommandotolken tar du bort systemreparationsskivan och stänger av datorn genom att hålla ner strömbrytaren.

Hur man formaterar C utan en systemreparationsskiva

Det finns flera andra sätt att formatera C-enheten om du inte har en Windows-systemreparationsskiva. Om du till exempel ger bort din dator kan du torka av enheten med ett program för förstörelse av data för att se till att det är omöjligt för någon att återställa dina personliga filer. Alternativt kan du söka efter en ISO-bild av Windows Repair Disc online och bränna ISO-filen till en USB-enhet. Du kan sedan starta från USB-enheten och följa steg 5-11 ovan.