Saltar al contenido

Hur man rengör smutsiga DVD-skivor, Blu-Rays och videospel

20 de junio de 2021
cd with software patch 182149512 5a6124d7845b340036494897

Även i denna tid av streaming, nedladdning och ständiga internetanslutningar vänder vi oss fortfarande till DVD-skivor, Blu-ray-skivor och videospel i skivformat. Dessa skivor är utsatta för smuts, damm och fingeravtryck, vilket orsakar inkonsekvent prestanda och till och med gör dem oförmögna att spela. Om du har en smutsig DVD, CD eller någon annan typ av skiva som måste rengöras, så här gör du så att du snabbt och säkert kan rengöra den och sätta igång den igen. Alternativen för mikrofiber och flanellduk fungerar bäst i dessa skivrengöringsinstruktioner.

Hur man rengör skivan

Denna metod använder en mjuk trasa och vit vinäger för att få din skiva att fungera som ny.

  1. Håll DVD, Blu-ray Disc eller CD vid kanterna eller genom att placera fingret genom mitthålet.

  2. Torka av skivan med en trasa som har fuktats med vit vinäger. Ättiksyra i vinäger skär igenom de oljor som fingrarna lämnar, liksom all annan smuts och smuts som kan finnas på skivan.

  3. Börja i mitten och torka rakt ut till skivans kant för att undvika att skada skivan.

  4. Rotera skivan och fortsätt torka på detta sätt tills du har arbetat dig hela vägen runt skivan.

  5. Torka av skivan med en torr trasa och låt den torka helt. Undvik att torka av skivor i en cirkelrörelse. Förvara dem också i sina fall när du inte använder dem för att hålla dem dammfria och undvika framtida skador.

Om din skiva fortfarande inte kommer att spelas

Kontrollera om det finns djupa skivor

Om du har gjort en noggrann rengöring av skivan och fortfarande inte spelar, kontrollera om skivan har några djupa repor som du har förbisett. Dessa kan ofta repareras med en flaska repborttagare eller en CD-reparationssats. Gnugga replösningslösningen på repan och torka av överflödet. En flaska är bra för minst 100 skivor, så om du har barn som är grova på sina filmer och videospel, är det definitivt bra pengar. Amazon har ett brett utbud av repavlägsningssatser att använda med repade skivor.

Rengör din spelare

Om du inte ser några repor på skivan kan problemet vara en smutsig DVD / Blu-ray / videospelare. Rengöringsmedel för laserlinser kan lösa problemet. Dessa rengöringsmedel är faktiskt skivor med små inbyggda borstar som du sätter i din spelare. När den «spelas» rensar den lasern som läser dina skivor.

Konvertera till Digital

Om du fortfarande inte har tur med din skiva, kan du överväga att konvertera media till digitalt format. Tjänster som Vudu förvandlar den skrapade filmskivan till en digital kopia som lagras i molnet och du kan se den var som helst, på vilken enhet som helst, inklusive din dator, smartphone, surfplatta eller till och med din TV.