Saltar al contenido

Hur man startar från en CD, DVD eller BD -skiva

2 de agosto de 2021
ldf eplus gettyimages 56a6f9d93df78cf772913aa6

Du kan behöva starta från en CD, DVD eller BD för att köra vissa typer av test- eller diagnostikverktyg, till exempel minnestestprogram eller startbart antivirusprogram. En annan anledning är om du planerar att installera om Windows -operativsystemet eller köra automatiska Windows -reparationsverktyg. Starta från en skiva är operativsystemet självständig, vilket betyder att det är samma sak i Windows 7 som i Windows 10 eller Windows 8, etc.

Hur man startar från en CD, DVD eller BD -skiva

När du startar från en skiva kör du faktiskt din dator med det lilla operativsystemet som är installerat på skivan. När du startar datorn i vanliga fall, du kör med operativsystemet installerat på din hårddisk, som Windows, Linux, etc.

 1. Ändra startordningen i BIOS så att CD-, DVD- eller BD -enheten listas först. Vissa datorer är redan konfigurerade på detta sätt men många är inte. Om den optiska enheten inte är först i startordningen kommer datorn att starta «normalt» (dvs den startas från hårddisken) utan att ens titta på vad som kan finnas i skivenheten. När du har ställt in din optiska enhet som den första startenheten i BIOS, kommer din dator att kontrollera om enheten har en startbar skiva varje gång datorn startar. Om du lämnar din dator konfigurerad på detta sätt bör det inte orsaka problem om du inte planerar att lämna en skiva i enheten hela tiden. Se Hur du startar från en USB -enhet istället för den här självstudien om det du verkligen är ute efter konfigurerar din dator för att starta från en flash -enhet eller annan USB -lagringsenhet. Processen är ganska lik starta från en skiva men det finns några extra saker att tänka på.

 2. Sätt in CD, DVD eller BD i skivenheten.

  Hur vet du om en skiva är startbar? Det enklaste sättet att ta reda på om en skiva kan startas är att sätta in den i din enhet och följa resten av dessa instruktioner. De flesta CD -skivor och DVD -skivor med operativsystem kan startas, liksom många avancerade diagnostiska verktyg som de som diskuterats ovan. Program som kan laddas ner från internet och som är avsedda att vara startbara skivor görs vanligtvis tillgängliga i ISO -format, men du kan inte bara bränna en ISO till skivan som andra filer. Se Hur man bränner en ISO -bildfil för mer om det.

 3. Starta om datorn – antingen korrekt från Windows eller via din återställning eller strömbrytare om du fortfarande är i BIOS -menyn.

 4. Håll utkik efter en Tryck på valfri knapp för att starta från CD eller DVD … meddelande. När du startar från en Windows -installationsskiva och ibland även andra startbara skivor kan du bli ombedd med ett meddelande till tryck på en knapp att starta från skivan. För att skivstart ska lyckas måste du göra detta under de få sekunder som meddelandet visas på skärmen. Om du inte gör någonting, kommer din dator att leta efter startinformation på nästa startenhet i listan i BIOS (se steg 1), vilket förmodligen kommer att vara din hårddisk. De flesta startbara skivor frågar inte efter ett knapptryck och startar omedelbart.

 5. Din dator ska nu starta från CD-, DVD- eller BD -skivan och programvaran som lagras på den börjar. Vad som händer nu beror på vad den startbara skivan var till för. Om du startar från en Windows 10 DVD börjar installationsprocessen för Windows 10. Om du startar från en Slackware Live -CD körs versionen av operativsystemet Slackware Linux som du har inkluderat på CD -skivan. Ett startbart AV -program startar virusscanningsprogrammet. Du förstår idén.

Följ dessa riktigt enkla steg för att starta från en skiva, en process som vanligtvis tar cirka 5 minuter:

Vad ska jag göra om skivan inte startar

Om du försökte ovanstående steg men din dator fortfarande inte startar från skivan korrekt, kolla in några av tipsen nedan.

 1. Kontrollera om startordningen i BIOS (steg 1). Utan tvekan är den främsta anledningen till att en startbar skiva inte startar eftersom BIOS inte är konfigurerad för att kontrollera CD/DVD/BD -enheten först. Det kan vara enkelt att avsluta BIOS utan att spara ändringarna, så se till att du ser några bekräftelser innan du avslutar.

 2. Har du mer än en optisk enhet? Din dator tillåter förmodligen bara att en av dina skivenheter startas från. Sätt i skivan i den andra enheten, starta om datorn och se vad som händer då.

 3. Rengör skivan. Om skivan är gammal eller smutsig, så många Windows -installations -CD -skivor och DVD -skivor är när de behövs, rengör den. En ren skiva kan göra skillnad.

 4. Bränn en ny CD/DVD/BD. Om skivan är den du skapade själv, som från en ISO -fil, bränn den sedan igen. Det kan vara fel på skivan som ombränning kan korrigera. Vi har sett detta hända mer än en gång.