Saltar al contenido

Hur man skyddar data på en förlorad eller stulen iPhone

29 de junio de 2021
shutterstock 768921673 5aa2a366ba617700371143df

Att ha din iPhone stulen är dåligt. Du har tappat hundratals dollar (eller till och med över tusen) som telefonen ursprungligen kostade och nu måste du köpa en ny. Men det blir värre. Våra telefoner är fyllda med personlig information, och tanken att tjuven också har tillgång till dina personuppgifter är verkligen hemskt. Om du står inför denna situation, här är några steg du kan vidta för att skydda dina personuppgifter. Vissa måste du ta innan du tappar telefonen, andra kan tas efter att din telefon har stulits för att skydda dig själv. För andra tips om hur du hanterar en stulen iPhone, kolla in vad du ska göra när din iPhone är stulen.

Använd Hitta min iPhone

Apples Find My iPhone-tjänst, en gratis del av iCloud, är en stor tillgång om du har stulit din iPhone. Du behöver ett iCloud-konto och ha aktiverat Hitta min iPhone på din enhet innan din iPhone är stulen. Lyckligtvis är att slå på Hitta min iPhone en del av att ställa in din iPhone, så du har förmodligen redan gjort det. Om du gjorde det kommer du att kunna:

 • Leta upp telefonen på en karta (ofta ner till byggnaden den är i) via GPS.
 • Visa ett meddelande på telefonens skärm med instruktioner om var du ska returnera telefonen.
 • Låt telefonen spela ett ljud (användbart om du tror att det är i närheten).
 • Ställ in ett lösenord över Internet, så även om du inte skyddade din telefon innan den blev stulen kan du nu förhindra att en tjuv använder den.
 • Ta bort all data på din telefon via Internet.

Var dock medveten om att Find My iPhone inte fungerar i alla fall. Läs varför fungerar inte min iPhone? att lära sig mer.

Ta bort ditt kreditkort från Apple Pay

Om du har konfigurerat Apple Pay på din iPhone bör du ta bort dina betalkort från Apple Pay efter att din telefon har stulits. Det är inte mycket troligt att en tjuv kommer att kunna korten du har lagrat. Det beror på att Apple Pay är supersäkert tack vare dess användning av Touch ID- eller Face ID-autentiseringssystem. Det är extremt svårt att förfalska ett fingeravtryck eller ansikte med det, men bättre säkert än ledsen. Lyckligtvis kan du ta bort ett kort ganska enkelt med iCloud (följ bara instruktionerna i länken i det här avsnittet). När du får tillbaka din telefon eller får en ny är det bara att ställa in Apple Pay igen.

Fjärradera dina data med iPhone-appar

Fjärradera iPhone-data

Hitta min iPhone är en bra tjänst och levereras gratis med iPhone, men det finns också nästan ett dussin tredjepartsappar tillgängliga i App Store för att hjälpa dig att spåra en förlorad eller stulen iPhone. Vissa kräver årliga eller månatliga prenumerationer, andra inte. Find My iPhone kommer förmodligen att göra allt du behöver i den här situationen, men om du inte gillar Find My iPhone eller iCloud kan du kolla in dessa tjänster.

Ändra dina lösenord

ändra lösenord

När telefonen har stulits, se till att säkra alla aspekter av ditt digitala liv, inte bara din telefon. Detta inkluderar alla konton eller annan data som kan lagras på din iPhone och därmed kan vara tillgänglig för tjuven. Se till att ändra dina lösenord online: e-post (för att hindra tjuven från att skicka e-post från din telefon), Apple-ID, nätbank, medicinska journaler etc. Bättre att begränsa problemen till din telefon än att låta en tjuv stjäla ännu mer från dig . Om du använder iCloud-nyckelring på dina enheter, se till att du ändrar inställningarna så att nya lösenord du skapar inte synkroniseras automatiskt med din stulna telefon.

Använd ett lösenord

iPhone-lösenord

Att ställa in ett lösenord på din iPhone är en grundläggande säkerhetsåtgärd du kan – och absolut borde – ta just nu (om du inte redan har gjort det). Med en lösenorduppsättning måste någon som försöker komma åt din telefon ange koden för att komma till dina data. Om de inte känner till koden kommer de inte in. Om du kör iOS 4 och senare (och i princip alla är) kan du stänga av det fyrsiffriga enkla lösenordet och använda ett mer komplext – och därmed säkrare – kombination av bokstäver och siffror. Även om det är bäst om du gör detta innan din iPhone blir stulen, kan du använda Hitta min iPhone för att ställa in ett lösenord över Internet. För ännu bättre säkerhet bör du använda antingen på modeller som stöder det:

 • Touch ID-fingeravtryckssensorn
 • Ansiktsigenkänningssystem för ansikts-ID.

Ställ in iPhone på att ta bort data efter felaktiga lösenordsposter

skärmdump av inställningar för iPhone-lösenord

Ett sätt att verkligen se till att en tjuv inte kan få dina data är att ställa in din iPhone så att den automatiskt raderar all sin data när lösenordet matas in fel 10 gånger. Om du inte är bra på att komma ihåg ditt lösenord kanske du vill vara försiktig, men det här är ett av de bästa sätten att skydda din telefon. Du kan lägga till den här inställningen när du skapar ett lösenord eller följa dessa steg:

 1. Knacka Inställningar.
 2. Knacka Face ID och lösenord (eller Tryck på ID och lösenord, beroende på vilken funktion din telefon erbjuder).
 3. Ange ditt lösenord om du uppmanas till det.
 4. Flytta Radera data skjutreglaget till på / grönt.

För många försök att låsa upp din iPhone med fel lösenord kan leda till att den inaktiveras innan data raderas. Om du står inför detta problem kan du lära dig hur du åtgärdar det i Hur man åtgärdar «iPhone är inaktiverat» -felet.