Saltar al contenido

Hur man styr GPS-inställningar på iPhone

27 de junio de 2021
iPhone GPS 56a449115f9b58b7d0d628e1

Vad du ska veta

 • Stäng av GPS: Gå till inställningar > Integritet > Platstjänster. Växla Platstjänster till Av-läge. Bekräfta.
 • Begränsa GPS på vissa appar: I samma Platstjänster välj app du vill styra och välj ett alternativ.
 • Platstjänster / GPS-alternativ för enskilda appar inkluderar: Aldrig, Fråga nästa gång, När du använder appen, eller Alltid.

Din iPhone innehåller ett GPS-chip som det som finns i fristående GPS-enheter. IPhone använder GPS-chip tillsammans med mobiltelefontorn och Wi-Fi-nätverk i en process som kallas assisterad GPS, vilket hjälper till att beräkna telefonens position. Du behöver inte ställa in GPS-chipet, men du kan stänga av det eller begränsa dess funktioner på iPhone. Här är hur.

Hur man stänger av alla GPS / platstjänster

Du kan stänga av alla platstjänster, inklusive GPS, på iPhone. Här är hur:

 1. Öppna inställningar på iPhone.

 2. I inställningar menyn, välj Integritet.

 3. Välja Platstjänster högst upp på Integritet skärm.

 4. Tryck på Platstjänster växla för att ändra den till Av/ vit position.

 5. Välj Stäng av i bekräftelseskärmen som visas.

Begränsa GPS till endast vissa appar

Du kan ta ett mer specifikt tillvägagångssätt genom att begränsa eller bevilja åtkomst till GPS-information för specifika appar. Du kan ställa in när en app får åtkomst till GPS-information och annan platsteknik till Aldrig, Fråga nästa gång, När du använder appen, eller Alltid.

 1. Gå till inställningar > Integritet > Platstjänster att återvända till Platstjänster inställningsskärmen.

 2. Flytta Platstjänster växla till / grön position om den är avstängd.

 3. Bläddra ner till listan över appar på iPhone och välj en.

 4. Välj Aldrig, Fråga nästa gång, När du använder appen, eller Alltid för att reglera GPS och annan användning av platsteknik för den appen.

  Inställningarna för iPhone Location Services

 5. Upprepa processen med varje app i listan.

Begränsa GPS för systemtjänster

Appar är inte de enda sakerna på en iPhone som använder GPS-teknik. Apple System Services använder också platsteknik. Du kanske vill stänga av platsbaserade Apple-annonser, till exempel, men slå på din plats för nödsamtal och SOS-tjänster. För att hitta den här inställningen:

 1. Gå till inställningar > Integritet > Platstjänster att återvända till Platstjänster inställningsskärmen.

 2. Bläddra till botten av skärmen och tryck på Systemtjänster.

 3. Tryck på växeln bredvid varje tjänst för att aktivera eller stänga av platstjänster, inklusive GPS, för den tjänsten.

  iPhone System Services och en avstängning

Du kan se en pil bredvid en eller flera av systemtjänsterna.

 • En grå pil indikerar att tjänsten använde din plats under det föregående dygnet.
 • En solid lila pil betyder att en tjänst nyligen använde din plats.
 • En tom pil indikerar att objektet det ligger bredvid kan ta emot din plats i vissa fall.

GPS-system

GPS är en förkortning för Global Positioning System, som är ett satellitsystem som förs in i omloppsbana och underhålls av USA: s försvarsdepartement. GPS hittar en position genom trilateration som använder minst tre av en möjlig 31 satellitsignaler. Andra länder har utvecklat system, men GPS är den enda som används i stor utsträckning runt om i världen. Det enda andra systemet som har nära kapacitet är Rysslands GLONASS-satellitsystem. IPhone har åtkomst till både GPS- och GLONASS-systemen. En svaghet med GPS är att dess signal har problem med att tränga igenom byggnader, djupa skogar och kanjoner, inklusive stadsskyskrapor. I dessa fall ger mobiltorn och Wi-Fi-signaler iPhone en fördel jämfört med fristående GPS-enheter.

GPS på iPhone

Även om en aktiv GPS-anslutning är avgörande för appar som erbjuder navigations- och kartfunktioner, finns det integritetsproblem relaterade till dess användning. Av denna anledning innehåller iPhone flera områden där du kan styra hur och om GPS-funktionen används på smarttelefonen.

Kompletterande teknologier för GPS

IPhone innehåller flera kompletterande teknologier som fungerar tillsammans med GPS-chipet för att styra telefonens plats.

 • Accelerometer och gyroskop: IPhone har ett litet sexaxligt gyroskop- och accelerometer-kombinationschip. Gyroskopet spårar telefonens riktning, till exempel om den hålls upprätt eller på sidan. Accelerometern upptäcker och registrerar rörelser som telefonen upplever, stora som små, som data som telefonen och apparna kan använda.
 • Wi-Fi-spårning: När GPS inte fungerar bra, till exempel i byggnader eller bland höga byggnader, ersätter eller kompletterar Wi-Fi-spårning det. Wi-Fi-spårning använder en databas över Wi-Fi-nätverk runt om i världen för att triangulera telefonens position baserat på flera Wi-Fi-signaler.
 • Kompass: IPhone har en digital kompass som en del av sitt rörelsespårningschip. Kompassen kompletterar andra rörelsetekniker och orienterar kartor på telefonen.
 • Barometer: Du kanske tror att en barometer, som mäter lufttrycket, främst är en väderprognosanordning, men den används inte för det ändamålet på en iPhone. Barometern kompletterar GPS-chipet och mäter höjdförändringar för att skapa exakta höjd- och höjdförändringar.
 • M-serie Motion Coprocessor: IPhone använder Apples rörelsekoprocessorchip för att kontinuerligt mäta data från accelerometern, kompassen, gyroskopet och barometern. Koprocessorn avlastar arbetet från huvudbehandlingschipet för förbättrad energieffektivitet.